Τοπικά

Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού στη Λάρισα

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού για άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες από το νομό Λάρισας, θα υλοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με χρηματοδότη το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» και φορέα υλοποίησης τον τοπικό όμιλο Unesco N. Λάρισας.

Η παραπάνω συνεργασία αποφασίστηκε στο πλαίσιο της επίσημης τελετής παράδοσης και παραλαβής του νέου γραμμικού επιταχυντή, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Στην σύσκεψη εκ μέρους του ΙΣΝ, το «παρών» έδωσε ο υπεύθυνος του τμήματος Διαχείρισης Δωρεών Πάνος Βαζαίος, η πρόεδρος Θεοδώρα Κάλλα και η αντιπρόεδρος Τάτυ Κωνστάντου, του τοπικού ομίλου για την Unesco N. Λάρισας και από τη διοίκηση του Π.Γ.Ν.Λ. συμμετείχε ο διοικητής των Νοσοκομείων Λάρισας, Π. Νάνος και η αναπληρώτρια διοικήτρια Α.Χαλιβέρα.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, η πρωτοτυπία του προγράμματος συνίσταται στο γεγονός της εκπαίδευσης των γυναικών στην αυτοεξέταση, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιστημονική έρευνα με ιατροδημογραφικά και άλλα δεδομένα, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για μεγαλύτερο μέρος πληθυσμού γυναικών, ενώ η γνώση που θα αποκτηθεί από το πρόγραμμα θα αξιοποιηθεί για ενημέρωση πολύ περισσότερων γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εκπαίδευση 300 γυναικών-ωφελουμένων από το έργο, στην ψηλάφηση των μαστών τους ως διαδικασία έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Ειδικότερα, πρόκειται να εκπαιδευτούν στην ψηλάφηση των μαστών γυναίκες από 25 έως 65 ετών, αγρότισσες οι περισσότερες, που εκτίθενται σε βαριές αγροτικές δουλειές, χαμηλόμισθες που συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα. Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν άπορες (κάρτα απορίας) και ανασφάλιστες γυναίκες από το νομό Λάρισας.
Το έργο θα περιλαμβάνει συνολικά 110 ώρες λήψης ιστορικού και συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τις 300 ωφελούμενες γυναίκες, είκοσι τέσσερεις ώρες θεωρητική εξάσκηση και 36 ώρες πρακτική εξάσκηση – ένα σύνολο δηλαδή 170 ωρών. Θα υλοποιηθεί δε σε δύο φάσεις, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης θα γίνει παρουσίαση του καρκίνου του μαστού, της διαδικασίας πρόληψης και αυτοψηλάφησης του μαστού, ενώ στη δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η πρακτική εξάσκηση.
Το υλικό και η εμπειρία που θα αποκτηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα αξιοποιηθεί για την διοργάνωση και άλλων ανάλογων προγραμμάτων πρόληψης.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σάλος με την εικόνα της αλυσοδεμένης Ιλάρια Σάλις που κατηγορείται για επίθεση σε ακροδεξιούς

Η Ιταλίδα Ιλάρια Σάλις, μεταφέρθηκε και πάλι σε δικαστική αίθουσα της Βουδαπέστης αλυσοδεμένη, ακριβώς όπως…

28 Μαρτίου 2024

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων ΑΓΕΤ Μαγνησίας

Σε σώμα συγκροτήθηκε η νέα διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΑΓΕΤ Μαγνησίας. Μετά τις εκλογές που…

28 Μαρτίου 2024

Θλίψη για τον θάνατο 68χρονης

Θλίψη στην τοπική κοινωνία για τον θάνατο της 68χρονης Αρετής Παπαγεωργίου. Η κηδεία της θα…

28 Μαρτίου 2024

Άσκηση της Π.Υ. ΒΙΠΕ σε εταιρεία λιπασμάτων

  Άσκηση μεγάλης κλίμακας, θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, η Π.Υ. ΒΙΠΕ. Η άσκηση…

28 Μαρτίου 2024

Αλέξης Γεωργούλης: Κατεβαίνει στις Eυρωεκλογές με το Πράσινο Κίνημα

Δεύτερη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο θα διεκδικήσει ο Αλέξης Γεωργούλης. Ο ίδιος ανακοίνωση ότι θα είναι…

28 Μαρτίου 2024

Τελικά… Παπαδόπουλος ο διαιτητής στο Βόλος-Κηφισιά

Δεν επιβεβαιώθηκε τελικά το δημοσίευμα του "dikisports" για ορισμό του Αριστοτέλη Διαμαντόπουλου στο Βόλος-Κηφισιά. Η…

28 Μαρτίου 2024