Τοπικά

Πήρε από πέντε Βολιώτες 82.000 ευρώ για…επενδύσεις – Στο εδώλιο 39χρονος για απάτη

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου πρόκειται να καθίσει 39χρονος Έλληνας, που κατηγορείται ότι εξαπάτησε πέντε Βολιώτες, καθώς τους έπεισε να επενδύσουν σε λογισμικό, μέσω του οποίου θα είχαν καλύτερες αποδόσεις στις ισοτιμίες νομισμάτων (συνάλλαγμα).

Πρόκειται για υπόθεση που αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον, καθώς ο κατηγορούμενος θα κληθεί να αποδείξει, πως το λογισμικό σύστημα που είχε αναπτύξει, απέδιδε στους επενδυτές, ποιες ισοτιμίες νομισμάτων ήταν περισσότερο αποδοτικές… Οι πέντε Βολιώτες που κατηγορούν τον 39χρονο Έλληνα επενδυτή, είναι ηλικίας 30-50 ετών, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι και μισθωτοί… Φέρονται να επένδυσαν συνολικά στο λογισμικό του, περίπου 82.000 ευρώ. Ο 39χρονος, του οποίου η εταιρεία έχει έδρα το Λονδίνο, έχει ταυτοποιηθεί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, ωστόσο, δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, καθώς η υπόθεση χρονολογείται από το 2019. Εναντίον του ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου δίωξη για απάτη κατ’ εξακολούθηση. Πάντως ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται πως δεν ήταν απάτη το λογισμικό, αλλά είχε ανοίγματα λόγω οικονομικών δυσκολιών και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στους πέντε φερόμενους ως εξαπατηθέντες.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα, ο 39χρονος έπειθε τους Βολιώτες, αλλά και άλλους επενδυτές, να επενδύσουν χρήματα στο λογισμικό που είχε αναπτύξει, μέσω βρετανικών και αυστραλιανών τραπεζών και το σύστημα τούς ενημέρωνε μέσω αλγόριθμων, ποιο νόμισμα είχε τη μεγαλύτερη απόδοση βάσει των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η υπόθεση χρονολογείται από τις 7 Οκτωβρίου 2019 μέχρι τις 7 Απριλίου 2020, οπότε ο 39χρονος ενημέρωνε τους επενδυτές στον Βόλο, πείθοντάς τους να επενδύσουν τα χρήματά τους στο λογισμικό του. Οι επενδυτές ενημερώνονταν συνεχώς μέσω των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών για την πορεία των επενδύσεών τους και μάλιστα φέρεται το συνολικό ποσό των πέντε να είχε φθάσει τις 220.000 ευρώ… Τότε οι πέντε Βολιώτες ζήτησαν τα χρήματά τους από την επένδυση και φυσικά τα κέρδη τους, αλλά ο 39χρονος δεν τους τα έδωσε. Τότε άρχισαν οι αντιδικίες μαζί του, για να καταλήξουν τελικά οι πέντε να υποβάλουν μηνύσεις. Από την πλευρά του ο 39χρονος φέρεται να υποστηρίζει πως η υπόθεση είναι αστικής διαφοράς και όχι ποινική, καθώς οι πέντε φερόμενοι ως εξαπατηθέντες είχαν υπογράψει νομικές συμβάσεις, ενώ τους είχε υποσχεθεί ότι οι επενδύσεις τους είναι εγγυημένες.

Στην υπόθεση αρχικά φέρονταν εμπλεκόμενοι και ένας 60χρονος Βολιώτης με τον 40χρονο γιο του, που κανόνιζαν τις συναντήσεις του κατηγορούμενου με τους πέντε Βολιώτες επενδυτές σε καφετέριες της πόλης το επίμαχο διάστημα. Στις συναντήσεις εκείνες ο 39χρονος έκανε παρουσίαση της επένδυσης και του λογισμικού του. Ωστόσο, στην πορεία και βάσει της προκαταρκτικής εξέτασης που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, καταδείχθηκε ότι και ο πατέρας με τον γιο έπεσαν και οι ίδιοι θύματα του 39χρονου, καθώς φέρονται να επένδυσαν κι αυτοί στο λογισμικό, χάνοντας τα χρήματά τους. Έτσι οι πέντε Βολιώτες που εξαπατήθηκαν, δεν στράφηκαν εναντίον πατέρα και γιου, που απαλλάχθηκαν από τη δίωξη για άμεση συνέργεια σε απάτη κατ’ εξακολούθηση με εισαγγελική διάταξη. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από τους φερόμενους ως εξαπατηθέντες Βολιώτες εμπιστεύτηκε στον 39χρονο ποσά που κυμαίνονται από 10.000 μέχρι 20.000 ευρώ…

Και για υπεξαίρεση
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο 39χρονος φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεση, καθώς κατηγορείται για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος. Και για την υπόθεση αυτή ολοκληρώθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, που επίσης διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Η υπεξαίρεση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορά ποσό 170.000 ευρώ και φέρεται να έγινε σε βάρος Βολιώτη επίσης. Πάντως οι δύο υποθέσεις είναι ξεχωριστές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το