Υγεία

Ποιοι ζούνε παραπάνω; Οι κρεατοφάγοι ή οι vegan;

Παγκόσμια ημέρα vegan σήμερα και το θέμα της διατροφής μας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Στο τραπέζι βρίσκεται το θέμα της μακροζωίας η οποία σχετίζεται μεν με τη διατροφή μας αλλά όχι μόνο
 Η ικανότητα του ανθρώπου να ζει μια μακρά ζωή επηρεάζεται από ένα συνδυασμό των γονιδίων του και του περιβάλλοντος του. Σε μελέτες που περιλαμβάνουν πανομοιότυπα δίδυμα, οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι όχι περισσότερο από το 30% αυτής της επιρροής προέρχεται από τα γονίδια, πράγμα που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη ομάδα των παραγόντων που επηρεάζουν πόσο καιρό ένα άτομο ζει, είναι το περιβάλλον τους.

Από τους πολλούς πιθανούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, λίγοι έχουν  μελετηθεί σε βάθος ή συζητηθεί, όσο η διατροφή μας. Ο περιορισμός των θερμίδων, για παράδειγμα, είναι ένας τομέας που ερευνάται. Μέχρι στιγμής, οι μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής, τουλάχιστον σε μικρά πλάσματα. Αλλά αυτό που λειτουργεί για τα ποντίκια δεν είναι απαραίτητο να λειτουργήσει και για τους ανθρώπους.

Αυτά που τρώμε – σε αντίθεση με το πόσο τρώμε – είναι επίσης ένα καυτό θέμα για μελέτη και η κατανάλωση κρέατος έχει συχνά τεθεί σε μικροσκόπιο. Μια μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 100.000 Αμερικανούς για πέντε χρόνια, διαπίστωσε ότι αυτοί που δεν τρώγανε κρέας ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν – από οποιαδήποτε αιτία – κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, σε σχέση με τους κρεατοφάγους. Αυτή η επίπτωση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στους άνδρες.

Ορισμένες  άλλες αναλύσεις, οι οποίες συνδυάζουν και αναλύουν εκ νέου τα δεδομένα από αρκετές μελέτες, έχουν επίσης δείξει ότι μια διατροφή χαμηλή σε κρέας συσχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ότι όσο περισσότερο ένα άτομο επιθυμεί να διατηρήσει μια διατροφή χωρίς κρέας, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος. Δεν συμφωνούν ωστόσο όλες οι μελέτες. Κάποιες δείχνουν πολύ μικρή ή και καθόλου διαφορά στον παράγοντα της μακροζωίας μεταξύ των κρεατοφάγων και αυτών που δεν τρώνε κρέας.

Αυτό που είναι σαφές είναι η απόδειξη ότι η διατροφή χωρίς κρέας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, η  υψηλή πίεση του αίματος ακόμη και ο  καρκίνος. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι vegan διατροφές ενδεχομένως να προσφέρουν πρόσθετη προστασία από μια κλασσική χορτοφαγική διατροφή. Τα ευρήματα αυτά αναφέρονται στη διάγνωση ενός προβλήματος υγείας και όχι θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Συνεπώς, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η αποφυγή του κρέατος θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής μας; Η απλή απάντηση είναι: όχι ακόμα.

Το πρώτο πράγμα που είναι σαφές είναι ότι, σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα πλάσματα, οι άνθρωποι ζουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να υπάρξουν μελέτες που μετρούν την επίδραση του οτιδήποτε στη μακροζωία (δύσκολα θα βρείτε έναν επιστήμονα πρόθυμο να περιμένει 90 χρόνια για να ολοκληρωθεί μια μελέτη). Αντ `αυτού οι επιστήμονες είτε κοιτάζουν πίσω σε υπάρχοντα μητρώα υγείας είτε προσλαμβάνουν εθελοντές για τις μελέτες που χρησιμοποιούν μικρότερα χρονικά διαστήματα, μετρώντας τα ποσοστά θανάτου και ψάχνοντας να δούνε ποια ομάδα, κατά μέσο όρο, ήταν ως επί το πλείστον πιθανό να πεθάνει πρώτη. Από αυτά τα δεδομένα, προκύπτουν οι ισχυρισμοί σχετικά με την επίδραση ορισμένων παραγόντων στη μακροζωία, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής του κρέατος.

Υπάρχουν προβλήματα με αυτήν την προσέγγιση. Κατ `αρχάς, βρίσκοντας μια σύνδεση ανάμεσα σε δύο πράγματα – όπως η κατανάλωση κρέατος και ο  πρόωρος θάνατος – δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το ένα πράγμα προκάλεσε το άλλο. Με άλλα λόγια: η συσχέτιση δεν εξισώνεται με την αιτία. Μπορεί να φαίνεται ότι η χορτοφαγία και η  μακροζωία συνδέονται, αλλά μια διαφορετική μεταβλητή μπορεί να εξηγήσει το σύνδεσμο. Θα μπορούσε να είναι ότι οι χορτοφάγοι γυμνάζονται περισσότερο, καπνίζουν λιγότερο και πίνουν λιγότερο αλκοόλ από τους κρεατοφάγους, για παράδειγμα.

Οι μελέτες διατροφής βασίζονται επίσης σε εθελοντές με ακριβή και ειλικρινή καταγραφή της πρόσληψης τροφής τους. Αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να υποεκτιμούν την πρόσληψη θερμίδων και να υπερεκτιμούν την υγιή κατανάλωση τροφίμων. Χωρίς στην πραγματικότητα να ελέγχεται αυστηρά η διατροφή των ομάδων των ανθρώπων που μετέχουν στις έρευνες, είναι δύσκολο να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ευρήματα.

Έτσι, θα πρέπει να αποφεύγουμε το κρέας προκειμένου να έχουμε μια μακρά και υγιή ζωή; Το κλειδί για την υγιή γήρανση πιθανότατα βρίσκεται στον έλεγχο του περιβάλλοντός μας, συμπεριλαμβανομένου του ό, τι τρώμε. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι πιθανό ότι μια διατροφή χωρίς κρέας μπορεί να συμβάλει σε αυτό, και ότι η αποφυγή του κρέατος στη διατροφή σας θα μπορούσε σίγουρα να αυξήσει τις πιθανότητές σας για την αποφυγή ασθενειών όσο μεγαλώνετε. Αλλά υπάρχουν βεβαίως και στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό πραγματικά θα μπορούσε να λειτουργήσει, σε συνδυασμό με την αποφυγή κάποιων σαφέστερων κινδύνων για την μακροζωία, όπως το κάπνισμα.

Πηγή: Klik

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το