Κατηγορίες: Υγεία

Ποια φρούτα και λαχανικά βοηθούν στο αδυνάτισμα


Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και φυσικά πρωταγωνιστούν σε κάθε δίαιτα.

Δεν είναι όμως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά εξίσου ευεργετικά όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Στο πλαίσιο νέας έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση BMJ, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν ποια συστατικά των φρούτων και των λαχανικών συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους αλλά και τη διατήρηση του χαμηλού βάρους μακροπρόθεσμα.

Έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν σε 124.086 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ και κάλυπταν διάστημα έως και 24 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν φλαβονοειδή συνδέεται στενά με το αδυνάτισμα.

Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή φάνηκε να συσχετίζεται με μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η υποκατηγορία φλαβονοειδών με την αποτελεσματικότερη δράση είναι οι ανθοκυανίνες, οι οποίες βρίσκονται στα προϊόντα με έντονο κόκκινο χρώμα, όπως το βατόμουρο, το κεράσι, το σταφύλι, η πιπεριάκαι η φράουλα. Αντίστοιχη δράση έχουν και τα πολυμερή φλαβονοειδών που βρίσκονται στο τσάι και το μήλο.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι συγκεκριμένα φρούτα, όπως το μήλο και η φράουλα, συσχετίζονται με το χαμηλό σωματικό βάρος. Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Μόνικα Μπερτόια, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, στόχος της νέας μελέτης ήταν να κατανοηθεί καλύτερα γιατί ορισμένα φρούτα και λαχανικά έχουν τη συγκεκριμένη επίδραση.

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ο γλυκαιμικός δείκτης (πόσο αυξάνει μια τροφή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) δεν φάνηκε να εξηγούν τη συσχέτιση των συγκεκριμένων προϊόντων με το χαμηλό βάρος. Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να εστιάσουν στα φλαβονοειδή, τις φυσικές σύνθετες ουσίες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, και διαπίστωσαν ότι πράγματι συσχετίζονται με το χαμηλό σωματικό βάρος σε βάθος χρόνου.

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι τα φλαβονοειδή μειώνουν την απορρόφηση λιπαρών από τον οργανισμό και αυξάνουν την καύση θερμίδων.

Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, σημαντική περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έχουν το κρεμμύδι, η μαύρη σοκολάτα, το αχλάδικαι το κόκκινο κρασί.

Πηγή: time.com, theguardian.com

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024