Τοπικά

Πιάστηκαν “στα πράσα” εννιά λαθροθήρες στην Όθρυ

Ένα αγριογούρουνο φέρονται να είχαν χτυπήσει οι εννιά κυνηγοί, που συνελήφθησαν προχθές από τη Δασική Υπηρεσία και τη Θηροφυλακή στην περιοχή της Όθρυος, κοντά στη Βρύναινα, με την κατηγορία της παράνομης θήρας.

Το αγριογούρουνο κατασχέθηκε και πρέπει να εκποιηθεί ή να καταστραφεί. Η Δασική Υπηρεσία Αλμυρού και η Θηροφυλακή είχε πληροφορίες ότι ομάδα κυνηγών από την περιοχή κυνηγούσαν στο καταφύγιο άγριας ζωής Όθρυος, όπου το κυνήγι απαγορεύεται. Γι’ αυτό και παρακολουθούσαν τις τελευταίες ημέρες διακριτικά την περιοχή. Την Κυριακή εθεάθησαν κυνηγοί να εισέρχονται εντός της περιοχής του οριζομένου ως καταφυγίου άγριας ζωής και ύστερα από λίγο φέρονται να κατελήφθησαν από δασικούς υπαλλήλους και θηροφύλακες σε έλεγχο που τους έγινε, με το αγριογούρουνο. Πάντως οι κυνηγοί αρνούνται ότι σκότωσαν αυτοί το αγριογούρουνο.

 
Η Δασική Υπηρεσία σχηματίζει δικογραφία, που θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για τη λαθροθηρία, ενώ οι εννιά κυνηγοί δεν συνελήφθησαν.
Οι εννιά λαθροθήρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες βάσει του Δασικού Κώδικα 86/69, καθώς στις περιοχές που έχουν οριστεί ως καταφύγια άγριας ζωής, απαγορεύεται το κυνήγι.
Πρόκειται για περιοχές που εκτός της προστασίας των ειδών της άγριας πανίδας προστατεύονται και τα είδη της αυτοφυούς άγριας χλωρίδας (αντικαθιστά φράση του άρθρου 3 του Ν. 177/75). Παλαιότερα ονομάζονταν καταφύγια θηραμάτων, αλλά με τον Νόμο 2637, που δημοσιεύθηκε την 27-08-98, μετονομάσθηκαν σε Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ).
Τα καταφύγια αυτά ιδρύονται με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, σε δασικές, δασοσκεπείς, χορτολιβαδικές, ελώδεις, υγροτοπικές, αγροτικές, παρόχθιες, παραλίμνιες και παράκτιες εκτάσεις καθώς και σε ερημονησίδες με την προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις αυτές είναι απαραίτητες για τη διατροφή, διαχείμαση, αναπαραγωγή ή διάσωση ειδών της άγριας πανίδας ή αυτοφυούς χλωρίδας, είτε είναι απαραίτητες για την επιβίωση ενός ή περισσοτέρων ειδών της άγριας πανίδας ή αυτοφυούς χλωρίδας που είναι σπάνια ή μοναδικά ή απειλούνται με εξαφάνιση ή αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του βιοτόπου (τα παραπάνω αντικαθιστούν τις παραγράφους 5, 6, 7, 8 του άρθρου 4 του Ν. 177/75).

 
Εντός των Καταφυγίων Άγριας Ζωής απαγορεύεται η θήρα κάθε είδους της άγριας πανίδας, η σύλληψη για μη ερευνητικούς σκοπούς, η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυσική βλάστηση, η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση υδατικών πόρων, η ένταξη σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό. Με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας μπορεί να απαγορεύεται ή περιορίζεται η αλιεία, γεωργία, βοσκή… η συλλογή αρωματικών, ανθοκομικών, μελισσοκομικών κ.λπ. φυτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το