Πολιτισμός

Ποιητική μουσική βραδιά με θέμα “Οίνωψ Πόντος”

IMG_9645

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η «Ποιητική και μουσική βραδιά» , με θέμα  «ΟΙΝΩΨ ΠΟΝΤΟΣ» , που έγινε την Πέμπτη 25 Ιουνίου , στο Τελωνείο Βόλου , στα πλαίσια του θεματικού έτους αφιερωμένου στη θάλασσα από την «Μαγνήτων Κιβωτό».

Ήταν αποτέλεσμα  μιας εξαιρετικής συνεργασίας του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού με  την ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam, όπου συνεισέφερε μια προσέγγιση στο θεματικό έτος 2015 με όχημα την ποίηση και την μουσική.

Η  «Mαγνήτων Κιβωτός , για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που τελεί υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, συνέχισε τις πολιτιστικές της δραστηριότητες , στο πλαίσιο του θεματικού έτους 2015

“Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας”

Η εκδήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αξιόλογων εκδηλώσεων , που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί , και  αναφέρονταν στο Βιβλίο , τη Μουσική , τον λόγο, τον χορό , τα εικαστικά , έχοντας αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από το κοινό της περιοχής μας.

H ποιητική βραδιά  πραγματοποιήθηκε στην πρασιά του Τελωνείου Βόλου σε έναν ειδυλλιακό χώρο δίπλα στη θάλασσα , που κατακλίστηκε από πλήθος κόσμου. Πριν και μετά την εκδήλωση , οι παρευρισκόμενοι  είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο  Τελωνειακής Ιστορίας Βόλου, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Η παρούσα προσέγγιση στα θέματα της Θάλασσας,  με όχημα την ποίηση και την μουσική , είχε θέμα  «ΟΙΝΩΨ ΠΟΝΤΟΣ». Η ομώνυμη αναφορά γίνεται στην Οδύσσεια και γέννησε διαφορετικές γνώμες για την ερμηνεία της.

«Η  ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam  προσέγγισε  ως την θάλασσα που κοχλάζει όπως ο μούστος από τις δυνάμεις που ζυμώνονται μέσα της. Απέραντη δύναμη που ορίζει τη ζωή και το θάνατο , χαρίζει έμπνευση για κάθε είδους δημιουργία , ανοίγει δρόμους και κλείνει δρόμους , άλλοτε φέρνει κοντά και άλλοτε χωρίζει τους ανθρώπους, μήτρα που δίνει τη ζωή και υγρός τάφος, γεννά , θανατώνει , αναγεννά. Αλλά και σύμβολο  ενότητας όπου το μέρος του ανθρώπινου ψυχισμού συναντά το όλον, μήτρα που το έμβρυο μέσα της αναπτύσσεται , μητέρα και ερωμένη».

Αυτά ανέφερε η Έλενα Ψαραλίδου , που συντονίζει την ποιητική σκηνή , κάνοντας την έναρξη της εκδήλωσης , επιπλέον  ευχαρίστησε και τη «Μαγνήτων Κιβωτό» για την πρόταση συνεργασίας και τον κύριο Βασίλη Ράπτη εκ μέρους του Τελωνείου Βόλου, που συνεισέφερε στην εκδήλωση με την φιλοξενία της στον υπέροχο αυτό χώρο.

Προηγουμένως ο Γενικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού» , Νίκος Τσούκας, μετέφερε την ευαρέσκεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και Προέδρου του Φορέα Πολιτισμού , κ. Ιγνατίου για μια ακόμη επιτυχημένη συνεργασία με ομάδα Πολιτισμού της περιοχής μας , αναφερόμενος σε μια σειρά συνεργασιών που απέφεραν θαυμάσια αποτελέσματα. Τέλος αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο» και περιέγραψε τις εκδηλώσεις που ακολουθούν.

Ποιήματα που γράφτηκαν ειδικά για το θέμα , απάγγειλαν οι:

Μάρω Αισώπου, (έκπληξη αποτέλεσε η απαγγελία ποιήματος και από την εγγονή της),

Ελένη Αμυγδαλίτση, (μετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση της ποιητικής Σκηνής), Κατερίνα Ζούζουλα, Ελένη Καραβασίλη, Σπύρος Μακρυγιάννη, Ποιητής εκ Πηλίου,  Έλλη Σαμαλίδου, (μάλιστα μελοποίησε κάποια από τα ποιήματά της και τα τραγούδησε) ,  Teuta Sadiku, Sirona Medicus και η συντονίστρια της ομάδας,   Έλενα Ψαραλίδου.

Η  Κασσιανή Αμυγδαλίτση  τραγούδησε μελοποιημένα από την ίδια ποιήματα της μητέρας της Ελένης , συνοδεύοντάς τα  στο ηλεκτρικό πιάνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το