Τοπικά

Πιστώνονται τα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών

Πιστώνονται από χθες το απόγευμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα υπόλοιπα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πληρωμές αφορούν στο σύνολο των ενισχύσεων που υπολείπονταν, ενώ πρώτα θα γίνει η εξόφληση του τσεκ και του Εθνικού Αποθέματος, με τα προγράμματα να πιστώνονται ως το τέλος της εβδομάδας.

Να αναφερθεί ότι στους αγρότες σε πανελλαδικό επίπεδο οφείλονται περί τα 100 εκ. ευρώ που αφορούν στο 3% της βασικής, το 5% του πρασινίσµατος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, που δεν πληρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί με το Εθνικό Απόθεμα.
Στις πληρωμές περιλαμβάνονται και τα υπόλοιπα συνδεδεμένων ενισχύσεων που είχαν μείνει εκτός όπως η συνδεδεμένη για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων, ύψους 410.000 ευρώ περίπου, η ενίσχυση για την καλλιέργεια της μαστίχας Χίου ύψους 1 εκ. ευρώ περίπου, η πρόσθετη ενίσχυση στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, ύψους 500.000 ευρώ περίπου και οι ενισχύσεις για το έτος 2020 ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού, πρόβειου και αίγειου γάλακτος, παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτη, συνολικού ποσού 4.337.000 ευρώ.

Μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουλίου πιστώνονται τα προγράμματα
Στο μεταξύ, μετά από αυτές τις πιστώσεις θα πάρουν σειρά τα υπόλοιπα από προγράµµατα της περσινής χρονιάς, µε το µεγαλύτερο κοµµάτι να αφορά στη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, µε ένα ποσό ύψους 52 εκατ. ευρώ.
Υπόλοιπα έχουν οι παραγωγοί της α’ προκήρυξης για την πενταετία, αυτοί της τριετίας της β’ προκήρυξης του 2017, όλοι (τριετία και πενταετία) της γ’ προκήρυξης του 2019 και αυτοί της πενταετίας της δ’ προκήρυξης του 2019.

Παράταση προθεσμίας για πληρωμή εισφορών ΕΛΓΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, με απόφασή του παρατείνει τον χρόνο αποπληρωμής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς των Γεωργών και Κτηνοτρόφων για το έτος 2020, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2021.
«Πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και Διοίκηση του ΕΛΓΑ κατανοούμε πλήρως τις οικονομικές δυσχέρειες των αγροτικών νοικοκυριών. Με ευαισθησία και αποφασιστικότητα, διευκολύνουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους στον Οργανισμό μας», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΛΓΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το