Ελλάδα

Πέθανε μόλις 49 ετών η δικηγόρος Μαρία Τσάκος

Εφυγε από τη ζωή στα 49 της χρόνια η Μαρία Τσάκος, δικηγόρος Ναυτικού Δικαίου και κόρη του Ηλία Τσάκου αδελφού του ζωντανού θρύλου της ποντοπόρου καπετάν Παναγιώτη Τσάκου. Καταγόταν από τα Καρδάμυλα της Χίου. Ήταν συνιδρύτρια ενός από τα πιο επιτυχημένα διαδικτυακά ραδιόφωνα της Ελλάδας -του Amagi Radio- και ο θάνατός της έγινε γνωστός από τον έτερο συνιδρυτή του ιντερνετικού ραδιοφώνου, Κυριάκο Αθανασιάδη.

Η Μαρία Τσάκος προερχόταν από την εφοπλιστική οικογένεια των Καρδαμύλων. Ο πατέρας της Ηλίας είναι αδερφός του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, που πριν μερικά χρόνια έχασε επίσης την κόρη του Μαρία. Το 2012 είχε θέσει υποψηφιότητα στη Χίο με το κόμμα «Δράση» του Στέφανου Μάνου, ενώ ήταν και υποψήφια βουλευτής με το «Ποτάμι».

Στις εκλογές του 2012, η Μαρία Τσάκος έγραφε στην προσωπική της σελίδα:
«Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά κατάγομαι από τα Καρδάμυλα της Χίου, την πατρίδα των γονιών μου. Η σχέση μου με τον τόπο καταγωγής μου ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί να είναι πολύ ζεστή και κοντινή, τόσο γιατί έτσι ανατράφηκα, όσο και γιατί έχτισα σχέσεις με το νησί και τους συμπατριώτες μου από πολύ μικρή ηλικία, ενώ παντρεύτηκα και τον συμπατριώτη και καπετάνιο του εμπορικού ναυτικού, Μιχάλη Κουιμάνη.

Με δεδομένα τη βαθιά αγάπη μου για τη θάλασσα και για το Δίκαιο -και ιδιαίτερα το κομμάτι της φιλοσοφίας του δικαίου και τις ανθρωπο-κοινωνιολογικές του προεκτάσεις-, αποφάσισα να σπουδάσω Ναυτικό Δίκαιο για να τα συνδυάσω. Γι’ αυτό και μετακόμισα στο Λονδίνο σε ηλικία 17 ετών, ώστε να προετοιμαστώ για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε νομική σχολή του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. Στη συνέχεια, αφού απέκτησα πτυχίο Νομικής, συνέχισα τις σπουδές μου στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, όπου και ολοκλήρωσα το 1993 τις μεταπτυχιακές σπουδές μου με ειδίκευση στο Ναυτικό Δίκαιο, υποβάλλοντας διπλωματική εργασία με θέμα σχετικό με τις ναυτασφαλίσεις.

Εργάζομαι στη ναυτιλία από το 1994 ως νομική σύμβουλος σε ναυτιλιακές εταιρείες, σε τομείς όπως η χρηματοδότηση, οι συμβάσεις, τα ναυτικά ατυχήματα και οι απαιτήσεις από και κατά τρίτων, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ειδικεύομαι στις ναυτασφαλίσεις. Είμαι μέλος του ΔΣ ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα της ασφάλισης πλοίων. Ακόμη, είμαι μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» που, με έδρα στη Χίο και την Αθήνα, αναλαμβάνει δράσεις προώθησης της ναυτιλίας, έχοντας πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο με κέντρο το νησί. Εξάλλου, είμαι ειδική γραμματέας του ΔΣ της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος), έργο της οποίας είναι κυρίως η χάραξη πολιτικών σχετικών με τη θαλάσσια ρύπανση και οι σχετικές με αυτόν τον σκοπό δράσεις.

Μιλώ αρκετές ξένες γλώσσες -μα θα μάθω κι άλλες- και είμαι φανατική με κάθε τεχνολογικό νεωτερισμό.
Αγαπώ τα ταξίδια, τον αθλητισμό, και τις τέχνες (αλλά περισσότερο τη λογοτεχνία). Αγαπώ τη θάλασσα. Αγαπώ τον άνθρωπο. Με αντίστροφη σειρά εμφανίσεως».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το