Τοπικά

Πηνελόπη Παπαθανασίου, πρόεδρος Χ.Ε.Ν. Βόλου: Μοχθούμε για την ανάπτυξη της γυναικείας δύναμης “Θ”

papathanasiou pinelopi

Η πρόεδρος της Χριστιανικής Ένωσης Νεανίδων (Χ.Ε.Ν.) Βόλου Πηνελόπη Παπαθανασίου τον περασμένο Φεβρουάριο πέτυχε την επανεκλογή της στην προεδρία του τοπικού Τμήματος. Θα ηγείται της προσπάθειας της ΧΕΝ Βόλου μέχρι το 2018 και δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στην αποστολή που ανέλαβε για δεύτερη συνεχόμενη τριετία. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ο κύκλος δράσης για την περίοδο 2015/2016, με την κ. Παπαθανασίου να κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

Φέτος στα τμήματα της ΧΕΝ Βόλου ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχε έφτασε τις 150. «Είχαμε αρκετά άτομα μέσα στα τμήματα. Ο αριθμός κρίνεται ικανοποιητικός, ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε. Τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν λιγότερες γυναίκες. Άλλωστε όλοι οι σύλλογοι κάνουν μία καμπή κάποτε. Εμείς περάσαμε από αυτό και πλέον βρισκόμαστε σε στάδιο ανάπτυξης. Πηγαίνουμε πολύ καλά», τόνισε η κ. Πηνελόπη Παπαθανασίου, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τμήματα που λειτούργησαν τη φετινή περίοδο: «Είχαμε τα τμήματα κοσμήματος, φωτογραφίας, αγιογραφίας και ζωγραφικής, τα οποία μάλιστα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου παρουσίασαν τα έργα τους στην καθιερωμένη έκθεση που διοργανώνουμε σε ετήσια βάση. Επίσης, λειτούργησαν τα τμήματα ξένων γλωσσών. Εδώ και πολλά χρόνια διδάσκονται αγγλικά και γαλλικά. Την τελευταία τετραετία προστέθηκαν τα ιταλικά, τα ισπανικά, φέτος βάλαμε και γερμανικά, ενώ για του χρόνου σκεφτόμαστε και κινεζικά. Μακάρι να υλοποιήσουμε τη σκέψη αυτή. Θεωρώ ότι τα κινεζικά μαζί με τα ρωσικά, είναι οι δύο γλώσσες που θα κυριαρχήσουν παγκοσμίως. Μας ενδιαφέρουν οι ξένες γλώσσες. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί με τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια. Σε εμάς απευθύνονται γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες έχουν ήδη γνώση της γλώσσας κι απλά θέλουν να τη φρεσκάρουν ή να διατηρήσουν μία επαφή. Δεν δίνουμε πτυχία ή πιστοποιήσεις. Δεν ασχολούμαστε μ’ αυτό το κομμάτι. Τέλος, λειτούργησαν τμήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, γυμναστικής, αλλά και Πολιτισμού. Το τελευταίο παρακολουθεί και ασχολείται με όλα τα δρώμενα γύρω από την Τέχνη. Για παράδειγμα, οργανώνουμε μονοήμερες εκδρομές στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη με πολύ χαμηλό κόστος, ώστε να πάμε σε ένα θέατρο και να δούμε διάφορες παραστάσεις που ανεβαίνουν σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα. Θα έλεγα ότι είναι δημοφιλές το τμήμα Πολιτισμού. Δεν το παρακολουθούν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη, αλλά και φίλες της ΧΕΝ Βόλου».
Με την ανάπτυξη της συλλογικής δύναμης των γυναικών της πόλης να παραμένει πρωταρχικός στόχος, η πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της ΧΕΝ, μίλησε για τις προτεραιότητες που θέτει η διοίκηση για τη συνέχεια: «Στον Βόλο η ΧΕΝ δραστηριοποιείται από το 1982 και είμαστε καθαρά εθελοντική οργάνωση. Θα έλεγα ότι είναι αξιοπρόσεκτο πως όσες γυναίκες συμμετέχουν, είναι όλες εθελόντριες. Αυτό λοιπόν μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και να εργαστούμε περισσότερο πάνω στο κομμάτι αυτό. Από εκεί και πέρα, μας ενδιαφέρει περισσότερο ως κέντρο να δώσουμε έμφαση στις νέες γυναίκες. Να τις προσελκύσουμε και να ασχοληθούν με τα προγράμματά μας. Να αφιερώσουν τον χρόνο τους, που δεν είναι τόσο εύκολο πια, μέσα στο ευρύτερο πρόγραμμα που έχει μία γυναίκα, προσπαθώντας πολλές φορές να συνδυάσει την οικογένεια με την εργασία της. Θεωρώ ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό τα καταφέρνουμε. Και το επιθυμητό ποσοστό για εμάς θα είναι κατά ένα ποσοστό 25% να συμμετέχουν οι νέες γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έχουμε άριστη συνεργασία και με άλλα σωματεία της πόλης του Βόλου, όπως ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος και οι Σοροπτιμίστριες. Και όσο περνάει ο καιρός, αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα προγράμματά μας. Παλιότερα οι ηλικίες κυμαίνονταν από 50-65 ετών. Τα δυο-τρία τελευταία χρόνια έρχονται και γυναίκες από 25 μέχρι 30 χρόνων. Βέβαια, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, δεν παύουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και με τον τρόπο αυτό να πετυχαίνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους και στους ανθρώπους που τις περιβάλλουν. Αυτό προσδοκούμε πάνω απ’ όλα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το