Ελλάδα

Πέθανε η Λάρα – Ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών στην Ελλάδα

Η Λάρα, ένα μαύρο Λαμπραντόρ- Ριτρίβερ, ήταν ο πρώτος σκύλος- οδηγός τυφλών στην Ελλάδα. Όταν ξεκίνησε την πορεία της το 2004, η έννοια των σκύλων-οδηγών ήταν σχεδόν άγνωστη στη χώρα μας και τα νομικά πλαίσια που επέτρεπαν την πρόσβασή τους σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, ανύπαρκτα.

Η Λάρα ήταν σκύλος-οδηγός από τον Οκτώβριο του 2005 έως το 2009 και αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της Σχολής Σκύλων-Οδηγών Τυφλών «Lara Guide Dog School».

Ακολούθησε το αφεντικό της, την κυρία Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου σε πολλά ταξίδια. Συγκεκριμένα η Λάρα είχε κάνει 16 ταξίδια με πλοίο, 68 με αεροπλάνο και αμέτρητα με τρένα, λεωφορεία και μετρό. Έχει τιμηθεί σε πολλά Πανεπιστήμια και σεμινάρια ενώ έχει επισκεφτεί πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Σήμερα η είσοδος των σκύλων – οδηγών επιτρέπεται στη χώρα μας σε τρένα, πλοία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και σε πολλά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της κυρίας Γκέρτσου ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό: «Όταν πρωτοκράτησα τη λαβή που με συνέδεε με το σκύλο, σάστισα: ήξερα πως πηγαίνω προς μια κατεύθυνση, μα συνάμα, ένιωθα μια απρόσμενα οικεία δύναμη, να με κατευθύνει κάπου αλλού. Κόλλησα τα πόδια μου στο έδαφος – μόνο αυτό ήξερα να κάνω. Τότε, άκουσα τη φωνή του εκπαιδευτή που μου φώναζε: “Follow the Dog!!!” Κι αυτό έκανα: I, followed the Dog. Λάρα: 03/05/2003 – 26/03/19.»

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το