Πολιτισμός

Πηλιορείτικη μυθολογία σε 2 διήμερα στην Τσαγκαράδα

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική δραστηριότητα «Πηλιορείτικη Μυθολογία» στην εμβληματική Αχιλλοπούλειο Σχολή της Τσαγκαράδας Πηλίου υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Συγκεκριμένα διεξήχθησαν δύο διήμερα Μυθολογίας – Ιστορίας, μαθήματα δηλαδή δομημένα στην τεχνική της αφηγήσεως μέσω εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, βίντεο, quiz και ερωταποκρίσεων με τα παιδιά. Μετά τα μαθήματα – ταξίδια στον χρόνο, ακολούθησαν εργαστήρια, εικαστικές παρεμβάσεις σχετικές με την ύλη των μαθημάτων. Περιηγηθήκαμε στον μύθο του βασιλέως Ιξίωνος, στον γάμο Πειρίθου – Ιπποδάμειας, στην Κενταυρομαχία, στον Έρωτα Κρόνου – Φιλύρας στη Βοιβηίδα, στον Χείρωνα, στον σοφότατο Κένταυρο του Πηλίου, στο Σπήλαιο δίπλα στον Ακραίο Δία, στους Υπερήρωες μαθητές του Χείρωνος, τον έρωτα του Πηλέως και της Θέτιδος στα ενάλια σπήλαια της Σηπιάδος και φυσικά τον Ασκληπιό. Αν και έχουμε να κάνουμε με Μυθολογία, δώσαμε ωστόσο μεγάλη σημασία στο ιστορικό υπόβαθρο των μύθων, επιχειρώντας να καλλιεργηθεί η χωροχρονική αντίληψη των παιδιών. Υιοθετώντας τις τελευταίες έρευνες της ομάδας του έγκριτου καθηγητή της NASA Παπαμαρινόπουλου, o οποίος τοποθετεί την αναχώρηση των Αχαιών για την Τροία το 1226 π.Χ. και την πτώση της το 1218, προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε την ιστορική χρονική γραμμή των γεγονότων, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα το υπόβαθρό τους. Συνεπώς μια γενιά πριν – γύρω στο 1260 τοποθετείται η Αργοναυτική Εκστρατεία. Εντοπίσαμε στον χάρτη – τον οποίο δημιουργήσαμε για αυτόν τον σκοπό – τις αρχαίες πόλεις του Πηλίου και της Μαγνησίας που έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, όπως Μελίβοια, Σπάλαυθρα, Ολιζών, Ιωλκός, Μεθώνη, Φεραί κ.τ.λ., καθώς και τους Πηλιορείτες Τρωικούς ήρωες τον Φιλοκτήτη, τον Πρόθοο, τον γενναίο Φεραίο Εύμηλο. Γνωρίσαμε τον μυκηναϊκό επίσης κόσμο, μέσα από το σημαντικό έργο του αρματοποιού Δ. Κατσίκη, ο οποίος μεταξύ άλλων, συνέθεσε την περίφημη πανοπλία του μαθητή του Χείρωνος που μεγάλωσε στο Πήλιο, του Αχιλλέως. Τα παιδιά έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον, θέτοντας ερωτήσεις, απορίες και συμμετέχοντας ενεργώς στη δράση.
Την Κυριακή δε 4 Αυγούστου είχαμε τη χαρά να παρευρεθεί μαζί μας ο εκδότης και συγγραφέας Λεωνίδας Γεωργιάδης μαζί με την ομάδα του από την «Ελληνική Αγωγή». Ευχαριστούμε τους γονείς που μας εμπιστεύθηκαν και βεβαίως το Agnanti Café για την ευγενική του χορηγία με τα κεράσματα προς τα παιδιά.
Γεώργιος Σύρος, ιστορικός / εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς», Ελπίδα & Δήμητρα Νταλούκα, εκπαιδευτικοί, υπεύθυνες του ΚΔΑΠ «Ludens».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το