Κόσμος

Πειρατεία στο δεξαμενόπλοιο «Aris13» από Σομαλούς, κρατούν οκτώ ομήρους

Για πρώτη φορά μετά το 2012 οι Σομαλοί πειρατές καταφέρνουν να καταλάβουν ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο και να πάρουν ομήρους τα μέλη του πληρώματός του.

Πρόκειται για το bunkering tanker υπό την ονομασία Aris 13 το οποίο ανήκει στην εταιρεία Armi Shipping SA, η οποία έχει έδρα στον Παναμά και αποτελεί θυγατρική της εταιρείας Aurora Ship Management FZE, έδρα της οποίας είναι η Φουτζάιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο Έλληνας Αργύρης Καραγιάννης, απέφυγε να σχολιάσει τα γεγονότα, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε λεπτομέρειες».

Το Aris 13, μετέφερε πετρέλαιο από το Τζιμπουτί, στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Οι Σομαλοί πειρατές επιτέθηκαν στο πλοίο, κρατώντας ομήρους τα οκτώ μέλη του πληρώματος που κατάγονται από τη Σρι Λάνκα. Στη συνέχεια το Aris 13 οδηγήθηκε στην περιοχή Αλούλα, όπου επιβιβάστηκαν περισσότεροι οπλισμένοι πειρατές.

Η πειρατεία στην περιοχή είχε αντιμετωπιστεί από ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες μετά από έκκληση του ΟΗΕ οργάνωσαν και επί 8 χρόνια (από το 2008 έως το 2016) πραγματοποίησαν τις επιχειρήσεις “Ocean Shield” , “Allied Protector” και “Allied Provider”.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει σκάφη της European Union Naval Force (Navfor), πραγματοποιώντας περιπολίες στις ακτές της Σομαλίας, προκειμένου να εντοπίσουν το πλοίο.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το