Τοπικά

Πήγε στη Στοκχόλμη και έτρεξε μαραθώνιο… 50χρονος μηχανικός πληροφορικής από τα Καλά Νερά 

Ο Πέτρος Σκάμπουρας στις αρχές Ιουνίου ταξίδεψε πάνω από 3.000 χιλιόμετρα μακριά για να τρέξει στον 6ο μαραθώνιο της καριέρας του. Ο 50χρονος μηχανικός πληροφορικής, ο οποίος υπηρετεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις 2/6 έφτασε μέχρι τη Σουηδία και ήταν ένας από τους 28 Έλληνες που συμμετείχαν στον 40ό μαραθώνιο της Στοκχόλμης, ένα από τα σπουδαιότερα δρομικά γεγονότα της Ευρώπης.
Ο ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος από τα Καλά Νερά κάλυψε την απόσταση των 42.195 μέτρων σε 4 ώρες, 35 λεπτά και 38 δεύτερα και κατέλαβε έτσι την 6.325η θέση στην τελική κατάταξη. Τη στιγμή που εισήλθε στο Ολυμπιακό Στάδιο της σουηδικής πρωτεύουσας, όπου έγινε ο τερματισμός, ο Πέτρος Σκάμπουρας είδε το όνομά του στον κατάλογο των 14.639 δρομέων από 103 χώρες του κόσμου που έβγαλαν τη διαδρομή. «Φέτος ο αριθμός των αθλητών κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ στα 40 χρόνια του θεσμού. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε ότι το 2017 έβγαλαν τη διαδρομή 12.551 αθλητές, ενώ φέτος προστέθηκαν περισσότεροι από 2.000. Η προσέλευση ήταν απίστευτη. Απλά η θερμοκρασία μας δυσκόλεψε, αφού ήταν σταθερά στους 28 βαθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του μαραθωνίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πηλιορείτης δρομέας, εξιστορώντας την εμπειρία του από το ταξίδι στη σκανδιναβική χώρα.

Ο Πέτρος Σκάμπουρας στις αρχές του μήνα βρέθηκε για δεύτερη φορά εκτός ελληνικών συνόρων, για να λάβει μέρος σε μαραθώνιο: «Συνολικά έχω λάβει μέρος σε έξι μαραθωνίους. Στην Αθήνα δοκίμασα την κλασική διαδρομή για μία τριετία στη σειρά από το 1999 μέχρι το 2001, ενώ έπειτα έτρεξα ξανά το 2010, στον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο που συνέπεσε με την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη του Μαραθώνα. Στο εξωτερικό έχω πάει δύο φορές μέχρι στιγμής. Η πρώτη ήταν το 2002 στην Πράγα. Τότε ήμουν 34 ετών και εργαζόμουν ακόμη σε μία ιδιωτική τράπεζα. Στη Στοκχόλμη κατέγραψα τη δεύτερη διεθνή συμμετοχή μου κι ας πέρασαν 16 χρόνια από το ταξίδι μου στην Τσεχία».
Η ενασχόληση με τον μαραθώνιο δεν είναι εύκολη υπόθεση, με τον Πηλιορείτη δρομέα να επισημαίνει: «Σίγουρα δεν μπορείς να πεις ότι θα κάνεις προπόνηση για ένα μήνα και έπειτα θα πας να τρέξεις μαραθώνιο. Χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο προετοιμασίας. Εάν ακολουθείς ένα καλό προπονητικό πρόγραμμα κι αυξάνεις τα χιλιόμετρα που κάνεις κάθε φορά, θα ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις του αγώνα, ώστε να συνηθίσει το σώμα στην πολύωρη καταπόνηση».

Πειθαρχία και συγκέντρωση αποτελούν τα δύο μυστικά για καλή προπόνηση. «Πρέπει να βάζεις προτεραιότητες. Δεν είναι κάτι που κάνεις μόνο π.χ. όταν έχεις ελεύθερο χρόνο», σημείωσε κι έπειτα αναφέρθηκε στους τρόπους που τον βοηθούν να ξεπερνά τη σωματική κούραση, αλλά και την ψυχολογική φόρτιση: «Για να τρέξει κάποιος μαραθώνιο πάνω απ’ όλα πρέπει να έχει τη διάθεση να μπει σε μία δύσκολη κατάσταση. Να ξέρεις εκ των προτέρων ότι τα πρώτα δέκα χιλιόμετρα είναι ευχάριστα, αλλά μετά το 30ό επέρχεται η φυσική κόπωση. Και τότε είναι που πρέπει να αντέξεις και να πεις: «Θέλω να τερματίσω, να ολοκληρώσω αυτό που κάνω και προσπαθώ να το πετύχω με όλες τις δυνάμεις μου». Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος μόλις κουραστεί ή νιώσει έναν ελαφρύ πόνο, να πει ότι εγκαταλείπει τον αγώνα. Απαιτεί ψυχικό σθένος, γιατί από ένα σημείο και μετά λειτουργείς εγκεφαλικά. Να πείθεις τον εαυτό σου ότι θέλεις να τερματίσεις. Γι’ αυτό και βλέπεις ερασιτέχνες δρομείς κάθε ηλικίας να εξακολουθούν να τρέχουν μαραθώνιο. Χαρακτηριστικά στη Στοκχόλμη συνάντησα έναν 90χρονο Σουηδό, ο οποίος βρέθηκε στην εκκίνηση. Εγκατέλειψε στο 30ό χιλιόμετρο, αλλά κι αυτό δεν ήταν λίγο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το