Πολιτισμός

«Πλημμύρισε» Καβάφη το Αρχοντικό Ζαφειρίου

«Πλημμύρισε» με ποίηση του Καβάφη χθες η όμορφη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο στην τελευταία ημέρα του ταξιδιού στην ελληνική λογοτεχνία, που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά με επιτυχία. Το φετινό τριήμερο αφιέρωμα είχε τίτλο «Στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη και του Τσίρκα» και χθες τονίστηκε ότι το βασικό στοιχείο που ο Καβάφης είναι διαχρονικός και παγκόσμιος αποτελεί το γεγονός ότι μπορούν όλοι να συνδέσουν τη ζωή τους με τα ποιήματά του.

Η τελευταία ημέρα του ταξιδιού στην ελληνική λογοτεχνία ήταν αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη, στην οποία προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό για τη ζωή και το έργο του σε επιμέλεια του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας.
Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη «Μαγνήτων Κιβωτό», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.
Από τα ενδιαφέροντα της χθεσινής βραδιάς ήταν όταν ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε ποιήματα του Καβάφη με τους παρευρισκόμενους να εντυπωσιάζονται και να καταχειροκροτούν για το αποτέλεσμα.

Ο κ. Δημήτρης Δημηρούλης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, με γνωστικό αντικείμενο Ιστορία και Θεωρία της Λογοτεχνίας, μίλησε με θέμα «Ο Καβάφης των μελλουσών γενεών» και αναφέρθηκε στο πώς συνδέεται ο Αλεξανδρινός όχι μόνο με το παρόν, αλλά και με το μέλλον και τι έχει να πει σήμερα στους νέους ανθρώπους, σε αυτούς που ζουν τώρα και σε αυτούς που θα έρθουν στο μέλλον.
«Το βασικό στοιχείο που ο Καβάφης είναι διαχρονικός και παγκόσμιος, είναι ότι μπορούν άνθρωποι στην Ελλάδα και το εξωτερικό να συνδέσουν τη ζωή τους με τα ποιήματα του Καβάφη. Οπότε κάτι παίρνουν από εκεί. Και αυτό τον διατηρεί. Γιατί αν δεν μπορούσαν να πάρουν, θα είχε ξεχαστεί, όπως έχουν ξεχαστεί ποιητές, που είναι πολύ σπουδαίοι, αλλά δεν διαβάζονται» τόνισε ο κ. Δ. Δημηρούλης για να προσθέσει: «Το άλλο στοιχείο είναι ότι ο Καβάφης καλύπτει ένα μεγάλο πλαίσιο από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα με έναν τρόπο που μπορεί ακόμα και στη μετάφραση να γίνει κατανοητός».

Ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου συμπλήρωσε ότι ο Καβάφης διδάσκεται πάρα πολύ, γιατί υπάρχουν θέματα σήμερα, τα οποία τον κάνουν επίκαιρο. «Και αυτό έχει να κάνει από την εξουσία έως το φύλο και χίλια δυο άλλα κοινωνικά ζητήματα, για τα οποία ο Καβάφης έχει μιλήσει. Επομένως όλο αυτό το πλαίσιο τον κάνει να είναι επίκαιρος» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλεξανδρινός για την ελληνική λογοτεχνία είναι καθοριστικός, γιατί είναι ένα φοβερό μεταίχμιο. «Ο Καβάφης εγκαινιάζει αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη ελληνική ποίηση, δηλαδή ελληνικό μοντερνισμό. Ενώ ανήκει στο παρελθόν, έχει γεννηθεί το 1863, παρ’ όλα αυτά έχει καταφέρει, αυτή είναι και η ιδιοφυία του, να μιλήσει για το μέλλον. Άρα είναι ένα μεταίχμιο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον» κατέληξε.
Στη συνέχεια η συγγραφέας κ. Έρση Σωτηροπούλου μίλησε με θέμα «O Καβάφης ως μυθιστορηματικός ήρωας», αναφερόμενη στο βιβλίο της, «Τι μένει από τη νύχτα», στο οποίο εξελίσσεται η μυθιστορηματική ανασύσταση ενός μικρού κομματιού της ζωής του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, εστιάζοντας σε μια ελάχιστα γνωστή περιπέτεια της ζωής του, όταν στα 34 χρόνια του ταξίδεψε με τον αδελφό του Τζων στο Παρίσι.
Η βραδιά έκλεισε με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τη Νεφέλη Σγαντζή στο τραγούδι και τον Ζαφείρη Κουκουσέλη στο πιάνο, σε ένα πρόγραμμα με μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το