Τοπικά

Πήλιο: Με δορυφόρο μπορούν να εντοπίζονται οι παράνομες χωματερές – Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιών αποτελούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές, που δημιουργούνται από ασυνείδητους πολίτες, σε διάφορα σημεία περιφερειακά των αστικών ιστών. Ειδικά στις συνθήκες που διαμορφώνονται, με τις υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες, οι χωματερές αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο των Δήμων που δέχονται καθημερινά καταγγελίες, αλλά δεν παρεμβαίνουν και τα υλικά μένουν εκτεθειμένα στον δρόμο και στα ρέματα. Από τη Ζαγορά και τον Βόλο, μέχρι το Νότιο Πήλιο και τα νησιά, οι χωματερές, αποτελούν «βόμβες».
Ογκώδη υλικά σε σημεία που βολεύουν τον καθένα, όπως έπιπλα, οικοσυσκευές, ξύλινα κασάκια, παλέτες, μπάζα, στρώματα, αφρολέξ, πετιούνται σε κάθε γωνιά με κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών.
Τα σημεία όπου εντοπίζεται συχνά παράνομη ρίψη σκουπιδιών και κυρίως ογκωδών αποβλήτων, είναι κοντά στον Βιολογικό κατά μήκος της κοίτης των χειμάρρων, σε «τυφλούς» παραδρόμους, στην Άλλη Μεριά, στο Νότιο Πήλιο, στη Σκιάθο, στα ορεινά της Αγριάς, στο Πανθεσσαλικό.

Εντοπισμός μέσω δορυφόρου
Η συλλογή δεδομένων για τις περιβαλλοντικές επιστήμες και, ειδικά για καταλόγους απογραφής κάλυψης γης, είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, η δορυφορική τηλεπισκόπηση έχει εισαχθεί με πλεονέκτημα για τη μελέτη και την ανάλυση της φασματικής απόκρισης των αντικειμένων που βρίσκονται στην επιφάνεια της γης. Κάθε υλικό που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης έχει μια συγκεκριμένη φασματική απόκριση, ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ του αντικειμένου και της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Μέχρι πρόσφατα, λίγα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τη φασματική απόκριση των μη ελεγχόμενων χώρων υγειονομικής ταφής (ULS) και τη σχέση της με την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Προκειμένου να καταγραφεί και να διερευνηθεί η φασματική συμπεριφορά των στερεών αποβλήτων, των γυμνών εδαφών, το πεδίο δεδομένων συγκεντρώθηκε από τον Νομό Μαγνησίας. Λήφθηκαν δορυφορικές εικόνες από Landsat δορυφόρο, που καλύπτουν όλο το Νομό Μαγνησίας. Ερευνήθηκαν ULS για τη φασματική απόκρισή τους. Μελετώντας τη φασματική συμπεριφορά τους και τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης διεξήχθησαν βασικά συμπεράσματα από τη διατριβή του Παύλου Δήμου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα οποία, ωστόσο, δεν ευαισθητοποίησαν τους Δήμους με τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η ταυτοποίηση ανεξέλεγκτων χωματερών αποτελεί ένα ιδιαίτερης σημαντικότητας περιβαλλοντικό πρόβλημα. Οι τεχνικές της τηλεπισκόπησης πληρούν τις προϋποθέσεις παροχής κρίσιμων πληροφοριών οι οποίες συμβάλλουν στην ταυτοποίηση ρυπασμένων πεδίων, παρά το γεγονός ότι εντοπίζονται έντονες ελλείψεις προσεγγίσεων πλήρους αξιολόγησης. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή εισάγεται και αξιολογείται μια μέθοδος η οποία βασίζεται στη χρήση τηλεπισκοπικών πληροφοριών και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών για την ταυτοποίηση άγνωστων χωματερών ευρύτερων περιοχών. Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε μια περιοχή μελέτης του Νομού Μαγνησίας, χρησιμοποιώντας δεδομένα δορυφόρου landsat 5.
Στη μελέτη αξιοποιήθηκαν διαθέσιμα δεδομένα για τη θέση και το σχήμα όλων των γνωστών παράνομων χωματερών. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη 8 σημεία, ενώ χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα αναλυτικών οδικών χαρτών κατόπιν ενημέρωσής τους κατά τη φάση έναρξης της μελέτης.
Όλες οι περιοχές εντοπισμού παράνομων χωματερών περιλαμβάνουν μεγάλα τμήματα στα οποία η φυτοκάλυψη έχει υποβαθμιστεί. Η χλωρίδα απεδείχθη ως ένας αξιόπιστος δείκτης ρύπανσης για την παρουσία παράνομων χωματερών.
Η τηλεπισκόπηση εφαρμόσθηκε με επιτυχία στην ταυτοποίηση διαφόρων πιθανών σημείων παράνομης διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων και τα αποτελέσματα αποτελούν προϊόν ανάλυσης αεροφωτογραφιών και δορυφορικών δεδομένων, γεγονός το οποίο επέτρεψε τη διερεύνηση πολύ μεγάλων περιοχών. Η σημαντικότητα της ολοκλήρωσης της τηλεπισκόπησης και των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών επαληθεύεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, τα οποία καταδεικνύουν την ολοκληρωμένη τεχνική ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Εργαλείο για τις φωτιές
Ένα καλό εργαλείο παρακολούθησης αποτελεί το εξελιγμένο ραδιόμετρο πολύ υψηλής ανάλυσης AVHRR (Advanced Very High Resolution Radiometer) το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στον δορυφόρο NOAA TIROS. Χρησιμοποιώντας περισσότερες από χίλιες εικόνες, που ελήφθησαν από τον συγκεκριμένο δορυφόρο, έχει αναπτυχθεί ένας ημιαυτόματος αλγόριθμος για την ανίχνευση φωτιάς και καπνού, ο οποίος βασίζεται στην ευαισθησία του τρίτου καναλιού του AVHRR στα 3,7μm στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών (400-1000Κ).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το