Τοπικά

Πλήγμα για τα οπωροφόρα Πηλίου οι βροχές “Θ”

oporofora

Καταστροφικές για τις καλλιέργειες οπωροφόρων στις εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου αποδεικνύονται οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την ανθοφορία των δέντρων. Οι βροχές καταστρέφουν τους ανθούς, δεν επιτρέπουν τη γονιμοποίηση, καθώς δεν πετούν οι μέλισσες, προκαλούν προβλήματα στην καρπόδεση και επιπλέον ευνοούν την εκδήλωση ασθενειών τόσο στο φυτικό κεφάλαιο, όσο και στον καρπό, με άμεσο τον κίνδυνο απώλειας της φετινής σοδειάς. Αντίθετα, ευεργετική είναι η επίδραση των βροχοπτώσεων στους ελαιώνες, οι οποίοι ποτίζονται, δημιουργώντας προοπτικές για αύξηση της καρποφορίας και της σοδειάς.

Προβλήματα σε καλλιέργειες οπωροφόρων, όπως είναι τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα σανταρόζα, στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου προκαλούν οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ανθοφορίας του φυτικού κεφαλαίου.
Συνεταιριστές και παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τη βροχή να καταστρέφει την ανθοφορία των οπωροφόρων δέντρων, με άμεσο τον κίνδυνο απώλειας της φετινής σοδειάς.
Την τρέχουσα χρονική περίοδο τα δέντρα βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας, η οποία πλήττεται στο μέγιστο βαθμό από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, που κατά τόπους και κατά διαστήματα είναι ισχυρές.
Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται καταστρέφουν τους ανθούς, δεν επιτρέπουν τη γονιμοποίηση, καθώς δεν πετούν οι μέλισσες, προκαλούν προβλήματα στην καρπόδεση και επιπλέον ευνοούν την εκδήλωση ασθενειών τόσο στο φυτικό κεφάλαιο, όσο και στον καρπό.
Στις τάξεις των αγροτών του Πηλίου είναι έντονη πλέον η ανησυχία, καθώς πέρα από τις επιπτώσεις στην ανθοφορία είναι πολύ πιθανό οι βροχοπτώσεις να προκαλέσουν προβληματική, ελλειμματική ή περιορισμένη καρπόδεση, με συνέπεια την απώλεια της φετινής σοδειάς.
«Τα οπωροφόρα δέντρα» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάν. Διανελλάκης «βρίσκονται την τρέχουσα χρονική περίοδο στο στάδιο της ανθοφορίας, την οποία πλήττουν οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται. Τα προβλήματα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις οπωροφόρων στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου είναι οξυμένα πλέον, καθώς οι βροχοπτώσεις καταστρέφουν την ανθοφορία, δεν επιτρέπουν τη γονιμοποίηση διότι δεν πετούν οι μέλισσες, ευνοούν την εκδήλωση ασθενειών στα δέντρα και τον καρπό, με ενδεχόμενη προβληματική, ελλειμματική ή περιορισμένη καρπόδεση. Την τρέχουσα χρονική περίοδο, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην άνοιξη, οι βροχοπτώσεις είναι ό,τι το χειρότερο και κατά συνέπεια καταστροφικές για την ανθοφορία των οπωροφόρων δέντρων. Ο κίνδυνος απώλειας της φετινής σοδειάς είναι πλέον άμεσος» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.
Ωστόσο, αντίθετα με τα οπωροφόρα, ευεργετική είναι η επίδραση των βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου.
Το φυτικό κεφάλαιο ποτίζεται από τις βροχές και ενισχύεται σημαντικά στην ανάπτυξη των καρπών, με τις προοπτικές για αυξημένη παραγωγή το ερχόμενο φθινόπωρο να δημιουργούνται ήδη.
«Σε αντίθεση με τα οπωροφόρα» τονίζει ο κ. Διανελλάκης «οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είναι ευεργετικές για τους ελαιώνες. Η ελιά χρειάζεται το νερό, καθώς τέτοια εποχή έχει απόλυτη ανάγκη να ποτίζεται. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεδομένα, επικρατεί αισιοδοξία για την ελιά λόγω των βροχοπτώσεων, καθώς δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για το φυτικό κεφάλαιο και τον καρπό με αύξηση της φετινής σοδειάς» καταλήγει ο επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το