Ελλάδα

Πέτσας για απαγόρευση: Αυστηρότερα μέτρα σε Δυτική Αττική, Κοζάνη ακόμα και μέσα στη μέρα

Ολοένα και πιο κοντά βρίσκονται σε καθεστώς lockdown οι περιοχές που «βράζουν» από κρούσματα κορονοϊού και προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς. Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «δεν αποκλείεται επομένως στις περιοχές, που παρουσιάζουν τάσεις επιδείνωσης παρά ύφεσης να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Οι ειδικοί εξετάζουν τα δεδομένα απ’ αυτές τις περιοχές και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση». Μεγάλος είναι ο προβληματισμός για τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη όπου το lockdown φαντάζει αναπόφευκτο.

«Οι περιοχές που παρουσιάζουν απόκλιση από την γενικά θετική εικόνα είναι υπό εξέταση για σκληρότερα μέτρα, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση». Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα απάντησε ότι «ίσως και εντός της ημέρας, αναμένουμε την εισήγηση των ειδικών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα.

Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση».

«Δεν αποκλείεται επομένως στις περιοχές, που παρουσιάζουν τάσεις επιδείνωσης παρά ύφεσης να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Οι ειδικοί εξετάζουν τα δεδομένα απ’ αυτές τις περιοχές και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση»

  • Tα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (15.420 στις 9/12).
  • Oι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3.849 στις 9/12).
  • O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12).
  • O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.
  • O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων 7 ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).
  • O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.
  • Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.

Τα παραπάνω γενικά στοιχεία κινούνται αργά μεν, αλλά σταθερά στην επιθυμητή κατεύθυνση, είπε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας πως: «Την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα.

Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση.

«Αυτές τις μέρες να μην επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να γιορτάσει», είπε χαρακτηριστικά και απηύθυνε έκκληση το φετινό ρεβεγιόν να γίνει με την παρουσία μίας μόνο επιπλέον συγγενικής ή φιλικής οικογένειας.

«Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα», προειδοποίησε

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε την Τρίτη από την Βουλή, είπε ότι η συζήτηση γι’ αυτόν «ανέδειξε δύο κόσμους, εκείνον της συνέπειας από τη μία και τω αντιφάσεων από την άλλη», αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Στην οικονομία, ενώ ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι για το 2020 και το 2021 διατίθενται 31,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, συνεχίζει στην δρόμο της πλειοδοσίας ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επιτίθεται στην Κυβέρνηση γιατί, λέει, αυξάνεται το χρέος. Μόνο αυτός δεν βλέπει την αντίφαση σε αυτά που λέει. Γιατί έχει συνηθίσει να λέει τα ίδια και τα αντίθετά τους», είπε.

Στα εθνικά θέματα, ο κ. Πέτσας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για υποκρισία, καθώς δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες, εν μέσω προκλήσεων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το