Τοπικά

Πιο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα από το 2019 – Συνεχείς υπερβάσεις στα μικροσωματίδια

 

Συνεχείς υπερβάσεις πάνω από τον μέσο όρο των μικροσωματιδίων pm 2,5 καταγράφει το τελευταίο διάστημα η ατμόσφαιρα στον Βόλο. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η κατάσταση τον φετινό Δεκέμβριο ήταν χειρότερη από τον αντίστοιχο προ πανδημίας, καθώς λόγω της αύξησης του κόστους στη θέρμανση πολλοί φαίνεται να χρησιμοποιούν ακατάλληλα προς καύση υλικά.
Η αποπνικτική ατμόσφαιρα ιδίως προς τις βραδινές ώρες, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα και για τη υγεία του πληθυσμού, ιδίως των πιο ευπαθών ομάδων. Αυτό άλλωστε είχε δείξει και μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πριν δύο χρόνια σύμφωνα με την οποία, όταν υπάρχουν πάνω από τρεις μέρες συνεχούς ρύπανσης τότε αυξάνεται και η προσέλευση πολιτών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σαχαρίδης ο οποίος ασχολείται επισταμένα με τα θέματα του περιβάλλοντος, ανέφερε πως η κατάσταση με την ατμόσφαιρα στον Βόλο δεν είναι καλή. «Ασφαλώς δεν είναι και η χειρότερη μεταξύ των ελληνικών πόλεων, όμως, υπάρχουν προβλήματα. Βλέπουμε δηλαδή ότι φέτος τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο τα πράγματα είναι χειρότερα και από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Τότε υπήρχαν κάποιες μέρες που δεν καταγράφηκαν υπερβάσεις στα μικροσωματίδια PM 2,5. Αντιθέτως φέτος έχουμε συνεχώς υπερβάσεις. Το όριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είνα τα δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και στον Βόλο είμαστε καθημερινά στα 40, 50 μικρογραμμάρια, ενώ τις απογευματινές προς βραδινές ώρες μπορεί στιγμιαία να φτάσουμε και στα 100, 150, ακόμη και 200 μικρογραμμάρια. Η καύση των τζακιών και των ξυλόσομπων παίζει σημαντικό ρόλο, ενώ θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι και για ενδεχόμενη ρύπανση από παραγωγική δραστηριότητα και μετά τις δώδεκα το βράδυ».
Στη μελέτη του Πανεπιστημίου πριν δύο χρόνια είχε φανεί πως σε ετήσια βάση τρεις παράγοντες επιδρούν ισομερώς στην εκδήλωση της ρύπανσης. Οι παράγοντες ήταν η θέρμανση-εστίαση, οι μεταφορές και η παραγωγική δραστηριότητα. Σε κάποιες περιόδους του χρόνου, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, η θέρμανση με την καύση των τζακιών έχει μεγαλύτερη επίδραση.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διατηρεί ένα δίκτυο δώδεκα σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης στον Βόλο, άλλοι δύο σταθμοί βρίσκονται στην Α’ ΒΙΠΕ, ενώ σύντομα θα εγκατασταθούν σταθμοί και στην Αγριά.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης δήλωσε πως υπάρχουν μέρες στον Βόλο κατά τις οποίες οι υπερβάσεις στα μικροσωματίδια είναι επτά και οκτώ φορές πάνω από τον επιτρεπόμενο μέσο όρο. Μάλιστα οι ώρες αιχμής είναι από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ. Το οξύμωρο είναι πως σε σχέση με το 2019 έχουμε χειρότερη κατάσταση με τη ρύπανση, όταν φέτος τα κρύα του χειμώνα δεν είναι έντονα μέχρι στιγμής. «Προφανώς αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι ο κόσμος δυσκολεύεται ιδιαίτερα με το ενεργειακό κόστος και έχει στραφεί στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, όπου προφανώς καίγονται και ακατάλληλα υλικά. Και βέβαια εκτός από τη θέρμανση, επίδραση στην αύξηση της ρύπανσης έχει και η εστίαση. Πάντως έχουμε επιστρέψει στις δύσκολες συνθήκες αναφορικά με τη ρύπανση, όταν μέσα στην πανδημία οι υπερβάσεις στα μικροσωματίδια είχαν μειωθεί μέχρι και 40%».
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην υγεία ο καθηγητής είπε πως «η εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων στους πολίτες είναι 30% μεγαλύτερη όταν υπάρχει συνεχής ρύπανση, μια κατάσταση που δρα και πολλαπλασιαστικά. Επίσης η έκλυση μικροσωματιδίων είναι κάποιες φορές μεγαλύτερη μέσα στο σπίτι, όταν καίει το τζάκι ή η ξυλόσομπα, και τα παράθυρα παραμένουν κλειστά σε σχέση με το αν βρίσκεται κάποιος έξω».
Ερωτηθείς δε τι συστήνει στις ευπαθείς ομάδες είπε πως πρέπει να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις ώρες αιχμής των υπερβάσεων και αν χρειαστεί, να φορούν και μάσκα. «Τελικά μπορεί να βγάλαμε τη μάσκα για τον κορωνοϊό και να τη φορέσουμε τώρα για τη ρύπανση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το