Τοπικά

Πηλίκια, έλεγχοι και τετράδια από το 1936 στο Δημοτικό Άλλης Μεριάς “Θ”

Τετράδιο του 1936, πηλίκια,  δερμάτινη τσάντα, αναγνωστικά περασμένων δεκαετιών, γενικότερα ενδιαφέροντα σχολικά αντικείμενα μιας άλλης εποχής, είχαν την ευκαιρία να δουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς, όπου πραγματοποιήθηκε σχετική έκθεση.
Αρκετά από τα είδη που εκτέθηκαν το σχολείο τα δανείστηκε από το Μουσείο Πόλης, ενώ άλλα αντικείμενα τα είχε περισώσει η ίδια η σχολική μονάδα.
Μέσω της έκθεσης που λειτούργησε στο μεγάλο χώρο εκδηλώσεων οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στο σχολείο οι γονείς τους αλλά περισσότερο θα λέγαμε οι παππούδες και οι προπάπποι τους.
Μάλιστα μεταξύ των αντικειμένων ήταν και ένας έλεγχος σχολικής επίδοσης, όπου εκεί μαθητές του Δημοτικού εντόπισαν τα ονόματα και τις βαθμολογίες των παππούδων και προπάππων τους, κάτι που τους προξένησε ιδιαίτερη αίσθηση.
Η πρωτότυπη έκθεση με παλιά σχολικά είδη ολοκληρώθηκε χθες στο Δημοτικό Σχολείο Άλλης Μεριάς και δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν τα μέσα και τα βιβλία με τα οποία μορφώνονταν οι παλιότερες γενιές σε χρόνια δύσκολα, όπου πολλές οικογένειες ήταν πολύ φτωχές.


Ο διευθυντής του Δημοτικού κ. Κώστας Γαιτανάς τόνισε πως «δανειστήκαμε παλιά σχολικά είδη από το Μουσείο Πόλης τα οποία πλαισιώσαμε και με δικά μας ευρήματα στο σχολείο μας και πραγματοποιήσαμε μια έκθεση παλιών σχολικών αντικειμένων την οποία έβλεπαν οι μαθητές ανά Τάξη. Τα σχολικά αντικείμενα που ανήκουν σε εμάς είναι το εποπτικό υλικό, τα πηλίκια, η μία από τις δύο κασετίνες, κάποια εργόχειρα. Γενικότερα εκτέθηκαν στοιχεία ξυλογλυπτικής, απομεινάρια από παλιές θεατρικές παραστάσεις, παλιές κασετίνες, έλεγχος, εποπτικά υλικά, τσάντα, ένα κουδούνι, τετράδια και ορισμένα από τα περίφημα αναγνωστικά. Μέσα από αυτή την έκθεση θελήσαμε να δείξουμε στους σημερινούς μαθητές, πώς μάθαιναν οι μαθητές, με ποιο τρόπο, με ποιο κόπο και με ποιες δυσκολίες. Οι μαθητές διάβασαν τετράδια μαθητών της Γ’ Τάξης οι οποίοι έγραφαν πολύ εκτεταμένα σαν να πρόκειται για μαθητές μεγαλύτερης Τάξης».
Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάστηκαν και φωτογραφίες του σχολείου και μαθητικών εκδηλώσεων από το 1945.
Ουσιαστικά ήταν ένα όμορφο ταξίδι των μαθητών σε παλαιότερες εποχές και τις συνθήκες που επικρατούσαν στα σχολεία, προτού βέβαια αυτοί γεννηθούν.

Εικόνα από το 1864

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σχολείο εντοπίστηκε τον περασμένο χρόνο και εικόνα από το 1864 που την είδε και ένας αγιογράφος,. Η εικόνα βρέθηκε στο παλιό διδακτήριο και έχει καταγεγραμμένη ημερομηνία από το 1864. Η εικόνα θρησκευτικής φύσεως φέρει πάνω τον Χριστό, ενώ πλέον προστατεύεται.
Το Δημοτικό Σχολείο Άλλης Μεριάς διαθέτει 107 μαθητές, ενώ πριν μια τετραετία ανέρχονταν στους 82.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το