Τοπικά

Πλήγμα στην κτηματαγορά από την αποχή των υποθηκοφυλάκων – Δεν γίνεται μεταγραφή ακινήτου

«Νάρκη» στην κτηματαγορά βάζει η συνεχιζόμενη αποχή των άμισθων υποθηκοφυλάκων από τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να μην γίνεται μεταγραφή ακινήτου. Παράλληλα δεν μεταβάλλεται κανένας φυσικός πλειστηριασμός σε ηλεκτρονικό, αφού κι εκεί απαιτείται η μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο.
Χτύπημα στην τοπική κτηματαγορά αποτελεί η νέα αποχή των υποθηκοφυλάκων στα υποθηκοφυλακεία και της Μαγνησίας, που αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου 4512/2018, με τον οποίο καταργούνται όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.
Οι υποθηκοφύλακες προχωρούν μάλιστα σε προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του νόμου, με στόχο να διαγνωσθεί και δικαστικά η αντισυνταγματικότητα της κατάργησης του θεσμού τους.
Σύμφωνα με υποθηκοφύλακα του Υποθηκοφυλακείου Βόλου, η αποχή είναι επ’ αόριστον και γίνονται μόνον εγγραφές ακινήτων, ενώ δεν εκδίδονται πιστοποιητικά μεταγραφών, προς χρήση σε τράπεζες, πωλήσεις κ.αλ.
Επίσης δεν διενεργούνται διορθώσεις αρχικών κτηματολογικών εγγραφών για τις περιοχές, όπου λειτουργεί το κτηματολόγιο.
Χωρίς την υπογραφή υποθηκοφύλακα η μεταγραφή δεν ολοκληρώνεται και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Χωρίς την επικύρωση των υποθηκοφυλάκων, οι συμβολαιογράφοι και δικηγόροι δεν μπορούν να κάνουν βήμα σε μεταγραφές.
Επίσης, η μεταβολή φυσικού πλειστηριασμού σε ηλεκτρονικό θέλει μεταγραφή, αλλιώς δεν προχωράει. Αλλά ακόμη και για πλειστηριασμούς που έχουν διενεργηθεί, οι τράπεζες και οι ιδιώτες που τους επίσπευσαν, δεν μπορούν να εισπράξουν ευρώ, εάν δεν μεταγραφούν οι πράξεις κατακύρωσης των ακινήτων.
Οι υποθηκοφύλακες καταγγέλλουν «νομοθετική παράκαμψη του Συντάγματος και ήδη τις τελευταίες μέρες τους κοινοποιούνται διοικητικές πράξεις κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4512/2018, σύμφωνα με τις οποίες το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» τους καλεί, να επιλέξουν εντός ενός μηνός είτε την ένταξή τους στον νέο φορέα ως δημοσίων υπάλληλων σε θέσεις διαφορετικών ταχυτήτων, χωρίς καθορισμένα καθήκοντα και με πλήρη αβεβαιότητα ως προς τους όρους παροχής της εργασίας, καθιστάμενοι συνάδελφοι των ιδιωτικών υπαλλήλων των γραφείων τους, που οι ίδιοι κάποτε προσέλαβαν, είτε την αποχώρησή τους και την έναρξη, σε προχωρημένη – λιγότερο ή περισσότερο – ηλικία, ενός νέου επαγγέλματος, δικηγόρου πάρα Πρωτοδίκαις ή συμβολαιογράφου, εφόσον μάλιστα υφίσταται κενή θέση».
Οι υποθηκοφύλακες καταγγέλλουν ότι με τον νόμο 4512/2018, καταργούνται όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας – άμισθα και έμμισθα – αντικαθιστάμενα από ένα συγκεντρωτικό οργανισμό κτηματολογίου. Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, η Ελλάδα θα έχει κτηματολογικά γραφεία σε όλη τη χώρα, αλλά όχι κτηματολόγιο (έχει κτηματογραφηθεί μόνο το 7,6 % της επιφάνειας της χώρας)…
Ακόμη καταγγέλλουν ότι «ο νομικός έλεγχος και η καταχώριση εμπραγμάτων δικαιωμάτων, έργο που το Σύνταγμα αναθέτει στους υποθηκοφύλακες υπό την εποπτεία της δικαστικής -και όχι της εκτελεστικής- εξουσίας, περιέρχεται, κατά παράβαση του Συντάγματος, στην αρμοδιότητα του νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Ο νέος φορέας αποκόπτεται πλήρως από τις δομές της Δικαιοσύνης και υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Καταργείται η εισαγγελική εποπτεία επί των εμπραγμάτων δικαιωμάτων και στη θέση της εγκαθίσταται ένα πανίσχυρο, κομματικά διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο.
Οι διενεργούντες τον νομικό έλεγχο και την καταχώριση παύουν να είναι ανεξάρτητοι λειτουργικά και καθίστανται εντολοδόχοι, υπαγόμενοι στην πειθαρχική εξουσία του κομματικά διορισμένου Δ.Σ. Δημιουργείται ένας υδροκέφαλος δημόσιος οργανισμός, με αποδεδειγμένη αδυναμία να αναλάβει διοικητικά το νέο δίκτυο γραφείων και με νομοτελειακό αποτέλεσμα την τεράστια αναστάτωση στις εμπράγματες συναλλαγές και την υπονόμευση του ίδιου του έργου της κτηματογράφησης».
Τέλος οι υποθηκοφύλακες καταγγέλλουν ότι καλούνται να παραδώσουν στον νέο φορέα, χωρίς αποζημίωση, ολόκληρο τον εξοπλισμό των γραφείων τους, που αποκτήθηκε με δικές τους δαπάνες και τιμολόγια εκδοθέντα στο όνομά τους…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το