Τοπικά

Πινακάτες, το χωριό της ψυχοθεραπείας – Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας Δ. Παντελής πίσω από το project «Χωριό Ψ»

Στις Πινακάτες, ένα από τα πλέον παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, από το καλοκαίρι του 2016 έχει δημιουργηθεί μία εναλλακτική θεραπευτική κοινότητα, το «Χωριό Ψ». Έτσι ονομάζεται το project του Δημήτρη Παντελή και της Αταλάντης Απέργη, που φέτος τον Αύγουστο θα «τρέξει» για 3η συνεχόμενη χρονιά στηριζόμενο στην ιαματική δύναμη που κρύβει το βουνό των Κενταύρων.
Ο κ. Δημήτρης Παντελής, ο οποίος είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας, τα τελευταία επτά χρόνια ζει μόνιμα στις Πινακάτες, όπου γεννήθηκε πριν από 45 χρόνια. Διέκρινε τις δυνατότητες που παρέχει το Πήλιο για την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού. Μέσω του «Χωριού Ψ» (www.village-psy.gr), μαζί με την επί σειρά ετών συνεργάτιδά του επιχειρούν να καταστήσουν τις γραφικές Πινακάτες ως το χωριό της ψυχοθεραπείας. «Το Πήλιο ανέκαθεν αποτελούσε θεραπευτικός προορισμός, που ξυπνά τις αισθήσεις. Είναι ένας τόπος με πολλά περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και υπάρχει χώρος ανάπτυξης για μία τέτοια μορφή τουριστικού προϊόντος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών που συναντώνται σ’ ετούτη τη γωνία του Πηλίου, η θεραπευτική διαδικασία αποκτά μία ξεχωριστή μορφή, με τον Δημήτρη Παντελή να εξάρει τη σπουδαιότητα του ρόλου της πηλιορείτικης φύσης στα βιωματικά εργαστήρια του «Χωριού Ψ»: «Η επικοινωνία με τη φύση μόνο κέρδος φέρνει και έχει ιδιότητες που δρουν αυτορρυθμιστικά προς τον άνθρωπο. Για εμάς που ζούμε σ’ αυτό το περιβάλλον κάποια πράγματα θεωρούνται αυτονόητα, αλλά δεν ισχύουν για εκείνος που κατοικούν στις πόλεις. Ας θυμηθούμε π.χ. τις συνθήκες που επικρατούν στην Αθήνα, όπου κυριαρχεί το τσιμέντο. Συμμετέχω στη φύση, σημαίνει ότι μπορώ να αφήσω ένα κομμάτι από τα βάρη μου και να πάρω κάτι από έναν τόπο που συνδυάζει άριστα βουνό και θάλασσα».
Το φυσικό κάλλος, όμως, δεν είναι η μοναδική παράμετρος που καθιστά ξεχωριστό το εγχείρημα του Δημήτρη Παντελή και της Αταλάντης Απέργη. Ο 45χρονος σύμβουλος ψυχικής υγείας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του μυθολογικού πλούτου της Μαγνησίας. «Την πρώτη χρονιά είχαμε θέμα τον Κένταυρο Χείρωνα. Το περσινό καλοκαίρι την Αργοναυτική Εκστρατεία, ενώ η φετινή συνάντηση ονομάζεται «Το μήλο της Έριδος: Διχόνοια, σύγκρουση, θυμός, θεραπεία». Επιλέξαμε τον γνωστό μύθο της φιλονικίας των θεών στον γάμο του Πηλέα. Κινηθήκαμε σ’ αυτή τη θεματική, αξιοποιώντας παράλληλα και το μήλον, ένα χαρακτηριστικό προϊόν που παράγεται στην περιοχή».

Όσο για την ανταπόκριση του κοινού, αλλά και την εμπλοκή των κατοίκων των Πινακατών; Ο κ. Παντελής, ο οποίος είναι εκλεγμένος στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου, τόνισε σχετικά: «Συνολικά σε κάθε διοργάνωση δίνουν το «παρών» κοντά στα 80 άτομα. Στον συγκεκριμένο αριθμό περιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες και οι εισηγητές των σεμιναρίων, αλλά και οι συνοδοί τους. Για παράδειγμα κάποιοι έρχονται οικογενειακώς στις Πινακάτες και συνδυάζουν την παρουσία τους στο «Χωριό Ψ» με τις θερινές διακοπές τους. Το πλέον σημαντικότερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η επαναληψιμότητα των επισκεπτών αγγίζει το 63%. Όσοι έρχονται κοντά μας αποκτούν κι αυτοί ένα χωριό, με την έννοια ότι στους ανθρώπους των αστικών τοπίων, η έννοια της κοινότητας έχει χαθεί. Από εκεί και πέρα, όλο αυτό δεν λειτουργεί αποκομμένα. Εντάσσεται μέσα στη ζωή του χωριού. Οι επισκέπτες του «Χωριού Ψ» θα πάνε στην ταβέρνα, στο καφενείο, θα μιλήσουν με τους ντόπιους. Γίνονται ένα με όσους μένουν μόνιμα στις Πινακάτες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το