Κόσμος

Ποιες είναι οι ερωτήσεις για να περάσει κανείς στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης;

Σε μια γενναία προσπάθεια να απομυθοποιήσει την συνέντευξη από την οποία περνούν οι υποψήφιοι σπουδαστές, το περιβόητο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από ερωτήσεις με τις οποίες οι μελλοντικοί αιτούντες, και όλοι οι άλλοι, μπορούν να δοκιμάσουν τις ρητορικές και διανοητικές τους δεξιότητες.

Είναι μέρος μιας προσπάθειας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης να διευρύνει την πρόσβαση στα κολλέγιά του και να καταρρίψει μερικούς από τους μύθους που περιβάλλουν τις αιτήσεις σε ένα πανεπιστήμιο που περνά από συνέντευξη 10.000 νέους για 3.5000 θέσεις.

Μερικά από τα ερωτήματα είναι απατηλά μικρά. «Τι είναι αυτό που κάνει ένα μυθιστόρημα ή ένα θεατρικό έργο, πολιτικό;» ρωτά η Έλεν Σουίφτ, αναπληρωτής καθηγήτρια Γαλλικών του Μεσαίωνα στο Κολέγιο St. Hilda της Οξφόρδης, στους υποψήφιους φοιτητές των σύγχρονων γλωσσών.

Κάποιες άλλες μπορεί να τις περιγράψει κανείς καλύτερα ως διφορούμενες. «Τι ακριβώς πιστεύεται ότι εμπλέκεται στο να κατηγορούμε κάποιον;» είναι μία ερώτηση για τους υποψήφιους για την φιλοσοφία, την πολιτική και την οικονομία.

Η μαθηματική ερώτηση που θέτει η Ρεμπέκα Κότον- Μπάρατ της Εκκλησίας του Χριστού είναι: «Φανταστείτε μια σκάλα που κλίνει σε έναν κάθετο τοίχο με τα πόδια της στο έδαφος. Το μεσαίο σκαλοπάτι της σκάλας είναι ζωγραφισμένο με ένα διαφορετικό χρώμα στη μία πλευρά, έτσι ώστε να μπορείτε να το δείτε ότι κοιτάζετε τη σκάλα από πάνω. Τι σχήμα παίρνει το σκαλί αυτό, όταν η σκάλα πέφτει στο πάτωμα;».

Η απάντηση της Κότον- Μπάρατ (ναι υπάρχουν και απαντήσεις στα δείγματα των ερωτήσεων) αναφέρει το Πυθαγόρειο θεώρημα, μια υπόθεση κάποιες εξισώσεις, ένα ορθογώνιο τρίγωνο και σκίτσα σε πίνακες, αν και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

«Είναι μια διασκεδαστική ερώτηση» λέει η Κότον – Μπάρατ, «επειδή η απάντηση είναι συνήθως το αντίθετο από αυτό που περιμένουν επειδή σκέφτονται το σχήμα που παίρνει η σκάλα όταν πέφτει».

«Πρόκειται για μια σπουδαία ερώτηση» λέει ο Μάρκους ντου Σοτέ, καθηγητής για την δημόσια κατανόηση της επιστήμης και καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Η ερώτηση αυτή έχει θέλει να εντοπίσει το μαθηματικό μυαλό στην εργασία, το να πάρει κανείς την ερώτηση και να βρει τι είναι απαραίτητο για την λύση του προβλήματος, και να εργαστεί με μια εξίσωση».

«Είναι ωραίο να κολλά κανείς» λέει. «Όλοι μας έχουμε κολλήσει. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι το πώς θα ανταποκριθεί σε ένα ερώτημα. Προσπαθούμε να θέσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους. Προσπαθούμε να δούμε τον τρόπο που σκέφτονται και όχι αυτά που ξέρουν».

Ο Ντου Σοτέ, θυμάται έντονα τη δική του συνέντευξη για μια θέση στο Wadham College. «Ήρθα ολοκληρώνοντας την δημόσια εκπαίδευση σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να μπω στην Οξφόρδη. Διέσχισα έναν διάδρομο με πολλά δωμάτια και ο δάσκαλο με ρώτησε: ‘Μπορείς να μου αλλάξεις τη λάμπα;’». «Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν εάν επρόκειτο για την αρχή ενός μαθηματικού αστείου. ‘Πόσοι μαθηματικοί χρειάζονται για να αλλάξουν μία λάμπα;’ Αλλά η λάμπα του είχε όντως καεί και ο καθηγητής ήθελε να την αλλάξω» δήλωσε το Ντου Σοτέ, που κατέκτησε την κορυφή στις εισαγωγικές εξετάσεις εκείνη την χρονιά.

Οι ερωτήσεις – δείγματα, υπάρχουν μόνο πέντε από αυτές, αλλά είναι αυθεντικές, κυκλοφόρησαν λίγες μόνο ημέρες πριν την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου για τις αιτήσεις του επόμενου ακαδημαϊκού έτους. Υπήρξαν παρόμοια δείγματα και κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Κάθε χρόνο περίπου 10.000 υποψήφιοι, καλούνται σε συνέντευξη τον Δεκέμβριο – 3.500 από αυτούς θα πάρουν μία θέση στα μέσα Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλίσουν τους απαιτούμενους βαθμούς για να εξασφαλίσουν τη θέση τους.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιθυμεί να αλλάξει τον φόβο για το άγνωστο που περιβάλλει τη συνέντευξη, ιδιαίτερα για τους μαθητές από δημόσια σχολεία που δεν τολμούν καν να κάνουν αιτήσεις στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Περίπου 6 στους 10 που κατέκτησαν μια θέση φέτος στο πανεπιστήμιο της Οφξόρδης, προέρχονται από τα δημόσια σχολεία.

Πηγή: Guardian

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το