Ελλάδα

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Πράσινο φως» από Ε.Ε – Τα εμβόλια που δέχεται η Ελλάδα

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκή Ενωσης ενέκρινε επίσημα τον κανονισμό για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 την Παρασκευή 11 Ιουνίου. Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, με μήνυμά στο Twitter χαιρέτισε την τελική έγκριση του πιστοποιητικού. «Καλωσορίζω την επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID19 της ΕΕ. Ανυπομονώ για την τελετή υπογραφής του κανονισμού που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 10.00 (ώρα Βρυξελλών)», σημείωσε ο κ. Ρέιντερς.

Σημειώνεται πως το πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουλίου, προκειμένου οι πολίτες της Ε.Ε να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια. Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα φέρει έναν κωδικό QR με τον οποίο θα αποδεικνύεται ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί (με εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ ή και από τον ΠΟΥ), ή έχει αρνητικό τεστ, ή έχει αναρρώσει από COVID. Ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα μπορεί να ταξιδέψει εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα).

Ωστόσο, σε περίπτωση εμφάνισης μιας ανησυχητικής μετάλλαξης του ιού, προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης», με τη δυνατότητα επανεισαγωγής ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ποια εμβόλια θα δέχεται η Ελλάδα για την είσοδο στη χώρα
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα αποδέχεται και όσους ταξιδιώτες έχουν κάνει εμβόλια τα οποία δεν έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από εισήγηση της Επιτροπής. Πρόκειται για τα Novavax, Sinovac Biotech, Sputnic, Sinopharm και CanSino Biologics.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σημείωσε πως μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η Ελλάδα αποδέχεται και τα «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το