Κόσμος

ΠΓΔΜ: Επανεξελέγη στην ηγεσία του VMRO-DPMNE ο Γκρούεφσκι

grouefski

Στην ηγεσία του VMRO-DPMNE επανεξελέγη ο Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος που διεξήχθη χθες και σήμερα στην πόλη Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ.

Ο Ν. Γκρούεφσκι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγεία του κόμματος και από τους 529 συνέδρους, υπέρ της υποψηφιότητάς του ψήφισαν 528, ενώ ένα ψηφοδέλτιο θεωρήθηκε άκυρο. Ο ίδιος ηγείται του VMRO-DPMNE – κόμματος της λαϊκιστικής δεξιάς – από τον Μάιο του 2003.

Στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος, ο Γκρούεφσκι αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική κρίση στη χώρα, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι με τη δημοσιοποίηση «μονταρισμένων» τηλεφωνικών συνομιλιών επιδιώκει να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα.

Ωστόσο, για πρώτη φορά, είπε ότι δεν έχει αντιρρήσεις για να διεξαχθεί έρευνα για στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματός του, τα οποία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης, φέρονται αναμεμιγμένα σε σωρεία σκανδάλων και να αποδοθούν ευθύνες.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), κατηγορεί την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν. Γκρούεφσκι), παρακολουθούσε τα τηλέφωνα πάνω από 20.000 πολιτών της χώρας, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των Μέσων Ενημέρωσης, ασκούσε διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους της, διασπάθιζε δημόσιο χρήμα και προέβη σε νοθεία των εκλογών.

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του, ο Νίκολα Γκρούεφσκι επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησής του παραμένει η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για την αποφυγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, η οικονομική κρίση στο νότιο γείτονα αποτέλεσε το πιο συχνό πρόσχημα για τη μη προσήλωση σε αυτό το ζήτημα (σ.σ. της ονομασίας), η οποία εκφράστηκε με ακραία σκληρές θέσεις εκ μέρους τους, οι οποίες απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος της χώρας μας, με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος. Επίσης δεν διαπιστώθηκε ούτε πρόθεση για αποδοχή της εθνικής ταυτότητας των Μακεδόνων. Όλες οι προσπάθειές μας, αλλά και οι προσπάθειες των φίλων και υποστηρικτών μας, πρόσθεσε, κατέληγαν σε απάντηση εκ μέρους κάποιου ότι η ελληνική κυβέρνηση, εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων δεν είναι σε θέση να προβεί σε συμβιβασμό επ’ αυτού του ζητήματος, ενώ για τους ίδιους λόγους και οι μεγάλες δυνάμεις δεν θέλουν να ασκήσουν κάποιες μεγαλύτερες πιέσεις», ανέφερε ο Γκρούεφσκι.

Ακόμη, επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις του κόμματός του ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του ονόματος της χώρας και δεν πρόκειται να αποδεχτεί «ιδέες και προτάσεις που θα πλήττουν την μακεδονική εθνική ταυτότητα, το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα», ενώ όποια πιθανή λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το