Ελλάδα

Πυρετός Τσίπρα-Γιούνκερ για συμφωνία -Διαφωνίες στο ΣΥΡΙΖΑ

juncker-tsipras

Επί 10 λεπτά συνομίλησαν στο τηλέφωνο ο Αλεξης Τσίπρας και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το κλίμα ήταν «φιλικό και εποικοδομητικό», σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου.
Η συζήτηση εστιάστηκε στη διαπραγμάτευση και την πορεία της. Ο κ. Τσίπρας μετέφερε στον πρόεδρο της Κομισιόν την θέση της κυβερνησης ενώ κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν:
«Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και συνεχή επικοινωνία για να υπάρξει συμφωνία. Για να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης δεν πειράζει να ονομαστεί η συμφωνία-γέφυρα με άλλη ονομασία, αυτό που προέχει είναι η ουσία».
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν ο κ. Γιούνκερ μετέφερε κλίμα από τα ξένα κοινοβούλια και απαίτησε να ονομαστεί η συμφωνία «Παράταση του Μνημονίου».
Βαρουφάκης: «Αυτό που θα προτείνουμε θα είναι ένα πολύ καλό πλάνο»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για το πρώτο κρίσιμο τετ α τετ του Γιάνη Βαρουφάκη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αποκαλύπτει στον Guardian τις προθέσεις και το πνεύμα με το οποίο θα προσέλθει στο Eurogroup. Συγκεκριμένα μιλώντας στη δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας Έλενα Σμιθ δήλωσε:
«Δουλεύουμε νυχθημερόν για να φτιάξουμε μια αξιοπρεπή πρόταση και να την παρουσιάσουμε στους εταίρους μας. Αυτό που θα προτείνουμε θα είναι ένα πολύ καλό πλάνο».
Υπενθυμίζεται πως στην ελληνική πρόταση για συμβιβαστική λύση που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης στους Ευρωπαίους εταίρους θα περιλαμβάνει 70% από το προηγούμενο Μνημόνιο και θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
• Κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με καταβολή μέρους τουλάχιστον των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος, ύψους περίπου 7,2 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα- με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
• Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών (swaps) το οποίο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
• Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Ναυτιλίας Θανάση Δρίτσα για το αντίθετο.
• Δραστική μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 1,5% του ΑΕΠ αντί 3% που ίσχυε ως σήμερα. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το