Κόσμος

Πέθανε ο Roy Calne: Ήταν ο «πατέρας» της μεταμόσχευσης ήπατος στην Ευρώπη

Σε ηλικία 93 ετών πέθανε ο Roy Calne, πρωτοπόρος της μεταμόσχευσης οργάνων, ο οποίος διηύθυνε την πρώτη εγχείρηση μεταμόσχευσης ήπατος στην Ευρώπη το 1968.

Η οικογένεια του Calne δήλωσε ότι πέθανε αργά το Σάββατο στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, όπου ήταν ομότιμος καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Του έλεγαν ότι η μεταμόσχευση είναι αδύνατη
Γεννημένος το 1930, ο Calne εκπαιδεύτηκε ως γιατρός στο νοσοκομείο Guy’s του Λονδίνου και ανέπτυξε ενδιαφέρον για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων τη δεκαετία του 1950 – εν μέρει εμπνευσμένος, όπως είπε αργότερα, από τη δουλειά του πατέρα του ως μηχανικού αυτοκινήτων. Εκείνη την εποχή του είπαν ότι η διαδικασία θα ήταν αδύνατη.

Θεωρείται ένας από τους πατέρες της μεταμόσχευσης οργάνων, μαζί με τον Αμερικανό επιστήμονα δρα Τόμας Σταρζλ. Το έργο τους σχετικά με τη χειρουργική διαδικασία και τη θεραπεία για την πρόληψη της απόρριψης οργάνων έγινε αρχικά σε σκύλους. Το 1960, τα πειράματα του Calne σε σκύλους έδειξαν για πρώτη φορά ότι ένα φάρμακο μπορούσε να αποκρούσει την απόρριψη οργάνων. Ο Starzl επιχείρησε την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος σε άνθρωπο το 1963. Ο εν λόγω ασθενής πέθανε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Οι πρώτοι ασθενείς και οι σπουδαίες επεμβάσεις
Οι επόμενοι ασθενείς πέθαναν επίσης μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη μεταμόσχευσή τους, αλλά οι χειρουργικές επεμβάσεις έδειξαν ότι τα μεταμοσχευμένα συκώτια μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Τον Μάιο του 1968, ο Calne ηγήθηκε μιας επέμβασης μεταμόσχευσης σε μια 46χρονη γυναίκα με καρκίνο του ήπατος, στο νοσοκομείο Addenbrooke’s του Cambridge. Η ασθενής πέθανε δύο μήνες αργότερα από λοίμωξη που προήλθε από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που χορηγήθηκαν για την πρόληψη της απόρριψης.

Ο Calne επικεντρώθηκε στην εξεύρεση καλύτερων τρόπων για να σταματήσει ο οργανισμός των ασθενών να απορρίπτει τα όργανα του δότη. Βοήθησε στην ανάπτυξη του πρωτοποριακού φαρμάκου κατά της απόρριψης, της κυκλοσπορίνης, και ήταν ο πρώτος γιατρός που το χορήγησε σε μεταμοσχευμένους ασθενείς.

Τα φάρμακα κατά της απόρριψης αύξησαν τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών και οι μεταμοσχεύσεις ήπατος έχουν σώσει χιλιάδες ζωές από τότε που κέρδισαν ευρεία αποδοχή τη δεκαετία του 1980.

Ο Calne βοήθησε επίσης στη διεξαγωγή της πρώτης τριπλής μεταμόσχευσης ήπατος, πνευμόνων και καρδιάς στον κόσμο το 1986 και το 1994 ηγήθηκε μιας μεταμόσχευσης έξι οργάνων, ήπατος, νεφρού, στομάχου, δωδεκαδακτύλου, λεπτού εντέρου και παγκρέατος.

Το 1974, ο Calne εξελέγη μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, της βρετανικής εθνικής ακαδημίας επιστημών, και το 1986 η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ τον ανακήρυξε ιππότη.

Το 2012, ο Calne και ο Starzl μοιράστηκαν το διάσημο βραβείο Lasker για την έρευνά τους. Το 2021, το Νοσοκομείο Addenbrooke’s έδωσε το όνομα του Calne στη μονάδα μεταμοσχεύσεων, μία από τις μεγαλύτερες της Βρετανίας.

Ο Calne ήταν επίσης καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο οποίος ζωγράφισε πορτρέτα δεκάδων ασθενών και ιατρικών συναδέλφων του.

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κορονοϊός: Συνάντηση Γεωργιάδη με το προεδρείο του ΕΟΔΥ – Οι ανησυχίες και τα μέτρα

Το πρόβλημα του covid και της διασπορά του σε όλη τη χώρα, συζήτησαν εκτενώς κατά…

8 Ιανουαρίου 2024

Σε κρίσιμη κατάσταση η 45χρονη που έκαψε ο σύζυγός της

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η 45χρονη, θύμα του αποτρόπαιου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας που έλαβε χώρα…

8 Ιανουαρίου 2024

Διπλή διακομιδή από Σκόπελο και Αλόννησο

  Μία 69χρονη και ένας 96χρονος διακομίσθηκαν σήμερα στις 7.00 το απόγευμα από την Σκόπελο…

8 Ιανουαρίου 2024

Θάνατος 4χρονου στο Ιπποκράτειο: «Το παιδί ήταν θετικό στον στρεπτόκοκκο»

Τραγωδία σημειώθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς 4χρονο αγόρι που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από…

8 Ιανουαρίου 2024

Ο “Κάιζερ” του ποδοσφαίρου δεν είναι πια ανάμεσά μας

Στο πένθος βυθίστηκε η ποδοσφαιρική κοινότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως δήλωσε η οικογένειά του…

8 Ιανουαρίου 2024

Κορονοϊός: Κυριαρχεί η JN.1 και οι θάνατοι αυξάνονται – Ανησυχία για long covid

Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει τις παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού την…

8 Ιανουαρίου 2024