Πολιτισμός

Ποιητικό και μουσικό αφιέρωμα στον Τόμας Ντύλαν 1914 – 1953

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στις 21:00, το «Άσυλο των ποιητών» θα πραγματοποιήσει στο καφέ “ Fayrouz” (περιοχή Αναύρου) ποιητική και μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Ουαλό ποιητή Dylan Τomas. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
Εισήγηση: Μπαρμπάτσαλου Αγγέλα, απαγγέλουν: Γκέκας Αστέρης, Ψαραλίδου Έλενα, Τράντου Κατερίνα, Καζανίδου Μαρία, Γάκη Αθανασία, Γάκη Ηλιάδα, Τσούφης Φίλιππος. Παίζουν και τραγουδούν: Τόλιος Χρήστος, Βαγενάς Αλέξανδρος και Καλατζής Ιωάννης. Επιμέλεια – παρουσίαση: Γκόγκας Κωνσταντίνος.
Ουαλός ποιητής, πεζογράφος, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Σουόνσι της Ουαλίας στις 27 Οκτωβρίου 1914, σ’ ένα περιβάλλον που σημαδεύτηκε από εντάσεις ανάμεσα στην αγγλόφωνη και την τοπική κουλτούρα, παρά το ότι ο ίδιος δεν διδάχθηκε ποτέ ουαλικά. Δημοσίευσε ποιήματά του στα αγγλικά, για πρώτη φορά, στην εφημερίδα «Sunday Referee», στη στήλη «Poet’s Corner», τo 1933. Η βράβευσή τους οδήγησε τον εκδότη της Victor Neuburg, την επόμενη χρονιά, να τα τυπώσει σε 250 δεμένα αντίτυπα με τίτλο «18 Ποιήματα». Το 1937 ο Dylan Thomas παντρεύτηκε την Caitlin Macnamara, με την οποία έμελλε να αποκτήσει τρεις γιους. Το 1936 εκδόθηκε η δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο «25 Ποιήματα» και το 1940 η συλλογή διηγημάτων «Πορτραίτο του καλλιτέχνη ως νεαρού σκύλου». Εκτός από ποιήματα, ο Dylan Thomas έγραψε διηγήματα, σενάρια για τον κινηματογράφο (Strand Films) και το ραδιόφωνο (BBC). Το 1953, σε ηλικία 39 ετών, με υγεία φθαρμένη από το αλκοόλ, κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύκλου διαλέξεών του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Dylan Thomas κατέρρευσε στο ξενοδοχείο του στη Ν. Υόρκη. Πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 1953, στο νοσοκομείο St Vincent’s και η σωρός του μεταφέρθηκε και τάφηκε στην πατρίδα του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το