Πολιτισμός

Πλημμύρισε από κόσμο η Παλαιά Ηλεκτρική στην παράσταση για την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν

Πλημμύρισε από κόσμο χθες το βράδυ το Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής για τη μουσικο-θεατρική παράσταση, που ήταν αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν. Την εκδήλωση με τίτλο «Εφημερίς των Κυριών: Τ’ όνειρο» διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ.
Να σημειωθεί ότι η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σημειώνοντας τις καλύτερες κριτικές.

Στην παράσταση σαν σε όνειρο η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντιέται με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ και μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση της γυναίκας.
Όπως τονίστηκε λίγο πριν την έναρξη της παράστασης, η προίκα της Καλλιρρόης Σιγανού-Παρρέν είναι τα 53 Λύκεια Ελληνίδων στην Ελλάδα και τα 18 στο εξωτερικό, ενώ το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου είναι το πρώτο που φιλοξενεί την παράσταση.

Συντελεστές παράστασης: Συγγραφέας – ποιήτρια: Έλενα Παλαιολόγου, επιμέλεια κειμένων: Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη, σκηνοθέτις: Ισμήνη Σακελλαροπούλου. Έπαιξαν η Βίκυ Μαραγκάκη ως Καλλιρρόη Παρρέν και η Θεοδώρα Σιάρκου ως Σαπφώ. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου, ερμηνεύτρια: Μόρφω Τσαϊρέλη, χορογραφία-performer: Φένια Μπότση, σκηνογράφος: Γ. Λυντζέρης, κουστούμια: Καλλιόπη Παλεοσακελίτου.


H Έλενα Παλαιολόγου είναι ποιήτρια και στιχουργός. Γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά μοιράζει τις δραστηριότητές της και στις δύο χώρες. Ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Το ξέσπασμα της Νηρηίδας» όπου μέσα βρίσκονται πολλά βραβευμένα της ποιήματα. Εμπνέεται από τη «γυναίκα» ως σύμβολο μέσα στους αιώνες και περιγράφει τις πτυχές της στα ποιήματά της. Έγραψε το πρώτο της θεατρικό έργο «Εφημερίς των Κυριών τ’ όνειρο», συγκινημένη από δύο μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας μας, την ποιήτρια Σαπφώ και τη μεγάλη φεμινίστρια και πρώτη εκδότρια εφημερίδας αποκλειστικά για γυναίκες, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το