Τοπικά

Πηγής ζωής το Δημοτικό των Αγίων Θεοδώρων

Πηγή ζωής, πολιτισμού και δημιουργίας αποτελεί για το απομακρυσμένο χωριό των Αγίων Θεοδώρων το Δημοτικό σχολείο με τους 21 μαθητές και την ευχάριστη πρόβλεψη πως το μαθητικό του δυναμικό θα παραμείνει σταθερό για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.

Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία, ενώ διαμένουν και αρκετά νέα ζευγάρια που μέσα στην κρίση στηρίζουν τις ελπίδες τους στις παραγωγικές δυνατότητες της υπαίθρου.

Ο πληθυσμός στους Αγίους Θεοδώρους τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί. Πλέον κατοικούν 220 άτομα περίπου. Ωστόσο μεταξύ τους υπάρχουν και νέα ζευγάρια που έχουν παιδιά και άλλα που τώρα ξεκινούν τον έγγαμο βίο δίνοντας μια νέα πνοή στο χωριό.

Ο δάσκαλος του σχολείου κ. Δημήτρης Μαρινόπουλος τόνισε πως το Δημοτικό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, θα διατηρήσει το σημερινό του μαθητικό πληθυσμό για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια. Το Δημοτικό αντλεί μαθητικό δυναμικό τόσο από τους Αγίους Θεοδώρους όσο και από τη Γαύριανη. Υπάρχει μεγάλη θέληση για μάθηση και εμείς κάνουμε συνεχείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο ίδιος έρχεται καθημερινά από τη Νίκαια Λάρισας για να διδάξει στο σχολείο. Όντας για χρόνια συμβασιούχος διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές του και τις νέες παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές αντιλήψεις.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Γιάννης Βαλωμένος σημείωσε πως «στο χωριό διαμένουν αρκετά νέα ζευγάρια, αν και γενικά ο πληθυσμός μειώνεται. Το σχολείο αντλεί μαθητές από τους Αγίους Θεοδώρους που οι μόνιμοι κάτοικοι αγγίζουν τους 220 και από την Γαύριανη, όπου ο μόνιμος πληθυσμός δεν ξεπερνά τα 100-150 άτομα. Το ενθαρρυντικό είναι πως το σχολείο θα έχει μαθητές και τα επόμενα χρόνια. Ήδη έχει 21 παιδιά και το Νηπιαγωγείο άλλα τρία παιδιά».

 

Στη γεωργία

«Η κύρια ενασχόληση των νέων που διαμένουν στους Αγίους Θεοδώρους, είναι η γεωργία και ειδικότερα οι ελιές. Παράλληλα κάποιοι εργάζονται και στο εργοστάσιο χαρτοποιίας που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό. Γενικώς θα πρέπει να δοθούν και άλλες ευκαιρίες» ανέφερε ο κ. Βαλωμένος και πρόσθεσε πως «υπάρχουν νέοι που ζουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και θέλουν να επιστρέψουν, αλλά δεν έχουν με τι να ασχοληθούν. Και η ξαφνική στροφή στη γεωργία δεν είναι και το πιο εύκολο βήμα για να κάνει κάποιος».

Ο κ. Βαλωμένος τόνισε πως το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται κατά 100 περίπου άτομα λόγω της έλευσης των αποδήμων. Υπάρχουν, όμως και άλλοι επισκέπτες που δεν έχουν καταγωγή από τους Αγίους Θεοδώρους, αλλά τους αρέσει η περιοχή και έκτισαν κάποιο σπίτι ή αναπαλαίωσαν κάποιο άλλο.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το