Ελλάδα

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Το μήνυμα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρά και μετεξελίσσεται σε ενιαίο φορέα έστειλαν τα κόμματα και οι κινήσεις που μετέχουν στο εγχείρημα κατά την πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗ.ΣΥ.

Πλην του ότι άπαντες συμφωνούν σε σχέση με την μετεξέλιξη σε ενιαίο φορέα, ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών για τον τρόπο που θα γίνει αυτό.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου, περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως εκλεγεί και η Γραμματεία που θα κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις όπως και η επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον Ν. Αλιβιζάτο. Επίσης κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται να διαλυθούν τα υπάρχοντα κόμματα τα οποία θα συνυπάρχουν μέσα στα πλαίσια του ενιαίου φορέα μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία

Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι σίγουροι υποψήφιοι μέχρι τώρα είναι η νυν επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Από εκεί και έπειτα αρχίζουν οι υποθέσεις.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει καταλήξει ακόμη εάν θα συμπορευθεί με το νέο σχήμα. Αλλοι είναι θετικοί και άλλοι αρνητικοί από το κόμμα του. Εφόσον καταλήξει στην συνεργασία, θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, περιορίζοντας έτσι τον αριθμό των υποψηφίων, εκ των πραγμάτων. Εφόσον δεν μπει το Ποτάμι τότε υπάρχουν αρκετοί από την Δημοκρατική Συμπαράταξη που το σκέπτονται.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος. Ωστόσο, ο στενός του συνεργάτης Δημήτρης Ρέππας ακούγεται ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος, όπως ακούγεται και το όνομα του επίσης στενού του συνεργάτη και πρώην υπουργού, Φίλιππου Σαχινίδη.

Το σκέπτονται να θέσουν υποψηφιότητα τόσο ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης όσο και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Αναποφάσιστοι είναι ακόμη και μέλη των κινήσεων που συνεργάζονται με την ΔΗ.ΣΥ για το εάν θα κατεβάσουν υποψήφιο, ενώ ο πρόεδρος της συνεργαζόμενης ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι επίσης απίθανο να είναι υποψήφιος καθώς έχει διαχωρίσει την θέση του από την δημιουργία ενιαίου φορέα και την κατάργηση των κομμάτων που την συναπαρτίζουν.

«Να προχωρήσουμε γρήγορα»

Πάντως τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασαν την πρόθεση να προχωρήσει γρήγορα το εγχείρημα δημιουργίας ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Οι εκπρόσωποι όλων των συνεργαζόμενων κομμάτων και κινήσεων (ΠΑΣΟΚ. ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, Κίνηση Πολιτών κ.α.) υποστήριξαν πως πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση της ενοποίησης και να διεκδικήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αποφάσεις για τα βήματα που θα ακολουθηθούν και απηύθυνε εκ νέου προσκλητήριο σε όλες τις όμορες δυνάμεις.«Ελπίζω ότι σε αυτή τη μάχη θα είναι όλοι παρόντες, ότι η ιστορία δεν θα γράψει το “πλην Λακεδαιμονίων”. Εμείς προχωρούμε», είπε με έμφαση.

 

Γεννηματά: Προχωράμε σε ενιαίο φορέα της παράταξης

Αναφερόμενη στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι αποκτά το Κεντρικό της Όργανο ενώ έχει τις βασικές κατευθύνσεις του Σχεδίου Ελλάδα, για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την παραγωγική ανασυγκρότηση. ένα σαφές Οργανωτικό Πλαίσιο Λειτουργίας σε Κεντρικό και Περιφερειακό Επίπεδο και το νέο Σύμβολο της Παράταξης. Τόνισε ότι “η νέα παράταξη θα γεννηθεί στην μήτρα της κοινωνίας, ας το καταλάβουν όλοι για να τελειώνουμε μια και καλή με τα ψευτοδιλήμματα”.

Κάλεσε σε ένταση των πολιτικών πρωτοβουλιών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών, της μεσαίας τάξης και των οικονομικά ασθενέστερων και κυρίως για να αναδείξει τον δικό της εναλλακτικό δρόμο “για την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας, την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη, την αποκατάσταση της Κοινωνικής συνοχής, την επιστροφή των νέων παιδιών στην Ελλάδα”.

Η κ. Γεννηματά είπε ακόμα ότι στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα εξειδικεύσει το Σχέδιο Ελλάδα. “Ο κύκλος αυτής της Κυβέρνησης κλείνει. Εμείς διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, σήμερα στην κοινωνία, αύριο θα αλλάξουν και στη Βουλή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε” τόνισε και κάλεσε σε επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημιουργία ενιαίου φορέα της παράταξης, ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα ως το τέλος του έτους, υπογραμμίζοντας ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία “για να ξαναγίνει η κεντροαριστερά πρωταγωνιστής στο πολιτικό μας σύστημα. Πρωταγωνιστής για την νέα πορεία της Ελλάδας και της επιστροφής της στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα”. Καταλήγοντας ανέφερε ότι “ελπίζοντας ότι σε αυτή τη μάχη θα είναι όλοι παρόντες, ότι η ιστορία δεν θα γράψει το «πλην Λακεδαιμονίων». Εμείς προχωρούμε”.

«Ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης κλείνει. Εμείς διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, σήμερα στην κοινωνία, αύριο θα αλλάξουν και στη Βουλή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συπαράταξης, τονίζοντας ότι «μέσα στο επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο να προχωρήσουν όλες οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα της παράταξης».

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα έως το τέλος του έτους.

«Είναι η μεγάλη ευκαιρία για να ξαναγίνει η Κεντροαριστερά πρωταγωνιστής στο πολιτικό μας σύστημα. Πρωταγωνιστής για την νέα πορεία της Ελλάδας και της επιστροφής της στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα. Ελπίζοντας ότι σε αυτή τη μάχη θα είναι όλοι παρόντες, ότι η ιστορία δεν θα γράψει το “πλην Λακεδαιμονίων”. Εμείς προχωρούμε», κατέληξε στην ομιλία της η κ. Γεννηματά.

 

Θεοχαρόπουλος: Θέλουμε ενιαίο φορέα όχι «ομοσπονδία»

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην ομιλία του στην 1η Συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και με αφορμή την “έξοδο στις αγορές”, είπε ότι από πουθενά δεν προκύπτει success story για την κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη “δεν διατάσσεται”, αλλά απαιτεί προϋποθέσεις με κυριότερη τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για την εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων, είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και προς επίρρωση της άποψής του επικαλέστηκε τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Σημείωσε, ακόμα, ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για υπαγωγή της Δικαιοσύνης υπονομεύουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας.

Ως προς τα επόμενα βήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε σε “δύο κάλπες”, με τις οποίες η βάση της παράταξης θα εκλέξει στην μία την/τον επικεφαλής και στην άλλη το αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα ή θα διατηρήσει τον “ομοσπονδιακό” χαρακτήρα της.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενιαίου φορέα με υπέρβαση της υπάρχουσας “ομοσπονδιακής” δομής.

«Στόχος πρέπει να είναι η ριζική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και όχι η οριακή αύξηση των ποσοστών μας», τόνισε, επίσης, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ.

 

Παπανδρέου Δεν θέλουμε να είμαστε τρίτος πόλος αλλά κυρίαρχος

Συνεννόηση δεν σημαίνει υποχώρηση και πάση θυσία κυβέρνηση. Δεν επιθυμούμε να είμαστε ένας “τρίτος πόλος”, αλλά ο κυρίαρχος πόλος και στις δικές μας προτάσεις πρέπει να απαντήσουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στην 1η Συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Επισήμανε, επίσης, την αναγκαιότητα του να γίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη ένα “εργαστήρι” παραγωγής πολιτικών με προοδευτικό πρόσημο, και ανέφερε ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, την θεμελίωση ισχυρών θεσμών, την χρήση των σύγχρονων τεχνικών στην διακυβέρνηση της χώρας καθώς και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη διαθέτει το “Σχέδιο Ελλάδα”, αλλά και τις οργανωτικές βάσεις ώστε να καταστεί ο κυρίαρχος πόλος των προοδευτικών δυνάμεων στην χώρα.

 

Κίνηση Πολιτών: Να μην υπάρξει καθυστέρηση

Την αναγκαιότητα διατήρησης της δυναμικής που διαμορφώθηκε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε στην ομιλία του στην 1η Συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης εκ μέρους των Κινήσεων Πολιτών.

Σημείωσε ότι το πολιτικό διακύβευμα είναι ιστορικό, προσθέτοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να αναδειχθεί πρωταγωνιστής της κεντρικής πολιτικής σκηνής για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι κυβέρνηση κατεδάφισης των θεσμών, προσθέτοντας ότι αν δεν τα έχουν “ισοπεδώσει όλα” αυτό οφείλεται στην αντίσταση των πολιτών και στο γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ.

Επιπλέον, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ιωακειμίδης επέρριψε ευθύνες, για τη “μη λύση” πέραν της Τουρκίας, “και στη Λευκωσία και την Αθήνα”.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα να φύγει η κυβέρνηση «για να αποτραπούν τα χειρότερα» και τέλος, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο φορέα.

Απόφαση Κεντρικού Συμβουλίου για τη Συγκρότηση Επιτροπών, Τομέων και Δικτύων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Με βάση την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο πλαίσιο της Πολιτικής και Οργανωτικής της δομής, προβλέπεται η συγκρότηση:

α. Επιτροπών Πολιτικής

β. Τομέων Δράσης

γ. Δικτύων Πολιτών

α. Επιτροπές Πολιτικής

Οι Επιτροπές Πολιτικής:

Συγκροτούνται με βάση ευρύτερα θεματικά πεδία πολιτικής, εξειδικεύουν και προωθούν τις πολιτικές και προγραμματικές θέσεις της Συμπαράταξης.

Παρακολουθούν και αξιολογούν τις αντίστοιχες πολιτικές επεξεργασίες, προτάσεις και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του PES, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, των Ελληνικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών, της κυβέρνησης και των κομμάτων.

Επεξεργάζονται τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για μεταρρυθμίσεις ανά τομέα πολιτικής και σε συνεργασία/συνέργεια μεταξύ των τομέων, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές πλαίσιο και τη συγκυρία.

Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών Πολιτικής μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη των αντίστοιχων τομέων των κομμάτων/ φορέων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εφόσον το επιθυμούν αλλά και στελέχη που έχουν σχετική γνώση ή/και εμπειρία παράλληλα με τη συμμετοχή τους σε άλλα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω συγκροτούνται οι παρακάτω Επιτροπές Πολιτικής:

Πολιτικού Σχεδιασμού και Τεκμηρίωσης
Βιώσιμης Ανάπτυξης, Κυκλικής Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Υποδομών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
Οικονομικών
Ψηφιακής Πολιτικής
Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη
Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού
Υγείας
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης
Νέας Γενιάς
Εξωτερικών, Άμυνας, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Κάθε Επιτροπή Πολιτικής συντονίζεται από 11μελή Γραμματεία, η οποία μεριμνά για τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων οργάνων της Συμπαράταξης καθώς και των φορέων που την απαρτίζουν.

Κάθε Επιτροπή Πολιτικής, για τη καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της συγκροτεί κατά περίπτωση και όπου κρίνει απαραίτητο, επιμέρους ομάδες εργασίας σε ειδικότερα αντικείμενα πχ ενέργεια ή τουρισμός.

Στη Γραμματεία της Επιτροπής ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο μετέχουν επιπλέον οι συντονιστές των αντιστοίχων δικτύων.

Θεματικά Εργαστήρια: Οι Επιτροπές Πολιτικής στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους, αφού εξετάσουν την ανάγκη και την δυνατότητα υποστήριξης, εισηγούνται την δημιουργία μόνιμου ή κατά περίπτωση Θεματικού Εργαστηρίου με τη συμμετοχή στελεχών, με ιδιαίτερη εμπειρία και προσφορά στην Δημοκρατική Παράταξη, εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, ανεξάρτητων ερευνητών, εθελοντών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

Το Θεματικό Εργαστήρι μπορεί να αφορά το σύνολο των θεμάτων μιας επιτροπής ή ενός επιμέρους θέματος αιχμής, με τη συνεργασία επιτροπών συναφών θεμάτων:

π.χ Θεματικό Εργαστήρι για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση ή Θεματικό Εργαστήρι μόνο για τη Κυκλική Οικονομία.

β. Τομείς Δράσης

Οι Τομείς Δράσης έχουν ως αντικείμενο το προγραμματισμό, την υλοποίηση και προβολή των πολιτικών εκδηλώσεων, πρωτοβουλιών και δράσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Συγκροτούνται οι παρακάτω Τομείς Δράσης κάθε ένας από τους οποίους συντονίζεται από 11μελή Γραμματεία.

Οργανωτικού
Κινητοποιήσεων
Επικοινωνίας
Οικονομικού
γ. Δίκτυα Πολιτών

Τα Δίκτυα Πολιτών :

– Έχουν στόχο την εξειδίκευση της πολιτικής, την επικοινωνία και διαβούλευση των πολιτικών θέσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τους πολίτες στους αντίστοιχους χώρους, καθώς και τη στήριξη της αυτόνομης λειτουργίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων.

– Έχουν αφετηρία τις πολιτικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του χώρου αλλά επιδιώκεται η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και άλλων κινήσεων και πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών του χώρου.

-Αρθρώνονται σε πανελλαδικό, νομαρχιακό κα τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με τα Νομαρχιακά και τοπικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέματα πολιτικού, κοινωνικού, συνδικαλιστικού, επιστημονικού, μορφωτικού ή

επαγγελματικού ενδιαφέροντος καθώς και θέματα που σχετίζονται με κοινωνικά κινήματα και ευπαθείς κατηγορίες πολιτών.

Με βάση τα παραπάνω συγκροτούνται:

Δίκτυο Συμπαράταξης ΕΒΕ και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Δίκτυο Συμπαράταξης Εργαζομένων, Ιδιωτικού Τομέα
Δίκτυο Συμπαράταξης Εργαζόμενων Δημοσίου Τομέα
Δίκτυο Συμπαράταξης Αυτοδιοίκησης
Δίκτυο Συμπαράταξης Φοιτητών Σπουδαστών
Δίκτυο Συμπαράταξης Γυναικών
Δίκτυο Συμπαράταξης Συνταξιούχων
Δίκτυο Συμπαράταξης Εθελοντισμού, Οικολογίας και Κοινωνικών Κινημάτων
Δίκτυο Συμπαράταξης ΑμεΑ
Δίκτυο Συμπαράταξης Επιστημονικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων
Δίκτυο Συμπαράταξης Συνδικαλιστικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων Αγροτών
Δίκτυο Συμπαράταξης Ελληνισμού της Διασποράς
Το κάθε Δίκτυο συντονίζεται από 11μελή Γραμματεία.

Το Κεντρικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση και εξουσιοδότηση της Συντονιστικής Γραμματείας του, προκειμένου να καθορίσει την σύνθεση των Γραμματειών σε συνεργασία με τα κόμματα/φορείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και με βάση την αρχή της εκπροσώπησης και της αναλογικότητας.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το