Ελλάδα

Ποιους στόχευε με νέα πακέτα-βόμβες – Τι εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ.

Μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς» από το 2016 ήταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 29χρονος που συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου σε έφοδο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε σπίτι -γιάφκα στην οδό Αλκαμένους.

Πρόκειται για τον βασικό «μάγειρα»-κατασκευαστή βομβών και τρομοφακέλων της τελευταίας διετίας υποστηρίζουν τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, καθώς θέλουν τον 29χρονο να συμμετέχει σε ενέργειες διαφόρων τρομοκρατικών επωνυμιών.Όπως έλεγαν στελέχη της Κατεχάκη «.. πρόκειται για άτομο που ήξερε πολύ καλά τους συνωμοτικούς κανόνες και όταν άρχισε πριν δυο χρόνια να είναι ενεργός στην τρομοκρατία φρόντισε να “χαθεί”…».

Οι αστυνομικοί θεωρούν πως ο 29χρονος πέρα από κατασκευαστής βομβών, ήταν και στρατολογητής μελών της νέας γενιάς τρομοκρατών εξαιτίας της λειψανδρίας των τελευταίων χρόνων, γι αυτό το λόγο εξερευνούν λεπτομερώς τη γιάφκα της οδού Αλκαμένους ψάχνοντας στοιχεία που θα αναδείξουν άλλους συνεργούς.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Αρχές είχαν ζώσει το διαμέρισμά του δημιουργώντας στην ουσία τρεις «αθέατες» ζώνες ασφαλείας.

Βρήκαν στη γιάφκα διευθύνσεις με υποψήφιους στόχους

Διευθύνσεις με υποψήφιους μελλοντικούς στόχους αποστολής τρομοφακέλων εντόπισαν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην γκαρσονιέρα-γιάφκα της οδού Αλκαμένους.

Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αμερικανικού ενδιαφέροντος, και ενδεχομένως ο 29χρονος θα προέβαινε σε μαζική αποστολή τους, με επιδίωξη να «χαλάσει» το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική.

Μεγάλη σημασία δίνουν οι αστυνομικοί στην ανάσυρση κρυπτογραφημένων δεδομένων από τον φορητό υπολογιστή του 29χρονου, με στόχο την ανάδειξη στοιχείων που τον εμπλέκουν σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Όπως για παράδειγμα προκηρύξεις ανάληψης ευθύνης τρομοκρατικών ενεργειών ή σχέδια νέων βομβιστικών ή άλλων επιθέσεων.

Κλειδιά που οδηγούν σε νέες γιάφκες και πρόσωπα

Στο διαμέρισμα που βρήκαν τον 29χρονο οι αστυνομικοί βρήκαν και πλήθος από κλειδιά και εξετάζουν αν σχετίζονται με άλλες γιάφκες ή κάποια γκαράζ τα οποία χρησιμοποιούσε.

Κατηγορητήριο «φωτιά»- Ο εισαγγελέας μιλάει ακόμη και για βλάβη της χώρας

Ο νεαρός άνδρας αντιμετωπίζει σωρεία κακουργηματικών πράξεων που απορρέουν από την δράση του στο πλαίσιο της τρομοκρατικής ομάδας αλλά και γα την απόπειρα δολοφονίας του Λουκά Παπαδήμου με το πακέτο βόμβα που εξερράγη στα χέρια του

Ο Εφέτης ειδικός ανακριτής κατά της τρομοκρατίας στο κατηγορητήριο που συνέταξε σε βάρος του αναφέρει πως εδώ και εναν χρόνο περίπου ο συλληφθείς μετέχει στην οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς.Ειδικότερα ο κ. Νικόπουλος υποστηρίζει ότι ο 29χρονος εντάχθηκε στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» τον Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κατηγορητήριο επισημαίνεται πως ο συλληφθείς επιδίωκε να δολοφονήσει τον κ. Παπαδήμο και η επίθεση δεν ολοκληρώθηκε από αίτια «εξωτερικά».

Συγκεκριμένα, η έκρηξη της 25ης Μαΐου που σημειώθηκε μέσα στο όχημα του πρώην πρωθυπουργού δεν ήταν μεγάλης ισχύος εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης και έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας στον Λουκά Παπαδήμο και τους δύο ακόμα επιβαίνοντες στο όχημα».

Εισαγγελέας: Σε ήρεμη κατάσταση αποφάσισες να σκοτώσεις τον Λουκά Παπαδήμο

«Εχοντας αποφασίσει ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσεις τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από την διάνοιξη του να του επιφέρεις τον θάνατο» αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Την Τρίτη ο 29χρονος θα απολογηθεί για την κατηγορία που αφορά την αποστολή του φονικού φακέλου στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδημο. Στον νεαρό αποδίδεται και η αποστολή των οκτώ παγιδευμένων δεμάτων που εντοπίστηκαν στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου την άνοιξη του 2017.

Και μια μέρα αργότερα την Τετάρτη θα απολογηθεί για άλλες έξι κακουργηματικές πράξεις : συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών για την πρόκληση κοινού κινδύνου, αλλά και κατοχή όπλων.Επιπλέον η δίωξη αφορά και τις κατηγορίες της πλαστογραφίας με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής από κοινού και κατ´επάγγελμα και διακίνησης ναρκωτικών.

τελέστηκαν με τρόπο σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό
Σύμφωνα με την δίωξη όσον αφορά το σκέλος με τα τρομο-πακέτα οι πράξεις αυτές «τελέστηκαν με τρόπο σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας».

Τα 14 παγιδευμένα δέματα που είχαν φύγει από την Ελλάδα

Στη γιάφκα της οδού Αλκαμένους εντοπίστηκαν σημειώσεις και ετικέτες διευθύνσεων από τους παραλήπτες της μαζικής αποστολής των φακέλων βομβών του περασμένου Μαρτίου.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτούσιες τις διευθύνσεις που ήταν επικολλημένες στους εκρηκτικούς φακέλους, και αφορούσαν πέρα από τον πρώην γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch στην Ιταλία, τις αταστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, των γραφείων του ΔΝΤ στο Παρίσι και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τάπερ με εκρηκτικά, ΤΝΔ και όπλα στη γιάφκα της Αλκαμένους

Φωτογραφίες από τα ευρήματα στην γιάφκα της Αλκαμένους όπου και συνελήφθη ο 29χρονος δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής η Ελληνική Αστυνομία. Βρέθηκαν 8 πλαστές ταυτότητες, που είχαν τη φωτογραφία του και διαφορετικά στοιχεία η καθεμία, γι’ αυτό θεωρείται πιθανό ότι τις έχει χρησιμοποιήσει ή σκόπευε να τις χρησιμοποιήσει για την ενοικίαση χώρων, αυτοκινήτων, ή άλλες συναλλαγές.

Πιστόλια που είχε πάνω του ο 29χρονος, τα έτοιμα εκρηκτικά τάπερ, κάρτες sim κλπ

8 πλαστές ταυτότητες,
2 πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια,
πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη,
δοχείο, βάρους 3310 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία,
δοχείο, βάρους 8830 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία, πιθανώς ζελατινοδυναμίτιδα,
3 τεμάχια, βάρους 200 γραμμαρίων έκαστο, στερεάς ουσίας, πιθανώς TNT ,
πλήθος πυροκροτητών (κοινών και ηλεκτρικών), φυτιλιών, κροτίδων και ηλεκτρικών σπίρτων,
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
επιστολικοί φάκελοι και αυτοκόλλητες μηχανογραφημένες ετικέτες,
3 συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων ( USB ),
2 πλαστικά επιτραπέζια ρολόγια,
2 ξύλινα μανταλάκια, στο σημείο κλεισίματος των οποίων υπήρχαν προσαρμοσμένες 2 μεταλλικές πινέζες,
πλαστικό μανταλάκι, με επικολλημένο κομμάτι χαρτιού με αγνωστη στερεή ουσία,

Τα πλαστά στοιχεία της ταυτότητας που χρησιμοποίησε ο 29χρονος για την ενοικίαση της γιάφκας της οδούς Αλκαμένους, ήταν ανάμεσα σε αυτά που είχαν εντοπιστεί σε σημειώσεις της Πόλας Ρούπα στο στρατηγείο της στην Ηλιούπολη. Είναι ένα ακόμη δείγμα της επαφής και συνεργασίας που φαίνεται να είχαν στο πλαίσιο του σχεδίου της αποτυχημένης εναέριας απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη και ηγετικών μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, με ελικόπτερο τον Φεβρουάριο του 2016.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το