Τοπικά

Πλήγμα στους τζίρους από μη πώληση αλκοόλ – Εξοργισμένοι οι περιπτερούχοι με την απόφαση της κυβέρνησης

Εξοργισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και μικτών καταστημάτων στον Βόλο, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης, να απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 ξημερώματα τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στον κλάδο. Εξάλλου αυτές τις ώρες οι τζίροι τους εξαρτώνται κυρίως από την πώληση τσιγάρων και αλκοολούχων.

Οι περιπτερούχοι τα τελευταία χρόνια προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων μετακινούμενοι οι περισσότεροι από τα γνωστά κιόσκια σε καταστήματα εντάσσοντας και άλλα είδη στην πώλησή τους. Εκσυγχρονίστηκαν, αναδιοργανώθηκαν και προχώρησαν μπροστά.
Στην περίοδο της πανδημίας ο τζίρος τους αυξήθηκε με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα 20%. Στην καραντίνα τα καταστήματα αυτά προσέλκυαν πολλούς καταναλωτές που, όταν έβγαιναν από το σπίτι και μετά τη γρήγορη βόλτα, έκαναν κάποιες αγορές για να χαλαρώσουν στο σπίτι με δεδομένο ότι τα κέντρα εστίασης ήταν κλειστά.
Αλλά και μετά την καραντίνα έδειξαν να αντέχουν εξυπηρετώντας τον κόσμο. Μάλιστα μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 12 το βράδυ, οι τζίροι σημείωσαν ξανά ανοδική τροχιά. Άλλωστε, όπως ανέφεραν, οι τζίροι των καταστημάτων από τα μεσάνυχτα και μετά στηρίζονται κυρίως στην πώληση ποτών και τσιγάρων.
Ήρθε, όμως, η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 τα ξημερώματα για να ανατρέψει μια καλή πορεία που σημείωναν τα καταστήματα.

Ο πρόεδρος των περιπτερούχων κ. Βασίλης Τόπας μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» τόνισε πως «το μέτρο της κυβέρνησης είναι άδικο, ενώ μας βρήκε και απροετοίμαστους. Τα περίπτερα, επειδή βρίσκονται σε πλατείες και άλλους κοινόχρηστους χώρους, καθώς εκεί έχουν εμπορική αξία, βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, γιατί σε αυτά τα σημεία συνωστίζονται οι νέοι. Εμείς λέμε να αφήσουν ήσυχα τα περίπτερα και τα μικρά μαγαζάκια να ζήσουν. Εξάλλου με νόμο του 1971 δικαιούνται να λειτουργούν όλο το 24ωρο. Είναι θέμα αστυνόμευσης να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες για να μη μεταδίδεται ο ιός και όχι να βγάζουν μέτρα για τα περίπτερα. Τα περίπτερα φταίνε για τον συνωστισμό; Είμαστε εξοργισμένοι, από τον βορρά μέχρι τον νότο, με αυτό το μέτρο. Πώς θα καλύψουμε τα έξοδα; Θα μας πληρώσει ο κ. Χαρδαλιάς τις υποχρεώσεις προς το Κράτος;».
Τα περίπτερα είναι από τα ελάχιστα σημεία με φως το βράδυ μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Εκεί, όπου ο περαστικός θα ρωτήσει κάτι, θα νιώσει μια ασφάλεια, όταν διασχίζει μια έρημη περιοχή, και αναζητεί να αγοράσει κάτι. Και οι εργαζόμενοι στα περίπτερα τις μεταμεσονύχτιες ώρες ζουν με τον φόβο των ληστειών που ειδικά στην Αθήνα είναι σε έξαρση.
Πριν 30 χρόνια στη Μαγνησία λειτουργούσαν 650 περίπτερα και τώρα έμειναν τα μισά, περίπου 320.

Επίσης προ κρίσης τα περίπτερα στα γνωστά κουβούκλια ανέρχονταν στον Βόλο γύρω στα 90 και πλέον έχουν απομείνει 20-30, ενώ δραστηριοποιούνται και 25 μικτά καταστήματα με πώληση καφέ ακόμη και γρήγορου φαγητού. Μάλιστα έχουν κάνει και προσλήψεις αρκετών ατόμων, καθώς λειτουργούν και ντελίβερι μεταφέροντας προϊόντα στα σπίτια και αλλού σχεδόν όλο το 24ωρο.
Προσωπικό, όμως που αναγκάζονται να περιορίσουν, αφού για παράδειγμα στην Αθήνα είναι κλειστά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, ώρες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους με το ντελίβερι και να δώσουν μεροκάματα σε υπαλλήλους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το