Τοπικά

Ποινική διαμεσολάβηση σε ενδοοικογενειακή βία – Κινήθηκε η διαδικασία για ζεύγος χθες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

Μια υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας που απασχόλησε χθες από αναβολή το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, κατέληξε με τη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης.

Το ζευγάρι, που έχει μικρό παιδί, είχε αλληλομηνυθεί και είχε προσαχθεί στο Αυτόφωρο. Ο εισαγγελέας είχε διερευνήσει τη δυνατότητα ποινικής διαμεσολάβησης, που έγινε αποδεκτή από τους διάδικους, με βάση τα άρθρα 11 και 12 του νόμου 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας. Έτσι χθες η υπόθεση αφαιρέθηκε από το πινάκιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, καθώς κινείται η διαδικασία ποινικής διαμεσολάβησης.
Σύμφωνα με την ποινική διαμεσολάβηση επί αυτόφωρης διαδικασίας, αυτή επιτρέπεται μόνον εφόσον το δικαστήριο αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης, όπως και έγινε στην περίπτωση του ζευγαριού, εξετάζοντας αυτεπαγγέλτως, αν συντρέχει περίπτωση να επιβληθούν στον υπαίτιο περιοριστικοί όροι. Επίσης, σε περίπτωση που σε βάρος του φερόμενου ως δράστη, ενεργείται προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελέας, πριν από κάθε άλλη ενέργεια, μπορεί να διατάξει τη διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης του θύματος, να εξετάσει κάθε μάρτυρα που προτείνεται και να καλέσει τον ύποπτο για την τέλεση της πράξης, να παράσχει εξηγήσεις.
Εφόσον ο φερόμενος ως δράστης δεν υποβάλλει με τις εξηγήσεις του δήλωση περί ποινικής διαμεσολάβησης, καλείται για τον σκοπό αυτό από τον αρμόδιο εισαγγελέα, οπότε και λαμβάνει προθεσμία μέχρι τριών ημερών για να απαντήσει. Αν η απάντησή του είναι ρητώς ή σιωπηρώς αρνητική, κινείται η ποινική διαδικασία, ενώ σε περίπτωση θετικής απάντησης, ο εισαγγελέας ενημερώνει σχετικώς τον παθόντα, παρέχοντάς του αντίστοιχη προθεσμία, για να δηλώσει αν δέχεται ή όχι τη διαμεσολάβηση.

Εφόσον η απάντηση του παθόντος είναι αρνητική ή δεν επέλθει τελικά συμφωνία, κινείται η ποινική διαδικασία, ενώ σε περίπτωση θετικής απάντησης, ο εισαγγελέας θέτει τη δικογραφία με διάταξή του σε ειδικό αρχείο της εισαγγελίας.
Αν ο υπαίτιος συμμορφωθεί προς τους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης για χρονικό διάστημα τριών ετών, τότε η σχετική διαδικασία ολοκληρώνεται και εξαλείφεται η ποινική αξίωση της πολιτείας, για το αδίκημα που αφορά. Σε περίπτωση όμως που διαπιστωθεί, ότι η διαμεσολάβηση δεν ολοκληρώθηκε με υπαιτιότητα του φερόμενου ως δράστη, ο αρμόδιος εισαγγελέας διακόπτει τη διαδικασία και ενεργοποιεί εκ νέου την ποινική διαδικασία.
Περαιτέρω, η συμφωνία των διαδίκων για την έναρξη της διαδικασίας ποινικής διαμεσολάβησης ισχύει ως συμβιβασμός ως προς τις χρηματικές αξιώσεις από το αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας. Μόνη η συμφωνία του παθόντος συζύγου για την έναρξη της διαδικασίας δεν εμποδίζει την άσκηση αγωγής διαζυγίου ή την υποβολή αιτήσεως συναινετικής λύσεως του γάμου, την πρόοδο της δίκης και τη λύση του γάμου.
Σύμφωνα με εισαγγελική πηγή, η ποινική διαμεσολάβηση έχει εφαρμογή, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην πράξη.

Καταδίκη για μη καταβολή διατροφής
Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε χθες ερήμην σε έναν 43χρονο το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, καθώς τον έκρινε ένοχο για μη καταβολή διατροφής το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Μάϊο του 2016. Το διαζευγμένο ζευγάρι φέρεται να έχει ένα ανήλικο παιδί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το