Πληρότητα 100% εμφανίζει η Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα δεκατρία κρεβάτια που διαθέτει, καθώς διαπιστώνεται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια πως η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε αύξηση των νεφρολογικών παθήσεων. Είναι ενδεικτικό πως κάθε μήνα στην Κλινική πραγματοποιούνται 700 περίπου θεραπείες εκ των οποίων οι 350 είναι επείγουσες.
Στη Νεφρολογική Κλινική λειτουργούν οι απαραίτητες δομές που χρειάζεται ένας ασθενής για να αντιμετωπίσει τη νεφροπάθειά του. Μάλιστα καλύπτει τις ανάγκες πληθυσμού από ένα μεγάλο γεωγραφικό κομμάτι, αφού είναι η μοναδική Κλινική στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με τη λειτουργία όλων αυτών των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Επίσης διαθέτει και δεκατρείς κλίνες που είναι μονίμως γεμάτες με αρρώστους.
Για τη δράση της νεφρολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας μίλησε ο διευθυντής και Καθηγητής παθολογίας-νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Ιωάννης Στεφανίδης, ο οποίος τόνισε πως «έχουμε αρκετούς ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και από τις 700 θεραπείες, όπως αιμοκαθάρσεις, που γίνονται στην Κλινική κάθε μήνα, οι μισές είναι επείγουσες. Έχουμε όλη την γκάμα των τμημάτων και των δομών που χρειάζονται σε μια νεφρολογική κλινική. Πιο συγκριμένα λειτουργούν στην Κλινική εξωτερικό ιατρείο που είναι σε καθημερινή βάση, εξωτερικό ιατρείο μεταμοσχεύσεων με λειτουργία μια ή δύο φορές την εβδομάδα, περιτοναϊκή κάθαρση, αιμοκάθαρση, κλινική με δεκατρείς κλίνες. Είμαστε η μόνη Νεφρολογική Κλινική με κλίνες σε όλη την 5η ΥΠΕ και η οποία είναι συνεχώς γεμάτη από νεφροπαθείς».
Ο καθηγητής εξήγησε πως «λόγω της γήρανσης του πληθυσμού που συνοδεύεται με άλλες παθήσεις, έχουμε την αύξηση των νεφροπαθειών. Είχαμε τις καρδιοπάθειες που έφτασαν στο ζενίθ τους και τώρα εμφανίζονται οι νεφροπάθειες. Βέβαια οι νεφροπαθείς εμφανίζονται σε ηλικίες άνω των 50-60 ετών».
Αναφερόμενος στα υλικά και στον εξοπλισμό είπε πως παρά τις δυσκολίες υπάρχει επάρκεια. Βέβαια έχει μειωθεί και η χρηματοδότηση, ενώ υπάρχουν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ο κ. Στεφανίδης σημείωσε πως «οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση, ανέρχονται στους 30, ενώ οι αιμοκαθαρούμενοι αγγίζουν τους 45. Κάθε μέρα έχουμε και ασθενείς που αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα με την νεφροπάθειά τους».
Η αύξηση των νεφροπαθών κάνει επιτακτική την ενδυνάμωση του ζητήματος της δωρεάς οργάνων. Στην Ελλάδα πάνω από 1.200 νεφροπαθείς βρίσκονται στη λίστα αναμονής περιμένοντας το μόσχευμα, το «θείο δώρο», όπως το αποκαλούν, για να γλιτώσουν από τη συνεχή ταλαιπωρία της υποβολής σε αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση. Βέβαια οι μεταμοσχεύσεις νεφρού τα τελευταία χρόνια βαίνουν όλο και μειούμενες στην Ελλάδα.