Ελλάδα

Ποινές – χάδι σε επίορκους με… Καλάσνικοφ και υμνητές του Χίτλερ

newego_LARGE_t_420_54596410

Η ατιμωρησία στο Δημόσιο καλά κρατεί, αφού ακόμα και σήμερα αρκετά Πειθαρχικά Συμβούλια επιμένουν να επιβάλλουν μικρές ποινές σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν διαπράξει σημαντικά αδικήματα.

Θεραπεία στο φαινόμενο της ατιμωρησίας αποτελεί το δικαίωμα της ένστασης στις αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων που διατηρεί ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής, και το αξιοποιεί στις περιπτώσεις που επίορκοι υπάλληλοι πέφτουν «στα μαλακά» από τις αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων.

Χαρακτηριστικές είναι επτά περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι κατηγορούνταν για σοβαρά ποινικά αδικήματα, τους επιβλήθηκαν ποινές-χάδι και κατέληξαν στην… τσιμπίδα της ένστασης του γενικού επιθεωρητή που ζήτησε την επανεξέταση των υποθέσεων.

Υπέγραφε δάνεια σε συναδέλφους χωρίς έλεγχο
Υπάλληλος του ΟΑΕΔ η οποία αναπλήρωνε τη γενική διευθύντρια σε περιφερειακή διεύθυνση του οργανισμού χορήγησε δάνεια σε υπαλλήλους ύψους 84.400 ευρώ, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά. Επειτα από ένορκη διοικητική εξέταση που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος υπέγραψε έξι χρηματικά εντάλματα, χωρίς να ελέγξει το περιεχόμενό τους. Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ της επέβαλε την ποινή της έγγραφης επίπληξης. Από την πλευρά του ο Λ. Ρακιντζής χαρακτήρισε επιεική την ποινή και παρέπεμψε την υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Εργασίας με την αιτιολογία ότι «πρόβαλε τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι λόγω του όγκου των εγγράφων καθώς και του φόρτου εργασίας δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των εγγράφων».

Χορήγησε παράνομα ενημερότητα σε αθλητική ομοσπονδία
Παράνομη φορολογική ενημερότητα χορήγησε υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών σε αθλητική ομοσπονδία προκειμένου να λάβει κρατική επιχορήγηση ύψους 1.434.000 ευρώ. Ο υπάλληλος του τμήματος εσόδων στην αίτηση που κατέθεσε η ομοσπονδία συμπλήρωσε ο ίδιος τις οφειλές του νομικού προσώπου προς το κράτος και κατόπιν εξέδωσε παράνομα φορολογική ενημερότητα χωρίς καν να υπολογίσει την παρακράτηση φόρου που αντιστοιχούσε σε 454.407 ευρώ.

Ο υπάλληλος τιμωρήθηκε με πρόστιμο ίσο με το 25% των αποδοχών του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι εκτέλεσε την εντολή του προϊσταμένου του. Ο γενικός επιθεωρητής άσκησε ένσταση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζοντας επιεική την ποινή, αφού υποστηρίζει ότι στον βαθμό που διαφωνούσε ο υπάλληλος -όπως ισχυρίστηκε στην απολογία του- θα έπρεπε να αναφέρει γραπτώς τις αντιρρήσεις του.

Χρέωνε πρόστιμα κατά το δοκούν
Ελέγκτρια του ΙΚΑ ΤΕΑΜ εκτίμησε κατά προσέγγιση πρόστιμα και εργατικά σε ελέγχους που πραγματοποίησε σε οικοδομές, με αποτέλεσμα να επιβληθεί στην ιδιοκτήτρια αναγκαστική κατάσχεση. Ωστόσο, εκείνη ουδέποτε έλαβε ειδοποίηση για να ασκήσει προσφυγή. Η υπάλληλος καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη με φυλάκιση 10 μηνών και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της επέβαλε την ποινή προστίμου ίσου με τις αποδοχές τριών μηνών.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος σε δύο ελέγχους το 2008 σε οικοδομή… ξέχασε να εξετάσει τους υπόγειους χώρους του κτίσματος και το σύνολο των οικοδομικών εργασιών. Τρία χρόνια αργότερα έκανε νέο έλεγχο, αλλά λόγω έλλειψης ορατότητας -όπως δήλωσε- έκανε καταλογισμό εισφορών κατά την κρίση της και κατόπιν έστειλε τον «λογαριασμό» στην ιδιοκτήτρια της οικοδομής, σε κατοικία στη Βούλα, ενώ ήταν γνωστό ότι διέμενε μόνιμα σε νησί του Αιγαίου.

Ως αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια δεν έλαβε γνώση των προστίμων και επιβλήθηκε εν αγνοία της αναγκαστική κατάσχεση. Ο γενικός επιθεωρητής ζήτησε να επανεξεταστεί η υπόθεση και να επιβληθεί αυστηρότερη ποινή στην υπάλληλο.

Ο εκπαιδευτικός που συμπαθεί τους ναζί
Ανω-κάτω έκανε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αθήνας εκπαιδευτικός ακροδεξιών πεποιθήσεων, ωστόσο έπεσε «στα μαλακά» από το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Οπως αναφέρει σχετική ΕΔΕ, ο εκπαιδευτικός που υπηρετούσε σε Γυμνάσιο της Αττικής κατηγορούσε και απειλούσε τη διευθύντρια του σχολείου με τηλεφωνήματα και μηνύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ισχυριζόμενος ότι συνέβαλε στη μετακίνηση συναδέλφου του, ο οποίος τον υποστήριζε. Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή. Κατά το σχολικό έτος 2011-2012, δέχθηκε να παραβρεθούν στο μάθημα τρεις εξωσχολικοί μαθητές, οι οποίοι μάλιστα ανάρτησαν στο Διαδίκτυο βίντεο με σκηνές από το μάθημά του. Μέσα στην αίθουσα είχε υποστηρίξει ότι ο Χίτλερ και οι ναζί δεν χτυπούσαν άοπλους και επομένως δεν υπήρξαν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη σχολική σύμβουλο που τον επισκέφθηκε είπε ότι δεν είναι θρησκευόμενη, γιατί φοράει παντελόνια.

Αντέγραψε σε δικό του τετράδιο προσωπικά δεδομένα των μαθητών και συγκεκριμένα τα στοιχεία ταυτότητας και το θρήσκευμά τους. Ερωτηθείς από τη διευθύντρια επ΄ αυτού, απάντησε «για να ξέρω με ποιους έχω να κάνω» και εν συνεχεία χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της φασιστική, με το επιχείρημα ότι «ασελγεί πάνω στα παιδιά» και δήλωσε πως «ελληνικό σχολείο είναι μόνο το ελληνορθόδοξο». Μάλιστα, απείλησε τη διευθύντρια πως… έχει λάβει μέτρα εναντίον της.

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλε την ποινή προστίμου ίσου με τις αποδοχές 6 μηνών και ο γενικός επιθεωρητής παρέπεμψε την υπόθεση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό όργανο λόγω επιεικούς ποινής.

Διέγραψε οφειλή του συζύγου της…
Προϊσταμένη τμήματος προσόδων της δημοτικής περιουσίας σε ΟΤΑ ήταν υπεύθυνη για την εκτέλεση των προπαρασκευαστικών εργασιών προς το Δημοτικό Συμβούλιο που αφορούσαν τόσο στη διαγραφή βεβαιωθέντων φόρων όσο και στην ενυπόγραφη εισήγηση για κάθε μεταβολή στους φορολογικούς καταλόγους.

Αξιοποιώντας τη θέση της, η υπάλληλος εισηγήθηκε να διαγραφεί το ποσό των 2.063,04 ευρώ που αποτελούσε οφειλή του συζύγου της για ακίνητο, με την αιτιολογία ότι εκείνος δεν κατείχε το συγκεκριμένο οίκημα.

Επειτα από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι ο σύζυγος ήταν ιδιοκτήτης κατά 50% εξ αδιαιρέτου του ακινήτου, οπότε θα έπρεπε να καταβάλει την οφειλή. Ο δήμαρχος επέβαλε στην υπάλληλο την ποινή προστίμου αποδοχών 20 ημερών. Ο γενικός επιθεωρητής κατέθεσε ένσταση με το σκεπτικό ότι «η υπάλληλος όφειλε να ζητήσει την εξαίρεσή της στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθόσον, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 26 του ν.4270/2014, οι προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία, εφόσον είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, σε ευθεία γραμμή ή πλάγια γραμμή απεριόριστα μέχρι τον τέταρτο βαθμό με κάποιον από τους ενδιαφερόμενους».

«Μίσθωσε» σπίτι εν αγνοία του ιδιοκτήτη
Υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών που εργαζόταν σε ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης, στις 7 Ιανουαρίου του 2015 ζήτησε από συνάδελφό του που ήταν αρμόδια να εκδώσει κλειδάριθμο για λογαριασμό άλλου φορολογουμένου, χωρίς όμως να έχει στη διάθεσή του σχετική εξουσιοδότηση. Ο υπάλληλος χρησιμοποίησε τον κλειδάριθμο εν αγνοία του φορολογούμενου και δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος πολίτης μίσθωσε ακίνητο από τρίτο φορολογούμενο, ο οποίος δεν γνώριζε τίποτα σχετικό.

Οταν ο τελευταίος ανακάλυψε ότι μίσθωνε εν αγνοία του το ακίνητο, κατήγγειλε το γεγονός και μετά από έρευνα αποκαλύφθηκε ο υπαίτιος υπάλληλος της ανύπαρκτης μίσθωσης. Στον υπάλληλο της ΔΟΥ επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης για έναν μήνα του 25% των αποδοχών του και ο γενικός επιθεωρητής άσκησε ένσταση για επιεική ποινή με το σκεπτικό ότι «ο κρίσιμος χώρος της φορολογικής διοίκησης και της συλλογής δημοσίων εσόδων σε συνδυασμό με την εθνική προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η ανάγκη για την τήρηση της αρχής της νομιμότητας από τους δημοσίους λειτουργούς είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ευνομίας και εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».

Δυτική Μακεδονία
Γυμναστής με «οπλοστάσιο»

Μετά από έρευνα που έγινε από την αστυνομία σε σπίτι γυμναστή δημοτικού σχολείου στη Δυτική Μακεδονία πέρυσι τον Σεπτέμβριο βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο που αποτελούνταν από ένα τουφέκι καλάσνικοφ, ένα περίστροφο, μία καραμπίνα με κομμένη κάννη, μια ξιφολόγχη από τουφέκι G3A3 με μήκος λάμας 16 εκατοστών, μία χαντζάρα με μήκος λάμας 50 εκατοστών, δύο τόξα με εννέα βέλη και μία βαλλίστρα με ενσωματωμένη διόπτρα και τρία βέλη.

Ο γυμναστής δεν διέθετε άδεια οπλοφορίας για κανένα από τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του και ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη από την εισαγγελέα Πρωτοδικών για τις πράξεις της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για την υπόθεση του «οπλοφόρου» εκπαιδευτικού τον απάλλαξε κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, με ελαφρυντικά την «εν γένει προσωπικότητα του εγκαλουμένου εκπαιδευτικού και τη συνολική υπηρεσιακή του εικόνα».

Ο γενικός επιθεωρητής κατέθεσε ένσταση παραπέμποντας την υπόθεση στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο, επικαλούμενος ότι τα ελαφρυντικά στοιχεία δεν αναιρούν τη σοβαρότητα του πειθαρχικού παραπτώματος.

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ
Η συμμετοχή των δικαστών αναβάθμισε τα Πειθαρχικά Συμβούλια

Την κατάσταση που επικρατεί στα πειθαρχικά συμβούλια των δημόσιων υπηρεσιών περιγράφει στο «Εθνος» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής: «Με τη συμμετοχή δικαστών και κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στα Πειθαρχικά Συμβούλια έχει διαπιστωθεί ποιοτική αναβάθμιση των εκδιδόμενων πειθαρχικών αποφάσεων, γεγονός που σημαίνει καλύτερη απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Βέβαια, πειθαρχικές αποφάσεις εκδίδονται και από μονομελή όργανα (π.χ. δημάρχους, περιφερειάρχες, διοικητές οργανισμών κ.λπ. καθώς και από άλλα συλλογικά όργανα όπως Διοικητικά Συμβούλια, Εκτελεστικές Επιτροπές Δήμων) και εκεί τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντικά. Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) έχει δικαίωμα ένστασης κατά των πειθαρχικών αποφάσεων σε ανώτερο βαθμό, δικαίωμα που είναι απολύτως απαραίτητο.

Σκοπός της συμμετοχής του ΓΕΔΔ στην πειθαρχική διαδικασία μέσω της άσκησης ένστασης είναι η αποτελεσματικότερη απονομή του πειθαρχικού δικαίου και ο περιορισμός της πιθανότητας μη επιβολής της προσήκουσας πειθαρχικής ποινής ή της ατιμωρησίας των υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. Χρειάζεται όμως να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις στο πειθαρχικό δίκαιο, προκειμένου η πειθαρχική διαδικασία να γίνει πιο γρήγορη και δεσμευτική».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το