Κατηγορίες: Οικονομία

Πικετί: Κακό το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα – Αθέτησαν την υπόσχεσή τους

«Κακό και υφεσιακό το σχέδιο των δανειστών» υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο οικονομολόγος Τομά Πικετί, υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι αθέτησαν την υπόσχεσή τους για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το σχέδιο που προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα, είναι κακό και υφεσιακό και η απάντηση σε αυτό ειναι «όχι» επισημαίνει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir o διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, σημειώνοντας ωστόσο πως δεδομένης της βιαιότητας της απειλής έξωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και της πολιτική ασφυξίας από την ΕΚΤ, κατανοεί ότι πολλοί Έλληνες προσελκύονται από το «ναι».

Υπενθυμίζει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι αθέτησαν την υπόσχεσή τους του 2012, για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που η χώρα θα βρισκόταν σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναλυτικότερα αναφέρει τα εξής:

ΕΡ. Πώς μπορούμε να βγούμε από μια κατάσταση, η οποία φαίνεται τουλάχιστον επικίνδυνη τόσο για τους Έλληνες όσο και για την Ευρωζώνη;

Για να βγούμε από την κρίση, χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτον, πρέπει να συγκαλέσουμε μια Διάσκεψη για το Χρέος, που θα επιτρέψει την επεξεργασία αναδιάρθρωσης του συνόλου των χρεών της Ευρωζώνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στη διαγραφή των δημόσιων χρεών του παρελθόντος, προτού επενδύσει στο μέλλον. Η Γερμανία, χώρα που δεν αποπλήρωσε ποτέ τα χρέη της κατά τη διάρκεια του 20 αιώνα, καλά θα έκανε να το θυμηθεί. Δεύτερον, πρέπει να συγκροτηθεί ένα Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, με αντιπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Θα μπορέσει στο μέλλον να ρυθμίζει δημοκρατικά το επίπεδο ελλείμματος και δημόσιων επενδύσεων και να επιβλέπει την Τραπεζική Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η κρίση ανέδειξε την αδιαφάνεια και την αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών σήμερα.

ΕΡ. Βραχυπρόθεσμα, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με ένα Grexit. Αυτό μήπως θα σήμαινε ότι το ενιαίο νόμισμα, ανατρέψιμο πλέον, θα γινόταν και πιο εύθραυστο;

Εκείνοι που πιστεύουν ότι η έξοδος μιας χώρας θα επέτρεπε να επιβληθεί πειθαρχία και σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι μαθητευόμενοι μάγοι. Στην πραγματικότητα, η έξοδος μιας χώρας θα τράνταζε το σύνολο της ζώνης. Θα ήταν πιθανώς η αρχή του τέλους…».

Πηγή:ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Β.Καρολίνα: Περισσότεροι από 150 φοιτητές του Πανεπιστημίου διαγνώστηκαν με καρκίνο

Περισσότεροι από 150 φοιτητές, απόφοιτοι και διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστήμιου Βόρειας Καρολίνας διαγνώστηκαν με καρκίνο.…

2 Απριλίου 2024

Forbes: Ακόμα πιο πλούσιοι κατά 72 δισ. δολάρια έγιναν πέρσι οι Ρώσοι μεγιστάνες

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας αύξησαν πέρυσι τον πλούτο τους κατά 72 δισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας…

2 Απριλίου 2024

Tο 10o Δημοτικό Νέας Ιωνίας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου

2 Απριλίου σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου και το 10o Δημοτικό Νέας Ιωνίας Μαγνησίας δεν…

2 Απριλίου 2024

Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου ευχαριστεί το Ίδρυμα Λασκαρίδη για την απορρύπανση της ακτογραμμής του Ανατολικού Πηλίου

Τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης για…

2 Απριλίου 2024

Η Εκκλησία αναλαμβάνει πρωτοβουλία κατά της βίας των ανηλίκων

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε σήμερα, Τρίτη 2 Απριλίου, υπό την…

2 Απριλίου 2024