Ελλάδα

Πιάνουν δουλειά οι φρεγάτες του ΝΑΤΟ

050520-N-0780F-003

Αύριο ξεκινούν οι ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο -όπως όλα δείχνουν- ύστερα από ένα σκληρό ανατολίτικο παζάρι με τους Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι επί έναν ολόκληρο μήνα είχαν στυλώσει τα πόδια και προβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις για τον επιχειρησιακό έλεγχο του αρχιπελάγους.

Τελικώς, όπως φάνηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά την τετράωρη παραμονή στην Αθήνα του Γερμανού ναυάρχου Κλάιν, τακτικού διοικητή της νατοϊκής δύναμης, εάν υπάρχει θέληση για συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων συμμαχικών χωρών μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης χωρίς να θιχτούν θέματα εθνικής κυριαρχίας. Το ζητούμενο είναι να το κατανοήσουν και οι Τούρκοι στρατηγοί οι οποίοι διαρκώς βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης επουσιώδη θέματα και λεπτομέρειες τεχνικής φύσης και την τελευταία στιγμή μπλοκάρουν την έναρξη της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός ναύαρχος που μόλις είχε επιστρέψει από την Αγκυρα ζήτησε από την Ελλάδα να μπορεί η νατοϊκή αρμάδα να μπαινοβγαίνει στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών χωρίς προηγουμένως να ζητάει διπλωματική άδεια ώστε η επιχείρηση να είναι αποτελεσματική. Η Αθήνα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δήλωσε συνεργάσιμη με το ΝΑΤΟ αρκεί να πειστεί και η Τουρκία! Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές έδωσαν στον Γερμανό ναύαρχο χάρτες με τα σημεία εκκίνησης των σκαφών των διακινητών παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.
Το Βερολίνο
Ο Γερμανός τακτικός διοικητής της SNMG 2, υποναύαρχος Γιοργκ Κλάιν, συνοδευόταν στην Αθήνα από τον διευθυντή του επιτελείου του νατοϊκού στρατηγείου (Maritime Command) στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας -στο οποίο υπάγεται η SNMG 2-, τον Ιταλό υποναύαρχο Τζόρτζιο Λάτσιο. Το Βερολίνο μέσω του Γερμανού ναυάρχου κατανοεί πλέον καλά ότι το Αιγαίο είναι μια δύσκολη θάλασσα για παίγνια (στρατιωτικά – διπλωματικά – πολιτικά).
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, Μπόρις Ναντ, χαρακτήρισε το Αιγαίο «πολύ περίπλοκη θαλάσσια περιοχή, πολύ ευαίσθητη περιοχή» και επανέλαβε ότι η Συμμαχία βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να προσφέρει μια πλατφόρμα η οποία θα διευκολύνει τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας και τη Frontex να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τη δράση των διακινητών.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το