Κόσμος

Πιθανή «εξέγερση των ρομπότ» μέσα σε μια γενιά

Το σενάριο της «Εξέγερσης των Μηχανών» απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια την Επιστημονική Φαντασία, με πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Skynet του «Εξολοθρευτή» τους Cylons του «Battlestar Galactica», τις εφιαλτικές μηχανές του «Matrix» και φυσικά τον υπερυπολογιστή HAL του «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος».

terminator

Η έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη σημειώνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και αυτό προκαλεί σε πολλούς ανησυχία- με πολύ πρόσφατο παράδειγμα τηνπερίπτωση του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ (SpaceX, Tesla Motors), ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμούς. Σε παρεμφερές πλαίσιο κινείται και ο Στούαρτ Ράσελ, ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, ο οποίος σε συνδιάσκεψη στο World Economic Forum στο Νταβός προέβη στην «τολμηρή» πρόβλεψη ότι η Α.Ι. θα μπορούσε να ξεπεράσει τους ανθρώπους «μέσα στη διάρκεια ζωής των παιδιών μου».

matrix agent smith

Η βασική πρόκληση, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών του Berkeley, είναι να διασφαλιστεί ότι θα ελεγχθεί αυτή η πρόοδος, εξασφαλίζοντας πως οι υπολογιστές θα συνεχίσουν να υπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων αντί να εξελιχθούν σε απειλή. Για να γίνει αυτό, συμπλήρωσε, είναι επιτακτικό να «προικιστούν» τα ρομπότ με τις ίδιες αξίες που έχουν οι άνθρωποι- κάτι που, στα αυτιά των φίλων της Επιστημονικής Φαντασίας, ηχεί σαν τους «Νόμους της Ρομποτικής» του Ισαάκ Ασίμοφ στη σειρά βιβλίων της «Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας» (Foundation) και άλλων έργων του.

Ο καθηγητής Ράσελ περιέγραψε την ιδανική σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των μηχανών ως αυτή που έχει ένας μπάτλερ με τον εργοδότη του, κατανοώντας αυτά που χρειάζεται χωρίς να πρέπει να τα ακούσει.

Ωστόσο, επ’ουδενί θεωρείται απίθανο ένα πολύ πιο επικίνδυνο μέλλον όπου «κοινωνιοπαθή» ρομπότ θα στραφούν εναντίον των δημιουργών τους. Μεγάλο και άμεσο κίνδυνο από πλευράς της Τεχνητής Νοημοσύνης φαίνεται να αποτελεί η ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων, που θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να ακολουθηθεί από πρόκληση αναταράξεων στην αγορά εργασίας, με υπολογιστές και «έξυπνα» συστήματα να εξαφανίζουν θέσεις εργασίας, μέσω της αυτοματοποίησής τους.

cylons

Σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή, την οποία είχε υπογράψει ο Ράσελ και άλλοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, υποστηρίχθηκε ότι απαιτείται επειγόντως έρευνα πάνω στο πώς θα περιοριστούν οι πιθανές καταστροφικές δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Τα πιθανά οφέλη είναι τεράστια, από τη στιγμή που ο,τιδήποτε ο πολιτισμός μας έχει να προσφέρει είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης νοημοσύνης, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε όταν αυτή η νοημοσύνη ενισχυθεί από τα εργαλεία που μπορεί να παρέχει η Α.Ι., αλλά η εξάλειψη των ασθενειών και της φτώχειας δεν είναι απίθανα ενδεχόμενα. Λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων της Α.Ι., είναι σημαντικό να διερευνηθεί το πώς θα αποσπάσουμε τα οφέλη ενώ αποφεύγουμε τις πιθανές παγίδες» αναφερόταν στην επιστολή.

Ωστόσο, αρκετοί διαφωνούν, όπως ο Ρόμπερτ Τόμας Νάιτ, καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Berkeley, ο οποίος θεωρεί ότι οι μηχανές δεν θα μπορέσουν να αντιγράψουν το «εγκεφαλικό σύστημα» του ανθρώπου, που του επιτρέπει να μαθαίνει από τα λάθη του και να προσαρμόζεται συνέχεια. Επίσης, η Άλισον Γκόπνικ, επίσης από το Berkeley, εξέφρασε την άποψη ότι η ανθρώπινη ανοησία θα αποτελεί πάντα πολύ μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πηγή:huffingtonpost.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το