Τοπικά

Πληρώνονται Σεπτέμβριο για την επιδότηση φυσικού αερίου “Θ”

ΕΠΑ Θεσσαλίας

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να πληρωθούν όσοι προχώρησαν στη σύνδεση με το φυσικό αέριο και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης. Η ΕΠΑ Θεσσαλίας είναι σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Ενέργειας για να αρχίσει η πληρωμή των δικαιούχων που πανθεσσαλικά ανέρχονται στους 2.300 οικιακούς καταναλωτές.

Το πρόγραμμα αφορούσε στην επιδότηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου σε κατοικίες προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Απώτερος στόχος της δράσης ήταν η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών και της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων.

Το πρόγραμμα καλύπτει τις συσκευές και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης πετρελαίου σε αντίστοιχη χρήσης φυσικού αερίου, όπως καυστήρας, λέβητας, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, σύστημα απαγωγής καυσαερίων, μελέτη, εργασία και υλικά εγκατάστασης.

Οι δικαιούχοι αναμένουν με μεγάλη αγωνία την πληρωμή τους, καθώς προχώρησαν ήδη στη σύνδεση με το φυσικό αέριο και θέλουν να πληρωθούν.

Σημειώνεται πως η επιδότηση αφορούσε μόνο όσους καταναλωτές προχώρησαν στην αντικατάσταση του πετρελαίου που είχαν για θέρμανση στο σπίτι τους με το φυσικό αέριο.

Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται ανάλογα με την ισχύ του καυστήρα από 1.000 ευρώ (για μονοκατοικίες) έως 5.500 ευρώ (για μεγάλες πολυκατοικίες) ποσοστά που αντιστοιχούν έως και στο 60% του κόστους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει με την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, ο προϋπολογισμός μπορεί να καλύψει την ένταξη στο πρόγραμμα περίπου 50.000 νοικοκυριών (30.000 στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία).

Τις 10.000 έφτασαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά στην επιδότηση εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες.
Μόνο στην Αττική οι αιτήσεις φτάνουν τις 4.862, στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι 2.563 και στη Θεσσαλία 2.309. Υπολογίζεται επίσης ότι άλλα 5.000 νοικοκυριά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, η επιδότηση για την εγκατάσταση φυσικού αερίου φτάνει το 60%.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Μπακούρας σημείωσε πως η ΕΠΑ αναμένει από το υπουργείο Ενέργειας την έγκριση της πληρωμής των καταναλωτών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης για να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και να συνδεθούν με το φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή κανονικά προχωρούν οι συνδέσεις οικιών και επιχειρήσεων με το φυσικό αέριο. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Μπακούρας τόνισε πως κάθε μέρα στη Θεσσαλία πραγματοποιούνται περίπου 25 νέες συνδέσεις. Πάντως το σημαντικό είναι πως το Σεπτέμβριο αναμένεται να προχωρήσει η σύνδεση σπιτιών και επιχειρήσεων του Αλμυρού με το φυσικό αέριο, ενώ θα ακολουθήσουν τα Φάρσαλα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το