Τοπικά

Πιο ακριβή η μεταβίβαση ή εκμίσθωση ακινήτου – Σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Έχουμε που έχουμε τη γραφειοκρατία με τα 11 δικαιολογητικά για την αγοραπωλησία ενός ακινήτου, από την 1η Φεβρουαρίου προστίθεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που θα είναι απαραίτητη ακόμη και για τη μίσθωσή του. Και μάλιστα η έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας δεν θα είναι δωρεάν, αφού θα κοστίζει από 500 μέχρι 1.000 ευρώ…

Για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας προβλέπεται μια σειρά δικαιολογητικών που δεν ίσχυαν μέχρι σήμερα στις αγοραπωλησίες-μισθώσεις. Στην περίπτωση έκδοσης ταυτότητας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας (π.χ. διαμέρισμα) θα απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η οικοδομική άδεια του κτιρίου, εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της, τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζομένων ατόμων, εφόσον απαιτείται. Αν η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν, δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της Υπηρεσίας Δόμησης, αντί γι’ αυτά υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία. Επίσης, στην ταυτότητα κτιρίου θα πρέπει να υπάρχουν το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί, οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση, το δελτίο δομικής τρωτότητας ή η τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, ο πίνακας χιλιοστών ή και η μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν, ο τίτλος ιδιοκτησίας, η σύσταση οριζοντίων-καθέτων ιδιοκτησιών, μαζί με τα συνοδευτικά σχέδια και αντίγραφο του κτηματολογικού φύλλου. «Η γραφειοκρατία πολλαπλασιάζεται και η μεταβίβαση ή μίσθωση ενός ακινήτου γίνεται πιο ακριβή», τονίζει στη «Θ» η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λία Κρατήρα. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί την παράταση για έξι μήνες της έναρξης ισχύος του σχετικού νόμου, καθώς αυτή συμπίπτει με την πανδημία, που πλήττει τη χώρα και την οικονομία.

Τα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών, τα κτίρια συνάθροισης κοινού (π.χ. θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κι εκθεσιακά κέντρα), όπως επίσης και βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και σταθμοί μετεπιβίβασης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει να εκδώσουν την ταυτότητα εντός πέντε ετών, ενώ για όλα τα υπόλοιπα η υποβολή θα γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο. Ηλεκτρονική Ταυτότητα θα πρέπει να εκδώσουν υποχρεωτικά και τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία, ή πλυντήρια αυτοκινήτων, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που στεγάζουν εκπαιδευτικές δραστηριότητας, οι οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα, νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και σωφρονιστικά καταστήματα. «Πρόκειται για ακόμη μια επιβάρυνση στα ακίνητα, που θα απορροφηθεί είτε από τους ιδιοκτήτες, είτε θα μετακυληθεί στα έξοδα», τονίζει η γενική γραμματέας του Σωματείου Κτηματομεσιτών Βόλου και εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία Σοφία Χαλκιά. Υπενθυμίζεται πως για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου ή την εκμίσθωσή του απαιτείται ήδη η ύπαρξη Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου ισχύει υποχρεωτικά η αναφορά του επιπέδου του ΠΕΑ του ακινήτου και στις αγγελίες πώλησης ή μίσθωσής του. Και γι’ αυτή την υποχρέωση οι κτηματομεσίτες, όπως και η ΠΟΜΙΔΑ, ζητούν την εξάμηνη παράταση της έναρξης ισχύος.

Οι μηχανικοί
Η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει διάστημα μόλις ενός μήνα στους μηχανικούς, προκειμένου να εξοικειωθούν με τη σχετική διαδικασία. «Είναι μία ακόμη γραφειοκρατική διαδικασία στα ακίνητα, να τα καταχωρείς όλα σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Δεν προσφέρει κάτι επιπλέον η Ηλεκτρονική Ταυτότητα στη νομιμότητα και την εμπορευσιμότητα του κτιρίου, ενώ επιβαρύνει το κόστος για τον ιδιοκτήτη. Για παράδειγμα για ένα παλαιό διώροφο κτίριο, για το οποίο δεν υπάρχουν δικαιολογητικά, το κόστος για την ταυτότητά του θα είναι σίγουρα 1.000 ευρώ», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου. Από την 1η Φεβρουαρίου η Ταυτότητα καθίσταται υποχρεωτική, με την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) να επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, ότι το μεταβατικό αυτό διάστημα είναι ανεπαρκές, προκειμένου οι μηχανικοί να αποκτήσουν εμπειρία στη δημιουργία και υποβολή ταυτότητας κτιρίου. Επίσης, κρίνεται αδύνατη η διενέργεια αυτοψιών και η συγκέντρωση πληθώρας δικαιολογητικών εν μέσω πανδημίας και με κλειστές τις δημόσιες υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ και η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών ζητούν την εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου, ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και επηρεαστούν αρνητικά οι συναλλαγές επί των ακινήτων, που ήδη συνοδεύονται από πλειάδα δικαιολογητικών και εγγράφων.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί ασφαλώς να προχωράει στην έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας και όποιος προτιμά, θα μπορεί να ολοκληρώνει τη συναλλαγή, μόνο με τη βεβαίωση μηχανικού (περί μη ύπαρξης πολεοδομικών παραβάσεων). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές. Ελπιδοφόρο μήνυμα πάντως για τον Βόλο είναι ότι αυτή την περίοδο ανεγείρονται τουλάχιστον δέκα πολυκατοικίες στην πόλη. Πρόκειται για πολυκατοικίες με μικρό σχετικά αριθμό διαμερισμάτων και λίγων τετραγωνικών μέτρων (δυάρια, γκαρσονιέρες), που έχουν και μεγάλη ζήτηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το