Τοπικά

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των εταιρικών κρυπτονομισμάτων

Στο κατά πόσο μπορούν τα εταιρικά κρυπτονομίσματα να εξασφαλίσουν τη συνεχή και βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρονται σήμερα στη «Θ» ο Δημήτριος Τσούτσας, οικονομολόγος, τέως αντιδήμαρχος Αλμυρού, και ο δρ. Νικόλαος Κυριαζής, διδάσκων Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Δεν έχουν περάσει ούτε έντεκα μήνες από την 9η Ιανουαρίου 2018, όταν μια κολοσσιαία επιχείρηση παραγωγής φωτογραφικών ειδών δημιούργησε και υιοθέτησε για πρώτη φορά το δικό της εταιρικό κρυπτονόμισμα» τόνισε ο κ. Δ. Τσούτσας για να συμπληρώσει: «Η εταιρεία αυτή βίωσε πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής της μετοχής της εκμεταλλευόμενη το γενικότερα έντονο ρεύμα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, η οποία «διψά» για νέες ευκαιρίες κέρδους, καθώς το bitcoin παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Αποτέλεσμα της ανακοίνωσης ότι η εταιρεία θα εισερχόταν στην αγορά των καινοτόμων αυτών μορφών ψηφιακών νομισμάτων, ήταν ο τετραπλασιασμός της τιμής της μετοχής της μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα».
Από την πλευρά του ο κ. Ν. Κυριαζής ανέφερε ότι «ο ρηξικέλευθος χαρακτήρας συναλλαγών της συγκεκριμένης εταιρείας επιτρέπει πλέον στους πελάτες της να πληρώνουν μέσω του συγκεκριμένου ψηφιακού κρυπτονομίσματος και όχι με τις συνηθισμένες μορφές χρήματος (π.χ. χαρτονομίσματα του ευρώ ή του δολαρίου)». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «παραδόξως, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, η κίνηση αυτή υιοθέτησης από την εταιρεία του κρυπτονομίσματός της, η οποία εμπεριέχει πολύ μεγάλους κινδύνους για όσους επιλέξουν να κρατούν στη διάθεσή τους αυτό το νόμισμα, προσέλκυσε περισσότερους υποψήφιους επενδυτές από όσους έδιωξε».

Ο κ. Δημήτριος Τσούτσας

Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα ενός εταιρικού κρυπτονομίσματος ο κ. Δ. Τσούτσας επισήμανε: «Επιτρέπει τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των ενδιαφερομένων για την εταιρεία επενδυτών, με τη χρήση ενός νομίσματος που μπορεί να αντικατοπτρίσει στον βέλτιστο δυνατό βαθμό την ύπαρξη της εταιρείας σε στάδιο άνθισης. Αυτό που καθιστά ακόμη πιο γοητευτική την προοπτική υιοθέτησης εταιρικού κρυπτονομίσματος, είναι ότι η αναγγελία για είσοδο στην αγορά κρυπτονομισμάτων θα δημιουργήσει από μόνη της αυτό το κλίμα ευφορίας που θα οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο στην τιμή της αντίστοιχης εταιρικής μετοχής. Αν θέλουμε να εξετάσουμε με ποιο τρόπο μπορεί να ωφεληθεί ένας επενδυτής με γνώσεις άνω του μέσου όρου και πλούτου των επενδυτών, βλέπουμε πως θα μπορούσε να αγοράσει bitcoins και να βάλει κι ένα σημαντικό πλήθος μονάδων εταιρικού κρυπτονομίσματος στο χαρτοφυλάκιό του για να αντισταθμίσει τα bitcoins. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιζόταν η απαραίτητη σταθερότητα (όχι απόλυτη, αλλά σε σύγκριση με τα λοιπά κρυπτονομίσματα) μαζί με τις υψηλές προοπτικές αποκόμισης κερδών πάνω από το κανονικό επίπεδο. Τα κέρδη αυτά θα ήταν απόρροια του εκ φύσεως επιθετικού χαρακτήρα της τιμής του εταιρικού κρυπτονομίσματος κατά την πρώτη έκδοσή του».

Ο κ. Νικόλαος Κυριαζής

Ο κ. Ν. Κυριαζής αναφερόμενος στο χαρακτηριστικό των εταιρικών κρυπτονομισμάτων, που ελάχιστοι έως σήμερα έχουν καταφέρει να σκεφθούν, τόνισε ότι «είναι η δυνατότητα πρόσδεσής τους με περιβαλλοντικές προκλήσεις, δηλαδή η χρήση τους ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση της οικονομίας σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα. Οι μαζικές αγορές κρατικών και εταιρικών τίτλων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία έτη στην Ευρωζώνη και η επεκτατική νομισματική πολιτική που λειτούργησε κυρίως μέσω του καναλιού του τραπεζικού δανεισμού, πάσχουν λόγω της δυσκολίας τιμολόγησης των περιβαλλοντικών κινδύνων. Λόγω αυτής της δυσκολίας, οι εταιρείες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα (δηλαδή οι περιβαλλοντικά φιλικές) θεωρούνται αναξιόπιστες και λαμβάνουν πολύ χαμηλή πιστοληπτική κατάταξη ή είναι αδύνατον να λάβουν οποιαδήποτε πιστοληπτική αποτίμηση. Τούτο είναι που αποθαρρύνει τις κεντρικές νομισματικές αρχές από το να αγοράζουν τίτλους αυτών των εταιρειών και οδηγεί στο φαινόμενο οι ρυπογόνες εταιρείες να ωφελούνται τα μέγιστα από τέτοιες πολιτικές, δυσανάλογα με την προσφορά τους στο ΑΕΠ των χωρών».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο και τέως αντιδήμαρχο Αλμυρού, «η ύπαρξη ειδικού κρυπτονομίσματος πλήρως προσαρμοσμένου και που ανακλά την οικονομική κατάσταση των «πράσινων» εταιρειών θα οδηγήσει σε αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων προς αυτές, θα τις καταστήσει περισσότερο δημοφιλείς και θα τις βοηθήσει να ξεφύγουν από τον ρόλο του «κομπάρσου» στις οικονομικές εξελίξεις. Επιπλέον, θα προσφέρουν την πολυπόθητη πνοή ως προς τις προτιμήσεις των λάτρεων των μακροχρόνιων επενδύσεων. Επίσης, θα τους δώσει τη δυνατότητα να αποκομίσουν – σε ευθυγράμμιση με την αύξηση της ονομαστικής αξίας των αντίστοιχων κρυπτονομισμάτων – την υπεραξία (με την καλή έννοια) που δικαιούται να λαμβάνει μια φιλικά διακείμενη ως προς το περιβάλλον εταιρεία, σε όρους φήμης και αποδόσεων. Αυτό το χαρακτηριστικό θα γίνεται όλο και σημαντικότερο διαχρονικά, καθώς αναμένεται ότι η συνεχής επιδείνωση του κλίματος θα καθιστά τον οικολογικό χαρακτήρα των επενδύσεων όλο και πιο περιζήτητο αγαθό».
Τέλος ο διδάσκοντας Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισήμανε ότι «σε γενικές γραμμές, η προοπτική ύπαρξης ξεχωριστού και ιδιαίτερου κρυπτονομίσματος είναι περισσότερο εφικτή για εταιρείες με οικονομικό βάθος (καθιερωμένες εταιρείες) ή με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης (μικρές κι αναπτυσσόμενες που έχουν μεγάλη δυναμική εξέλιξης). Τι κι αν η μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών στον ορίζοντα τρομάζει πολλούς επενδυτές; Η δυνατότητα διατήρησης μιας συνεχώς επιθετικής αγοράς ψηφιακών νομισμάτων με πολύ συχνές εισροές εταιρικών κρυπτονομισμάτων, μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι όποιος φοβάται, επειδή οι φούσκες συνήθως δημιουργούνται εισάγοντας αέρα, ίσως πλέον ο καθαρός αέρας φθάσει να προσφέρει περισσότερο σε πραγματική αξία παρά σε πληθωριστική, χάρη στη σπανιότητα και μοναδικότητα του χαρακτήρα των πράσινων εταιρικών κρυπτονομισμάτων. Και τι δε θα δίναμε για να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν όλα αυτά πράγματι αποδειχθούν αληθινά…».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το