Τοπικά

Πλήγμα για τον τουρισμό οι λίγοι γάμοι στις Σποράδες

Πολύ μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό που προέρχεται από τους γάμους και που το προηγούμενο διάστημα ενίσχυε σημαντικά το τοπικό ΑΕΠ, δέχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 τα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Η κατάσταση είναι ενδεικτική και από τα διαθέσιμα στοιχεία, φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη «βουτιά» στον αριθμό των γάμων, αφού από τους 236 που πραγματοποιήθηκαν πέρσι, στη Σκιάθο, στη Σκόπελο και στην Αλόννησο, φέτος έχουν γίνει μόλις 12, εκ των οποίων οι 9 στη Σκιάθο. Ειδικότερα στο νησί του Παπαδιαμάντη εκδόθηκαν και δύο διαζύγια, ενώ υπογράφηκαν δύο σύμφωνα συμβίωσης. Στην Αλόννησο έγιναν δύο γάμοι, βγήκαν δύο διαζύγια και δεν υπήρξε κάποιο σύμφωνο. Στη Σκόπελο η εικόνα ήταν χειρότερη, καθώς έγινε μόλις ένας γάμος και εκδόθηκαν 5 συνολικά διαζύγια, ενώ υπογράφηκαν και δύο σύμφωνα συμβίωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρο το 2019 εκδόθηκαν μόλις 6 διαζύγια και φέτος μόνο το πρώτο εξάμηνο έχουν βγει 5.
Τον Βόλο στον αριθμό των γάμων ανταγωνίζεται τα τελευταία χρόνια η Σκιάθος, που στις περισσότερες των περιπτώσεων αφορούν ζευγάρια από το εξωτερικό σε ποσοστό περίπου 80% και το υπόλοιπο από άλλα μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) συν λίγους ντόπιους. Έτσι το 2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 155 μυστήρια και βγήκαν μόλις 6 διαζύγια, ενώ πλέον η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Παράλληλα υπογράφηκαν και τρία σύμφωνα συμβίωσης. Στη Σκόπελο 69 γάμοι και 6 διαζύγια. Στην Αλόννησο έγιναν 12 γάμοι και πάρθηκαν 7 διαζύγια.
Το 2018 η κατάσταση ήταν λίγο πολύ η ίδια με 235 γάμους και στα τρία νησιά των Σποράδων, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνει η Σκιάθος με 155 μυστήρια, να ακολουθεί η Σκόπελος με 69 και να έπεται η Αλόννησος με 12. Επίσης εκδόθηκαν μόλις 19 διαζύγια, από τα οποία τα 7 στην Αλόννησο και τα υπόλοιπα ισόποσα κατανεμημένα στη Σκιάθο και στη Σκόπελο.

Δεν φαίνεται βελτίωση
Ελάχιστη είναι η κίνηση στο νησί του Παπαδιαμάντη και τα πράγματα δεν φαίνεται πως θα βελτιωθούν αλλάζοντας αισθητά το κλίμα που επικρατεί. Ο κορωνοϊός έπληξε βαριά εκτός από τον τουρισμό και τους γάμους και το επόμενο διάστημα δεν προβλέπεται σημαντική αύξηση στις αφίξεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα αυτή τη στιγμή η πληρότητα φτάνει μόλις στο 25%, κάτι που επηρεάζει άμεσα και τους γάμους, καθώς τα περισσότερα ζευγάρια που επιλέγουν να παντρευτούν εκεί, συνοδεύονται από συγγενείς και φίλους με αποτέλεσμα να ενισχύεται σημαντικά η τοπική αγορά.
«Όπως ήταν φυσικό επηρεάστηκαν και οι γάμοι από την όλη κατάσταση, λόγω του covid -19, έχοντας γίνει ελάχιστοι μέχρι στιγμής. Το θέμα είναι πως δεν φαίνεται τους επόμενους μήνες ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν, αφού δεν έχουν προγραμματιστεί αρκετά μυστήρια για να φτάσουμε τους αριθμούς των προηγούμενων ετών», επισημαίνει ο κ. Τζούμας, που προσθέτει πως το 80% των ζευγαριών που παντρεύονται κατάγεται από την Ευρώπη, ακόμα και από την Αμερική. Έπονται οι Έλληνες κυρίως αυτοί που διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. «Οι γάμοι αυξήθηκαν μετά την προβολή του Μama Mia» αναφέρει ο δήμαρχος.

Ελπίδα για τον Σεπτέμβριο
Η πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σκοπέλου Ιωάννα Ευσταθίου κάνει λόγο για σημαντική απώλεια εσόδων των επιχειρηματιών στο νησί, λόγω της απουσίας των γαμήλιων τελετών. Σημειώνει πως τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 20 μυστήρια, αλλά σε καμία περίπτωση ο αριθμός δεν θα φτάσει στα περσινά νούμερα των 69 γάμων. «Ελπίζουμε να καλύψουμε τις απώλειες, με τα μυστήρια του Σεπτεμβρίου, γιατί λόγω του κορωνοϊού η πιο παραγωγική περίοδος για την πραγματοποίηση μυστηρίων, αυτή του Μαΐου – Ιουνίου πήγε χαμένη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το