Οικονομία

Pitsos: Οριστικό λουκέτο για το εργοστάσιο – Τέλος έπειτα από 156 χρόνια

Οριστικό λουκέτο μπαίνει όπως όλα δείχνουν σήμερα Τετάρτη 31 Μαρτίου σε μία ιστορική βιομηχανία της Ελλάδας, την βιομηχανία Pistos. Παρόλο που οι εργαζόμενοι της εταιρείας προσπάθησαν να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και έπειτα από 156 χρόνια η γερμανική εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate (BSH), βάζει λουκέτο στη μονάδα του Ρέντη και μεταφέρει την παραγωγή στην Τουρκία.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους ακόμα και με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, στην οποία ανέφεραν πως έπεσαν «οι τίτλοι τέλους» στο εργοστάσιο που δημιουργήθηκε 22 χρόνια μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καθώς η ΠΙΤΣΟΣ εξοπλίζει εδώ και 156 χρόνια αμέτρητα ελληνικά νοικοκυριά με τα προϊόντα της, στηρίζοντας την ελληνική και τοπική οικονομία με τζίρο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μπαίνοντας σε όλες τις ελληνικές οικογένειες στα 156 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της και ξεκινώντας το 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες.

«Η ΠΙΤΣΟΣ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και είναι το Νο1 στην επιλογή των ελληνικών οικογενειών. Δεν υπάρχει οικογένεια στην ευρύτερη περιφέρεια Πειραιά που κάποιο μέλος της ακόμα και ολόκληρες οικογένειες να μην έχει εργαστεί στην ΠΙΤΣΟΣ.

Εκφράσαμε επανειλημμένα την αγωνία μας και την ανησυχία μας για την τύχη των οικογενειών μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι συνθήκες λόγω της πανδημίας είναι δύσκολες και με την ανεργία να αυξάνεται. Πιστεύουμε ότι το όνομα ΠΙΤΣΟΣ ξεπερνά κατά πολύ τα όρια μιας απλής επιχειρηματικής δραστηριότητας”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των εργαζομένων που εκφράζουν την αγωνία τους και στη σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια, όπως λένε, της μηδενικής άσκησης πίεσης από τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα «για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε υπάρξει μεταξύ της Siemens και της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ (αφορούσε την Πίτσος)».

Τα δύο εργοστάσια (Pitsos και Pipelife Hellas στην Θήβα) αναμένεται να κλείσουν και να γίνουν οι τελευταίες «εκκαθαρίσεις» στο πλαίσιο της απόφασης των δύο εταιρειών, της γερμανικής BSH και της Pipelife International, να διατηρήσουν την εμπορική παρουσία στη χώρα μας μεταφέροντας την παραγωγή στα εργοστάσια που διατηρούν σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στου Ρέντη τρέφουν μία ελπίδα για επαναλειτουργία του εργοστασίου καθώς ευελπιστούν ότι η πρόταση που έχει υποβάλει ο πρόεδρος της Πυραμίς Μεταλλουργία, Νίκος Μπακατσέλος για  επαναλειτουργία της μονάδας υπό την ομπρέλα της εταιρείας του, θα λάβει το «πράσινο φως».

Η ιστορία της Pitsos

  • Η οικογένεια Πίτσος ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα με ένα μαγαζί κατασκευής μικρών οικιακών συσκευών και θερμοσιφώνων λαδιού, επί της οδού Περικλέους το 1865
  • Η έλευση του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα οδήγησε τον Πίτσο στην παραγωγή «λευκών συσκευών»
  • Από το 1959 ξεκίνησε η παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και η γραμμή παραγωγής έφερε σε εκατομμύρια σπίτια συσκευές Pitsos. Παράλληλα ξεκίνησε και η παραγωγή ψυγείων.
  • Το 1976 αγοράστηκε από την Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH και tο 1996 μετονομάστηκε σε «BSP Α. Β. Ε. Οικιακών Συσκευών». Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε «BSH Οικιακές Συσκευές».
  • Το 2005 η εγχώρια μονάδα παραγωγής πουλάει 400.000 προϊόντα ετησίως
  • Η οικονομική κρίση πλήττει εμφανώς την εταιρεία, τα έσοδα μειώνονται και εμφανίζονται και τα πρώτα προβλήματα στη μισθοδοσία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το