Οικονομία

Πληρωμές Γολγοθάς σήμερα – ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, δόσεις, ύψους 2,5 δισ. ευρώ

Πιεστική ημέρα η σημερινή για εκατομμύρια φορολογουμένους και ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς καλούνται να πληρώσουν συνολικά στην Εφορία το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ!

Ο μήνας φθάνει στο τέλος του, με την τελευταία εργάσιμη να είναι σήμερα και στα κρατικά ταμεία θα πρέπει να εισρεύσουν η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, περισσότερες από 250.000 εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2016, η οποία ανέρχεται σε ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν άλλες τρεις μηνιαίες δόσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.

Αναλυτικά φορολογούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να πληρώσουν σήμερα:

  • την 1η δόση ΕΝΦΙΑ: Η καταβολή της 1ης από τις 5 δόσεις του ΕΝΦΙΑ λήγει σήμερα και στα κρατικά ταμεία πρέπει να εισρεύσουν έσοδα της τάξης των 630 εκατ. ευρώ. Στο ΥΠΟΙΚ υπάρχουν προσδοκίες για παραπάνω εισπράξεις θεωρώντας ότι πολλοί θα σπεύσουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό.
  • τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος: Η καταβολή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος λήγει σήμερα και το ΥΠΟΙΚ αναμένει να εισπράξει 1,1 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο όταν έληγε η πρώτη δόση ανέμενε να λάβει το ίδιο ποσό ωστόσο εισέπραξε 775.031 ευρώ, δηλαδή 30% λιγότερα. Φορολογούμενοι, πάντως, άφησαν επίτηδες απλήρωτη την πρώτη δόση για να μπορέσουν να μπουν στη ρύθμιση με τις 12 δόσεις.
  • δόσεις χρεών παρελθόντων ετών στην εφορία: Το ΥΠΟΙΚ περιμένει 300 εκατ. ευρώ. Πέρα από τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος, όσοι βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση θα πρέπει σήμερα να πληρώσουν και τη σχετική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση, αν κάποια από τις δόσεις βγει ληξιπρόθεσμη τότε θα γίνει απαιτητό όλο το χρέος.

Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας-βαρόμετρο για τα έσοδα του κράτους και με δεδομένη τη «βουτιά» που κατέγραψαν τον Αύγουστο, όπου η απόκλιση έναντι του στόχου ήταν 1,7 δισ. ευρώ, είναι καθοριστικής σημασίας αν τα έσοδα θα είναι αντίστοιχα του στόχου.

Από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει φέτος τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων τα προσδοκώμενα έσοδα βάσει των εκκαθαρισμένων δηλώσεων ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ.

Πάντως, για όσους φορολογούμενους δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα μία ή περισσότερες δόσεις των οφειλών τους προς το Δημόσιο, μπορούν με βάση τον νόμο 4152/2013 να τις ρυθμίσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιους τόκους 5%.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το