Τοπικά

Η ποιότητα ζωής των ΑμεΑ δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας

αμεα

Η ποιότητα και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας και μιας δημοκρατικής χώρας φαίνεται στην ποιότητα ζωής που παρέχει στα άτομα με αναπηρία. Η διαπίστωση ανήκει στους βουλευτές του Νομού Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη των ΑΝ.ΕΛ. και τον ανεξάρτητο Πάρι Μουτσινά, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Σε δήλωσή το ο κ. ΜεΪκόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η 3η Δεκέμβρη μας υπενθυμίζει ότι η χώρα μας, όπου τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές και αισθητηριακές αναπηρίες ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, δίχως ωστόσο, να έχουν επίσημα καταμετρηθεί, βρίσκεται πολύ μακριά από την λογική του κράτους Δικαίου, της Ισότητας και του Σεβασμού στην ανθρώπινη ποικιλομορφία. Αντίθετα, η λογική του κράτους «φιλανθρωπίας» είναι αυτή που δυστυχώς ενισχύεται με την διογκούμενη υποβάθμιση των κορυφαίων θεμελιωδών δικαιωμάτων των αναπήρων, που επιτρέπει η μνημονιακή κυβέρνηση με άλλοθι την οικονομική κρίση. Δηλώνει συμπαραστάτης και αλληλέγγυος των αγώνων των ΑμεΑ για την άρση των διακρίσεων και της περιθωριοποίησής τους. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα των ΑμΕΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη γιατί το δικαίωμα στη ζωή αποτελεί αξίωμα που δεν έχει και ούτε επιδέχεται εξαιρέσεις.

Ανάγκη ένταξής τους σε μια ισότιμη κοινωνία

Από την πλευρά της η Μαρίνα Χρυσοβελώνης επισημαίνει ότι η ένταξη των ΑΜΕΑ σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία παραμένει ένα σημαντικότατο ζητούμενο, μία μεγάλη ανάγκη. Απαιτεί πράξεις και όχι λόγια και υποσχέσεις. Το κράτος όμως έχει γυρίσει την πλάτη σ’ αυτούς τους ανθρώπους, τους έχει στερήσει το όνειρο, την ελπίδα. Όμως κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος – από τη φύση του – να κοιτά ψηλά, να οραματίζεται και να προσπαθεί να αγγίξει το όνειρο του. Για να το πετύχει , όμως, χρειάζεται φτερά που θα τον βοηθήσουν να οδηγηθεί γρηγορότερα και ευκολότερα στον στόχο του. Τα φτερά είναι οι ικανότητες του καθενός. Όλοι όμως μπορούν να ανέβουν ψηλά. Το μόνο που χρειάζονται είναι να έχουν κοντά τους ανθρώπους που θα τους μάθουν να ανοίγουν τα φτερά τους και να πετούν όλο και πιο ψηλά.

Δικαιούνται ίσες ευκαιρίες

Ο Π. Μουτσινάς τονίσει ότι «ειδικά μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας, η προώθηση μέτρων για την αναπηρία, εκτός από συνταγματική επιταγή για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σώμα και στο δημόσιο βίο της χώρας, συνιστά έναν ουσιαστικό και απαράβατο δείκτη της ποιότητας της Δημοκρατίας μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το