Τοπικά

Η πληγή της «μαύρης εργασίας» στη χερσαία Μαγνησία και τις Σποράδες

mavri ergasia

Η έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», που δόθηκε στη δημοσιότητα, αποτυπώνει τη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε όλη τη χώρα, για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Αυγούστου 2014, και παράλληλα εμπεριέχει στατιστικά στοιχεία της κοινής ελεγκτικής δράσης, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας από 1.8.2014 έως 31.8.2014, ενώ καταγράφονται και τα στοιχεία αδήλωτης εργασίας από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 21 Αυγούστου του 2014.
Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Αύγουστο του 2014 έγιναν στη χερσαία Μαγνησία έλεγχοι σε 274 επιχειρήσεις και στις Σποράδες σε 87.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε αυτές ήταν 2.309 και στις Σποράδες 273. Στις επιχειρήσεις της χερσαίας Μαγνησίας εντοπίστηκαν 48 αδήλωτοι εργαζόμενοι και στις Σποράδες 9, ποσοστό 2,08% και 3,30% αντίστοιχα.
Τον Αύγουστο στη Θεσσαλία ελέγχθηκαν 193 επιχειρήσεις και το ποσοστό της παραβατικότητας για την αδήλωτη εργασία έφτασε στο 9,33%. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν 216.240 ευρώ.
Από τον Σεπτέμβριο του 2013 ελέγχθηκαν στη Θεσσαλία 1150 επιχειρήσεις και το ποσοστό παραβατικότητας έφρασε στο 8,55%.
Ένας εκ των βασικών μοχλών της παραοικονομίας είναι η αδήλωτη εργασία, η οποία αποτελεί σκόπελο στην προοπτική ανάπτυξης της κάθε χώρας. Η χώρα μας παρουσιάζει διαχρονικά, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παραοικονομίας και αδήλωτης εργασίας.
Η έκταση του φαινομένου αυτού έχει δυσμενείς και πολυεπίπεδες επιπτώσεις καθώς υποβαθμίζει – πρώτα και κύρια – τα δικαιώματα και την προστασία των ίδιων των εργαζομένων, αποδυναμώνει τα δημόσια έσοδα και τη χρηματοδοτική επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και υπονομεύει καίρια τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Οι έλεγχοι διενεργούνται από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης Ε.ΥΠ.Ε.Α. του Ι.Κ.Α, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, δηλαδή:
Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.
Στο σύνολο της χώρας εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές) με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας και ελέχθησαν 2.969 επιχειρήσεις. Εξ’ αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 471 (ποσοστό 15,86%).
Σε σύνολο 15.100 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 654 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,33%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 6.976.262 €.
Οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το