Ροή

Η πιο αδύναμη πολιτική εκπροσώπηση μετά τη μεταπολίτευση “Θ”

Η σκληρή πραγματικότητα, μετά και τα όσα συνέβησαν με τον αποκλεισμό του Βόλου και συνολικά της Μαγνησίας και από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, μας κάνει να στρέφουμε το βλέμμα αναγκαστικά, για μια ακόμη φορά, στην πολιτική εκπροσώπηση του Νομού.
Δεν είναι στις προθέσεις μας ούτε να ισοπεδώσουμε καταστάσεις ούτε να μηδενίσουμε θετικές δράσεις. Ωστόσο, εκτιμώντας συνολικά την κατάσταση, μπορούμε να πούμε ότι στην πιο δύσκολη ίσως εποχή, ο Βόλος και η Μαγνησία βρέθηκαν με την πιο αδύναμη πολιτική εκπροσώπηση που είχαν ποτέ στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Μια εκπροσώπηση, κοινοβουλευτική και αυτοδιοικητική, που αδυνατεί να δει το παρόν, πολλώ δε μάλλον το μέλλον, και να «απαντήσει» στοιχειωδώς στις σύγχρονες πιεστικές ανάγκες της περιοχής μας.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βουλευτές και υφυπουργός, δείχνουν να «απολαμβάνουν» μια ανέλπιστη εξουσία χωρίς καμία ουσιαστική παρεμβατικότητα. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ στο Κοινοβούλιο φροντίζει πρωτίστως την εικόνα και την επανεκλογή του, επιλέγοντας να μη συγκρούεται με κανέναν και για κανένα λόγο. Και ο βουλευτής του ΚΚΕ θεωρεί ότι η διαρκής καταγγελία του συστήματος και η διαμαρτυρία με την ντουντούκα στο χέρι, πάντοτε κατόπιν εορτής, αποτελεί αποτελεσματική διεκδίκηση για τη λύση των προβλημάτων που καθημερινά διογκώνονται και δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Η Περιφέρεια κινείται φοβικά, σε επίπεδο απλής διεκπεραίωσης, και μένει στο απυρόβλητο έχοντας στα χέρια της ένα ισχυρό όπλο, τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος. Και η Δημοτική Αρχή του μεγαλύτερου Δήμου της Μαγνησίας αντιλαμβάνεται τον Δήμο σαν «λάφυρο» και αντί να ενώνει την κοινωνία, σπέρνει διχόνοια παντού, κατασκευάζει φανταστικούς εχθρούς και «συντηρείται» ακόμη από τα έτοιμα που «κληρονόμησε» από όλους τους προκατόχους της, χωρίς καμία νέα δημιουργική πρωτοβουλία και χωρίς συναίσθηση της κοινωνίας που εκπροσωπεί. Ο Βόλος λειτουργεί πλέον σαν μια «περίκλειστη» πόλη, απομονωμένη από όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, χάνοντας καθημερινά έδαφος στον ανταγωνισμό των πόλεων.
Η Μαγνησία είναι μια περιοχή όπου η ύφεση και τα μνημόνια άνοιξαν περισσότερα «τραύματα» απ’ ότι σε άλλες περιοχές της χώρας. «Τραύματα» που δεν κλείνουν, αντίθετα βαθαίνουν και δεν φαίνεται πώς θα επουλωθούν.
Η τοπική κοινωνία, χαμένη στα προβλήματά της και χωρίς ηγεσία ικανή να την εμπνεύσει και να της δώσει προοπτική, παρακολουθεί αμήχανη και χωρίς να αντιδρά την εικόνα παρακμής και τα εκφυλιστικά φαινόμενα που πληθαίνουν. Εθίζεται καθημερινά σε ένα σκηνικό όπου σημασία έχει ποιος θα «στήσει» καλύτερα τις «δυνάμεις του», ποιος θα βολέψει τους κουμπάρους του, ποιος θα εξοντώσει τους αντιπάλους του, ποιος θα πει τις μεγαλύτερες βρομιές, ποιος ανεκδιήγητος θα έχει ρόλο και λόγο στο δημόσιο βίο. Μόνη χαραμάδα ελπίδας παραμένουν κάποιες περιορισμένες ακόμη, αλλά αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες, που δείχνουν ότι μέσα από τη βαθιά οικονομική, πολιτική, ηθική και πολιτισμική κρίση θα ξεπηδήσουν τελικά δυνάμεις που μπορούν να δώσουν όραμα και προοπτική στην πόλη και τον νομό.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βόλος:Πήγε σε καφετέρια και άρχισε να τους βρίζει και να τους απειλεί

  Σε 10 μήνες, εκ των οποίων θα εκτίσει τους δύο και για τους υπόλοιπους…

28 Μαρτίου 2024

Αφρικανική Σκόνη: Η εξήγηση Κολυδά για την προέλευσή της

Ανάρτηση με την οποία εξηγεί πώς φτάνει η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα - καθώς το…

28 Μαρτίου 2024

Βόλος:Πρόσφεραν πρόχειρο κατάλυμα και αυτός τους έβρισε και τους απείλησε

  Σε εννέα μήνες με αναστολή, καταδικάστηκε ένας 63χρονος γεννημένος στην Ουκρανία με ελληνική υπηκοότητα…

28 Μαρτίου 2024

Πρωτομαγιά 2024: Για πότε μετατέθηκε η αργία

Καθώς η Μεγάλη Τετάρτη συμπίπτει φέτος με την Πρωτομαγιάς 2024, η υποχρεωτική αργία έχει μετατεθεί…

28 Μαρτίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη; Σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) του Ηνωμένου Βασιλείου για τις…

27 Μαρτίου 2024

Το μεγαλύτερο λιμάνι της αρχαίας Ελλάδας είναι κατά 500 χρόνια παλαιότερο από όσο γνωρίζαμε

Στην αρχαία Μεσόγειο, η Κόρινθος ήταν μια οικονομική δύναμη. Χτισμένη σε έναν στενό ισθμό η…

27 Μαρτίου 2024