Οικονομία

Πηγές Μαξίμου: Παραδοχή Σόιμπλε ότι η ευρωζώνη μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς το ΔΝΤ

Νέα απάντηση, πέντε σημείων, δίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στον Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξαπέλυσε «τορπίλη» αναφέροντας ότι τυχόν αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει νέα διαπραγμάτευση και νέο σχέδιο.

Όπως επισημαίνουν, είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παραδέχεται δημοσίως ότι «η ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Άποψη που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα».
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, «καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».

Οι ίδιες πηγές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και στην οποία επιμένει ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν θα υπάρξει αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματός του «γιατί επιθυμούμε πραγματικά να τηρηθούν οι συμφωνίες».
Πουθενά δεν αναφέρεται σε 4ο μνημόνιο, υπογραμμίζουν επιπρόσθετα, σημειώνοντας ότι αντίθετα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. «Κάνει λόγο για “νέο πρόγραμμα”, λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag», τονίζεται και εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο κ. Σόιμπλε «επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο ‘αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις’».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν εξάλλου ότι το σημερινό πρόγραμμα είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ενώ με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε αφορούν το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισγκερμπερ έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις, αναφέροντας ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ.
Το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, επισήμανε ο Βάισγκερμπερ, ενώ ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ».
Σε περίπτωση ωστόσο που το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα έπρεπε να ερωτηθεί ξανά η γερμανική βουλή, προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της, τόνισε ο κ. Βάισγκερμπερ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το