Κόσμος

Πιστοποιητικό κορωνοϊού: Οι 27 της Ευρώπης συμφώνησαν για να ανοίξουν ταξίδια και τουρισμός

Oι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως την Τετάρτη, 14 Απριλίου, στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών κορωνοϊού ως ένα βήμα για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι και θα διαπραγματευθoύν λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο, έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές. Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το οποίο είδε το Reuters.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει, επίσης, να συμφωνήσει στην πρόταση ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτό το μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εργάζονται παράλληλα για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», αναφέρεται στην απόφαση των 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.

Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση. Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.

Οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το