Οικονομία

«Πιθανό αίτημα της κυβέρνησης στον ESM για αγορά ελληνικών ομολόγων από ΕΚΤ»

χρήματα

Η κυβέρνηση εξετάζει να ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) για να εξοφληθούν το καλοκαίρι, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα.

Αποκλεισμένη από τις αγορές και με την ρευστότητά της να εξαντλείται σύντομα, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα προς την ΕΚΤ ύψους 4,18 δισ. τον Ιούλιο και 3,38 δισ. τον Αύγουστο, ενώ παραμένει παγωμένη η δόση των 7 δισ. ευρώ περίπου από τους δανειστές καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για
την λίστα των μεταρρυθμίσεων.

«Στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να αγοραστούν τα ομόλογα αυτά από τον ESM και να γίνει μία συμφωνία για αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου, όπως και τα δάνεια που έχει λάβει από τον EFSF», αναφέρει η Καθημερινή, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα θα συμφωνούσε να υπογράψει μία νέα δανειακή σύμβαση με τον ESM, που θα προβλέπει την υποχρέωση της χώρας να εξοφλήσει στο μηχανισμό τα 27,2 δισ. ευρώ των ομολόγων που θα αγοράσει εκείνος από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει πει ότι οι Συνθήκες της ΕΕ δεν της επιτρέπουν να ακυρώσει ή να επιμηκύνει τη λήξη ομολόγων που έχουν αγοραστεί στα πλαίσια του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, του
λεγόμενου Securities Markets Programme (SMP).

Η Καθημερινή ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υιοθετηθεί από την ευρωζώνη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας:

«Ωστόσο, προωθείται από την ελληνική πλευρά σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Ιουλίου και του Αυγούστου», συμπλήρωσε.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το